Una din cerintele cele mai des intalnite de noi se refera la eficienta energetica iar consumul energetic al cladirilor pe care le proiectam noi beneficiaza de solutii pentru iluminat eficient energetic.
Ce solutii de iluminat eficient energetic avem?
De cele mai multe ori cand analizam confortul unei cladiri ne vin în minte doi factori esentiali: lumina şi căldura. În cadrul acestui articol vom discuta despre iluminatul spaţiilor interioare, despre modul în care putem beneficia de confort ridicat la un consum energetic redus utilizand solutiile pentru iluminat eficient energetic, de exemplu tehnologia LED.
Definirea precisă a sarcinilor iluminatului este o cerinţă iniţială pentru un iluminat economic. Fabricanţii de echipamente de iluminat eficient energetic asigură posibilitatea unor opţiuni din cele mai diverse în corpuri de iluminat şi lămpi electrice. Calitatea iluminatului nu trebuie să fie sacrificată în interesul economiei în energie şi costuri, mai plastic spus pe altarul unui iluminat eficient energetic.
Cum se obtine iluminatul eficient energetic
Câteva criterii pentru obţinerea unui iluminat eficiant energetic ar fi:
– alegerea unor lămpi cu eficacitate luminoasă ridicată şi cu proprietăţi de redare a culorii corespunzătoare;
– alegerea unor corpuri de iluminat cu distribuţia fluxului luminos eficientă şi în conformitate cu cerinţele de limitare a orbirii directe;
– alegerea unor corpuri de iluminat cu randament luminos ridicat;
– alegerea unui sistem adaptabil la schimbarea cerinţelor de iluminat;
– alegerea unor corpuri de iluminat cu cerinţe de instalare şi întreţinere reduse;
– suprafeţele încăperii să fie vopsite în culori deschise;
Ce inseamana SSL
Tehnologia iluminării cu semiconductori (solid state lighting- SSL) este cea mai inovatoare tehnologie apărută pe piaţă in prezent. Aceasta se bazează pe materiale semiconductoare emiţătoare de lumină care transformă energia electrică în lumină şi include iluminarea cu diode luminiscente(LED) şi diode electroluminiscente organice (OLED).
Ce este tehnologia LED
Un LED (light emitting diode) este o diodă semiconductoare ce emite lumină. Efectul este denumit electroluminescenţă (sursa Wikipedia). Descoperită încă de la începutul secolului, ea nu a putut fi întrebuinţată corespunzător până la sfârşitul acestuia, în anii 80-90, când tehnologia avansată a găsit noi modalităţi de utilizare a electroluminescenţei. În comparaţie cu becul incandescent sau lămpile fluorescente, becurile cu LED pot produce acelaşi flux luminos dar la un consum cu mult mai mic.
Beneficiile LED
Printre beneficiile unui iluminat eficient energetic prin tehnologia LED se numără: durata de viaţă mai lungă şi consumul de energie cu până la 90% mai mic decât sursele de iluminat tradiţionale; poţi obţine orice tip de culoare a luminii; puterea şi calitatea luminii sunt la capacitate maximă instantaneu, fără timp de încălzire; în funcţie de geometrie pot asigura şi o iluminare de 360°; au forme variate şi se pot preta oricărui tip de corp de iluminat; capacitate de modificare a intensităţii luminii- LED-urile cu putere reglabilă.
Corpurile de iluminat bazate pe tehnologie LED sunt în prezent foarte variate începând de la becuri cu LED, benzi, panouri, neoane cu LED, baghete, proiectoare, spoturi, module cu LED( iluminare de fond litere volumetrice), corpuri de iluminare stradale, spoturi subacvatice, iluminare arhitecturala (spălător de pereţi) până la ornamente şi instalaţii pentru sărbători.
Echivalenta Lumen-Watt
Toate proiectele noastre aduc un plus de efienta energetica inclusiv prin utilizarea unor solutii si surse pentru iluminat eficient energetic si sustinem economisirea prin reducerea cheltuielilor cu energia electrica. Mai jos gasiti un tabel cu echivalentele Lumeni-Watti in tehnologia clasica si cea LED.
Iluminat eficient energetic AIA Proiect
Comenteaza