Primul pas: Obtinerea certificatului de urbanism

//Primul pas: Obtinerea certificatului de urbanism

Primul pas: Obtinerea certificatului de urbanism

Primul pas in realizarea unei constructii

Primul pas in realizarea unei constructii legale sau pentru intrarea in legalitate a unei constructii existente este obtinerea certificatului de urbanism. Ne referim aici la primul demers oficial. Conform legislatiei in vigoare certificatul de urbanism este actul de informare prin care administratia publica locala, primaria in conformitate cu planurile urbanistice si regulamentele aferente fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite de proiectul de construire (denumit proiect DTAC sau proiect PAC), in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzand avizele de construire si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii (Legea 50/1991) .

Care sunt actele necesare obtinerii certificatului de urbanism?

Pentru a obtinerea certificatului de urbanism este necesar, in majoritatea cazurilor, de

 • o cerere tip de eliberere a certificatului de urbanism, pe care o gasiti la finalul acestui articol;
 • acte de identificare a solicitantului;
 • acte de proprietate;
 • planuri cadastrale de incadrare
 • dovada platii taxei de emitere.

Cat costa eliberarea certificatului de urbanism?

Pretul Certificatului de urbanism AIA Proiect

Pretul Certificatului de urbanism AIA Proiect

 

Solicitarea Certificatului de urbanism

 

Acesta este primul lucru necesar oricarei persoane care are intentia de a construi, demola, schimba destinatia unui teren, licita, cu mentiunea ca nu tine loc de autorizatie pentru nici una din aceste actiuni, ci se emite in vederea obtinerii acesteia.

Dupa cum am mentionat mai sus, prin eliberarea certificatului de urbanism, autoritatea locala, primaria, ofera datele privind regimul juridic, tehnic si economic al terenului sau constructiei:

• regimul juridic se refera la tipul de proprietate al terenului pe care se doreste a fi ridicata constructia (privata / privata a statului / publica), la situarea imobilului in intravilan sau in afara acestuia, precum si includerea acestuia in lista monumentelor istorice sau a unor zone de protectie a acestora;

• regimul tehnic releva conditiile in care se poate realiza o eventuala constructie: inaltime maxima (totala, la cornisa, la coama), retragerile obligatorii fata de proprietatile vecine si fata de axul strazii, aliniamentul stradal. in acelasi timp sunt prezentate elemente privind volumetria sau aspectul general al constructiei fata de imobilele invecinate, indicatori urbanistici acceptati, echiparea cu utilitati existente si referinte cu privire la noi capacitati prevazute prin studiile si documentatiile anterior aprobate (apa, canalizare, gaze, energie electrica, energie termica, telecomunicatii etc.);

• regimul economic informeaza in ce masura terenul se incadreaza in activitatea economica a zonei, folosinta actuala, destinatia stabilita prin planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului aprobate;

Ce spune legislatia?

Conform legislatiei, la emiterea certificatului de urbanism semneaza aceeasi autoritate abilitata sa emita autorizatia de construire/desfiintare, respectiv este semnata de catre presedintele consiliului judetean sau de primar, dupa caz, de secretar si de arhitectul-sef sau de catre persoana cu responsabiliate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului din aparatul propriu al autoritatii administratiei publice emitente, acolo unde nu este instituita functia de arhitect-sef. Lipsa unei semnaturi atrage nulitatea actului.

Eliberarea certificatului de urbanism se face doar solicitantului in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii, indiferent de scopul pentru care a fost solicitat.

Valabilitatea certificatului de urbanism

Valabilitatea certificatului de urbanism variaza de la 6 la 24 luni in functie de scopul pentru care a fost solicitat, complexitatea investitiei si caracteristicile urbanistice ale zonei in care se afla imobilul sau terenul, mentinerea valabilitatii prevederilor documentatiilor urbanistice si a planurilor de amenajare a teritoriului aprobate, pentru imobilul solicitat.

Valabilitatea poate fi prelungita, o singura data, doar in timpul validitatii acestuia, o cerere ulterioara expirarii nefiind permisa in mod legal si conducand la obligatia solicitarii certificatului de urbanism nou.

Daca intentionati sa construiti sau sa demolati o constructie cel mai indicat este sa apelati la un specialist, acesta va va indruma pe intreaga durata a proiectului si va va ajuta sa economisiti timp si bani. Solicitati suportul unui specialist la numarul de mai jos.

 

Ce este un Certificat de urbanism AIA Proiect

Ce este un Certificat de urbanism AIA Proiect

Cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism

Puteti descarca mai jos modelul documentelor si cererilor necesare obtinerii unui certificat de urbanism sau autorizatiilor de construire pentru mai multe situatii. Solicitati unui specialist detalii cu privire la certificatul de urbanism, proiecte case sau autorizatia de construire la 0722494447 sau (CLICK) aici.

Modele si cereri pentru certificat de urbanism.

17s comentarii

 1. Andreea Dogaru 27 aprilie 2017 at 19:41 - Reply

  Buna ziua! Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Am achizitionat o casa, care de fapt in acte apare ca “adapost agricol” si as dori sa facem schimbare de destinatie, adica sa nu mai fie trecuta ca si adapost agricol. Care sunt pasii care ar trebui urmati? Sau,mai exact, se poate face acest lucru? Va multumesc!

  • Editor AIA 27 aprilie 2017 at 20:06 - Reply

   Buna Ziua! Va trebui sa verificati in primul rand daca va permite regulamentul local de urbanism schimbarea functiunii iar acesta o veti afla cerand la primarie un certificat de urbanism. Un alt aspect de luat in considerare apoi este respectarea cerintelor legale pentru schimbarea functiunii, in legea locuintei aveti o serie de contrangeri si conditii legate de cladire/imobil. In speranta ca v-au fost utile informatiile si ca este realizabil demersul dvs, Echipa AIA Proiect.

 2. CRISTINA 19 septembrie 2017 at 12:39 - Reply

  Buna ziua,Am cumparat un teren extravilan de 850mp.Doresc sa incep constructia unei case si cei de la primarie mi-au spus ca nu pot sa-mi elibereze un certificat de urbanism pana cand terenul nu este trecut in intravilan. Mentionez ca tot ei mi-au comunicat ca terenul este inclus in PUZ-ul pe care primaria il are in lucru si care trebuie aprobat pana in 12.2018.Intrebarea mea este daca trebuie sa astept pana la anul in decembrie sau primaria imi poate elibera certificatul de urbanism pentru a putea face macar proiectul la casa si a obtine celelalte avize de care am nevoie pentru autorizarea constructiei.Va multumesc

  • Editor AIA 19 septembrie 2017 at 13:04 - Reply

   Buna ziua, pentru a putea obtine autorizatia de construire necesara inceperii constructiei casei aveti nevoie de certificatul de urbanism. In cazul in care departamentul urbanism al primariei in raza careia se afla terenul dvs. nu va poate elibera mai repede acest document va trebui sa asteptati sau sa efectuati dvs in nume propriu demersurile necesare (trecere in intravilan, PUZ, etc.) dar in acest caz poate deveni foarte costisitor iar durata este greu de estimat daca va diferi semnificativ. In lipsa unui certificat de urbanism nu puteti obtine avizele de construire iar proiectul casei poate fi doar creionat in linii mari cata vreme nu aveti indicatorii urbanistici cunoscuti. In speranta ca va sunt utile aceste informatii, echipa AIA Proiect.

 3. L.Popa 23 aprilie 2018 at 20:42 - Reply

  Buna ziua, ce avize sunt necesare pentru a pregati un teren intravilan de 450 m – defrisare, gard, conexiuni la apa, canal, electricitate, in vedere instalarii unei case mobile, care nu necesita proiect de constructie. Multumesc!

  • Editor AIA 24 aprilie 2018 at 11:03 - Reply

   Buna Ziua,

   Va felicitam pentru alegerea facuta, casele mobile au o amprenta de carbon scazuta si sunt printre cele mai prietenoase cu mediul inconjurator. Va sfatuim sa solicitati autoritatii locale un ceritificat de urbanism, in felul acesta veti obtine toate informatiile necesare despre care avize de amplasament sau acorduri de construire sunt solicitate cat si la autorizarea amplasarii casei. Conditiile de realizare a imprejmuirii si a bransamentelor vor fi regasite tot in acest certificat de urbanism! Va dorim succes in demersurile dvs.

 4. Corina T. 14 iunie 2018 at 19:48 - Reply

  Noi vrem sa facem o casa in Ilfov si de la primaria Corbeanca am inteles ca trebuie sa luam legatura cu un arhitect pentru certificatul de urbanism ca e nevoie sa faca niste hartii pe care sa le depunem la ei, ne intereseaza o casa parter cu mansarda, cat costa sa ajutati cu certificatul de urbanism si eventual cu tot ce mai trebuie?

  • Editor AIA 16 iunie 2018 at 17:20 - Reply

   Desigur! Gasiti pe site o mica parte din proiectele noastre de casa in colectia de proiecte case si va invitam la o intalnire in vederea prezentarii serviciilor noastre, costurile acestora si a pasilor care ar trebui urmati pentru elaborarea certificatului de urbanism. Suntem birou de proiectare, firma care se poate ocupa de obtinerea avizelor de amplasament, acordurilor si autorizatiilor necesare construirii asa ca va putem ajuta pe tot procesul de autorizare. Cu respect, echipa AIA Proiect.

 5. Sirbu 1 septembrie 2018 at 15:19 - Reply

  Daca nu sunt proprietarul terenului, dar vreau sa-l cumpar si cel care vinde nu poate scoate Cert. de Urbanism din cauza de deplasare, pot sa fac eu o cerere catre Primaria din localitatea respectiva? Am toate actele proprietarului, dar vreau sa vad ce se poate construi pe teren, care este intravilan desigur.

  • Editor AIA 1 septembrie 2018 at 15:28 - Reply

   Puteti solicita eliberarea certificatului de urbanism pentru construire inaintea achizitiei terenului doar in numele proprietarului si numai daca sunteti imputernicit de acesta.

  • Alina 6 septembrie 2018 at 12:25 - Reply

   In cazul in care nu sunteti proprietar puteti cere eliberarea unui certificat de urbanism de informare. 😉

 6. ADRIANA CLAUDIA 2 octombrie 2018 at 20:23 - Reply

  buna seara,
  as avea o intrebare: daca as vrea doar geamurile de lemn sa le scot de la camera si bucatarie pentru a creea un spatiu mai mare cu balconul, insa fara a umbla(sparge ) deloc la constructie ,grinzi, , etc si atunci trebuie autorizatie?

  • Editor AIA 2 3 octombrie 2018 at 8:11 - Reply

   Va recomandam sa solicitati primariei dvs un certificat de urbanism considerand aceste modificari – amenajari interioare. Problema nu este foarte clar definita legal dar desfiintarea tamplariei se supune autorizarii conform unor prevederi.

 7. Gheorghe Dascalescu 4 octombrie 2018 at 22:35 - Reply

  Buna seara. Pentru imprejmuirea unui teren trebuie certificat de urbanism?

 8. Iuliu 8 octombrie 2018 at 22:20 - Reply

  Buna seara, un dezvoltator ofera spre vanzare un apartament la et 11/11 al imobilului (Bucuresti, sect 6). In extrasul de carte funciara a apartamentului apare drept “camere tehnice”, insa din organizare este evident apartament conform normelor. Cum as putea verifica daca este posibila, pe viitor, schimbarea destinatiei in apartament si in ce conditii? de exemplu, existenta unui numar suficient de locuri de parcare pentru tot imobilul va fi o conditie necesara? oferiti servicii pentru spete de acest tip?

  • Editor AIA 2 10 octombrie 2018 at 8:37 - Reply

   Va recomandam in primul rand sa verificati respectarea proiectului. In cartea tehnica a constructiei ar trebui sa gasiti informatii despre aceste spatii, tot acolo ar trebui sa fie disponibil si proiectul in baza caruia a fost facuta receptia lucrarilor. Cata vreme aveti disponibil acel extras de carte funciara, spatiul respectiv inseamana ca dispune de cadastru si intabulare. Verificat care este destinatia spatiilor in cadastru (daca si cum a fost schimbata) si cel mai important, va recomandam sa solicitati sa va fie prezentat un certificat de urbanism pentru schimbarea functiunii spatiilor respective.

Lasa un comentariu

0722-494-447 Salveaza numarul