Primul pas in realizarea unei constructii
Primul pas in realizarea unei constructii legale sau pentru intrarea in legalitate a unei constructii existente este obtinerea certificatului de urbanism. Ne referim aici la primul demers oficial. Conform legislatiei in vigoare certificatul de urbanism este actul de informare prin care administratia publica locala, primaria in conformitate cu planurile urbanistice si regulamentele aferente fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite de proiectul de construire (denumit proiect DTAC sau proiect PAC), in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzand avizele de construire si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii (Legea 50/1991) .
Începând din 04.01.2021 putem obține pentru dvs. (doar în anumite unități administrativ-teritoriale!) certificatul de urbanism online! Verificați diponibilitatea și solicitați o ofertă comercială la adresa de email detalii@aia-proiect.ro.
Care sunt actele necesare obtinerii certificatului de urbanism?
Pentru a obtinerea certificatului de urbanism este necesar, in majoritatea cazurilor, de
- o cerere tip de eliberere a certificatului de urbanism, pe care o gasiti la finalul acestui articol;
- acte de identificare a solicitantului;
- acte de proprietate;
- planuri cadastrale de incadrare
- dovada platii taxei de emitere.
Cat costa eliberarea certificatului de urbanism?
Solicitarea Certificatului de urbanism
Acesta este primul lucru necesar oricarei persoane care are intentia de a construi, demola, schimba destinatia unui teren, licita, cu mentiunea ca nu tine loc de autorizatie pentru nici una din aceste actiuni, ci se emite in vederea obtinerii acesteia.
Dupa cum am mentionat mai sus, prin eliberarea certificatului de urbanism, autoritatea locala, primaria, ofera datele privind regimul juridic, tehnic si economic al terenului sau constructiei:
• regimul juridic se refera la tipul de proprietate al terenului pe care se doreste a fi ridicata constructia (privata / privata a statului / publica), la situarea imobilului in intravilan sau in afara acestuia, precum si includerea acestuia in lista monumentelor istorice sau a unor zone de protectie a acestora;
• regimul tehnic releva conditiile in care se poate realiza o eventuala constructie: inaltime maxima (totala, la cornisa, la coama), retragerile obligatorii fata de proprietatile vecine si fata de axul strazii, aliniamentul stradal. in acelasi timp sunt prezentate elemente privind volumetria sau aspectul general al constructiei fata de imobilele invecinate, indicatori urbanistici acceptati, echiparea cu utilitati existente si referinte cu privire la noi capacitati prevazute prin studiile si documentatiile anterior aprobate (apa, canalizare, gaze, energie electrica, energie termica, telecomunicatii etc.);
• regimul economic informeaza in ce masura terenul se incadreaza in activitatea economica a zonei, folosinta actuala, destinatia stabilita prin planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului aprobate;
Ce spune legislatia?
Conform legislatiei, la emiterea certificatului de urbanism semneaza aceeasi autoritate abilitata sa emita autorizatia de construire/desfiintare, respectiv este semnata de catre presedintele consiliului judetean sau de primar, dupa caz, de secretar si de arhitectul-sef sau de catre persoana cu responsabiliate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului din aparatul propriu al autoritatii administratiei publice emitente, acolo unde nu este instituita functia de arhitect-sef. Lipsa unei semnaturi atrage nulitatea actului.
Eliberarea certificatului de urbanism se face doar solicitantului in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii, indiferent de scopul pentru care a fost solicitat.
Valabilitatea certificatului de urbanism
Valabilitatea certificatului de urbanism variaza de la 6 la 24 luni in functie de scopul pentru care a fost solicitat, complexitatea investitiei si caracteristicile urbanistice ale zonei in care se afla imobilul sau terenul, mentinerea valabilitatii prevederilor documentatiilor urbanistice si a planurilor de amenajare a teritoriului aprobate, pentru imobilul solicitat.
Valabilitatea poate fi prelungita, o singura data, doar in timpul validitatii acestuia, o cerere ulterioara expirarii nefiind permisa in mod legal si conducand la obligatia solicitarii certificatului de urbanism nou.
Daca intentionati sa construiti sau sa demolati o constructie cel mai indicat este sa apelati la un specialist, acesta va va indruma pe intreaga durata a proiectului si va va ajuta sa economisiti timp si bani. Solicitati suportul unui specialist la numarul de mai jos.
Cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism
Puteti descarca mai jos modelul documentelor si cererilor necesare obtinerii unui certificat de urbanism sau autorizatiilor de construire pentru mai multe situatii. Solicitati unui specialist detalii cu privire la certificatul de urbanism, proiecte case sau autorizatia de construire la 0722494447 sau (CLICK) aici.
Buna ziua! Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Am achizitionat o casa, care de fapt in acte apare ca „adapost agricol” si as dori sa facem schimbare de destinatie, adica sa nu mai fie trecuta ca si adapost agricol. Care sunt pasii care ar trebui urmati? Sau,mai exact, se poate face acest lucru? Va multumesc!
Buna Ziua! Va trebui sa verificati in primul rand daca va permite regulamentul local de urbanism schimbarea functiunii iar acesta o veti afla cerand la primarie un certificat de urbanism. Un alt aspect de luat in considerare apoi este respectarea cerintelor legale pentru schimbarea functiunii, in legea locuintei aveti o serie de contrangeri si conditii legate de cladire/imobil. In speranta ca v-au fost utile informatiile si ca este realizabil demersul dvs, Echipa AIA Proiect.
Buna ziua,Am cumparat un teren extravilan de 850mp.Doresc sa incep constructia unei case si cei de la primarie mi-au spus ca nu pot sa-mi elibereze un certificat de urbanism pana cand terenul nu este trecut in intravilan. Mentionez ca tot ei mi-au comunicat ca terenul este inclus in PUZ-ul pe care primaria il are in lucru si care trebuie aprobat pana in 12.2018.Intrebarea mea este daca trebuie sa astept pana la anul in decembrie sau primaria imi poate elibera certificatul de urbanism pentru a putea face macar proiectul la casa si a obtine celelalte avize de care am nevoie pentru autorizarea constructiei.Va multumesc
Buna ziua, pentru a putea obtine autorizatia de construire necesara inceperii constructiei casei aveti nevoie de certificatul de urbanism. In cazul in care departamentul urbanism al primariei in raza careia se afla terenul dvs. nu va poate elibera mai repede acest document va trebui sa asteptati sau sa efectuati dvs in nume propriu demersurile necesare (trecere in intravilan, PUZ, etc.) dar in acest caz poate deveni foarte costisitor iar durata este greu de estimat daca va diferi semnificativ. In lipsa unui certificat de urbanism nu puteti obtine avizele de construire iar proiectul casei poate fi doar creionat in linii mari cata vreme nu aveti indicatorii urbanistici cunoscuti. In speranta ca va sunt utile aceste informatii, echipa AIA Proiect.
Buna ziua, ce avize sunt necesare pentru a pregati un teren intravilan de 450 m – defrisare, gard, conexiuni la apa, canal, electricitate, in vedere instalarii unei case mobile, care nu necesita proiect de constructie. Multumesc!
Buna Ziua,
Va felicitam pentru alegerea facuta, casele mobile au o amprenta de carbon scazuta si sunt printre cele mai prietenoase cu mediul inconjurator. Va sfatuim sa solicitati autoritatii locale un ceritificat de urbanism, in felul acesta veti obtine toate informatiile necesare despre care avize de amplasament sau acorduri de construire sunt solicitate cat si la autorizarea amplasarii casei. Conditiile de realizare a imprejmuirii si a bransamentelor vor fi regasite tot in acest certificat de urbanism! Va dorim succes in demersurile dvs.
Noi vrem sa facem o casa in Ilfov si de la primaria Corbeanca am inteles ca trebuie sa luam legatura cu un arhitect pentru certificatul de urbanism ca e nevoie sa faca niste hartii pe care sa le depunem la ei, ne intereseaza o casa parter cu mansarda, cat costa sa ajutati cu certificatul de urbanism si eventual cu tot ce mai trebuie?
Desigur! Gasiti pe site o mica parte din proiectele noastre de casa in colectia de proiecte case si va invitam la o intalnire in vederea prezentarii serviciilor noastre, costurile acestora si a pasilor care ar trebui urmati pentru elaborarea certificatului de urbanism. Suntem birou de proiectare, firma care se poate ocupa de obtinerea avizelor de amplasament, acordurilor si autorizatiilor necesare construirii asa ca va putem ajuta pe tot procesul de autorizare. Cu respect, echipa AIA Proiect.
Daca nu sunt proprietarul terenului, dar vreau sa-l cumpar si cel care vinde nu poate scoate Cert. de Urbanism din cauza de deplasare, pot sa fac eu o cerere catre Primaria din localitatea respectiva? Am toate actele proprietarului, dar vreau sa vad ce se poate construi pe teren, care este intravilan desigur.
Puteti solicita eliberarea certificatului de urbanism pentru construire inaintea achizitiei terenului doar in numele proprietarului si numai daca sunteti imputernicit de acesta.
In cazul in care nu sunteti proprietar puteti cere eliberarea unui certificat de urbanism de informare. ;)
buna seara,
as avea o intrebare: daca as vrea doar geamurile de lemn sa le scot de la camera si bucatarie pentru a creea un spatiu mai mare cu balconul, insa fara a umbla(sparge ) deloc la constructie ,grinzi, , etc si atunci trebuie autorizatie?
Va recomandam sa solicitati primariei dvs un certificat de urbanism considerand aceste modificari – amenajari interioare. Problema nu este foarte clar definita legal dar desfiintarea tamplariei se supune autorizarii conform unor prevederi.
Buna seara. Pentru imprejmuirea unui teren trebuie certificat de urbanism?
Da, imprejmuirea sau orice gard are nevoie de autorizatie de construire si de proiect dtac (pac), avize si acorduri mentionate in certificatul de urbanism.
Bună ziua am un teren I extravilan po construi o anexa exploatare gospodăresc cu proiect la care sa primesc utilități adică curent electric?
Buna seara, un dezvoltator ofera spre vanzare un apartament la et 11/11 al imobilului (Bucuresti, sect 6). In extrasul de carte funciara a apartamentului apare drept „camere tehnice”, insa din organizare este evident apartament conform normelor. Cum as putea verifica daca este posibila, pe viitor, schimbarea destinatiei in apartament si in ce conditii? de exemplu, existenta unui numar suficient de locuri de parcare pentru tot imobilul va fi o conditie necesara? oferiti servicii pentru spete de acest tip?
Va recomandam in primul rand sa verificati respectarea proiectului. In cartea tehnica a constructiei ar trebui sa gasiti informatii despre aceste spatii, tot acolo ar trebui sa fie disponibil si proiectul in baza caruia a fost facuta receptia lucrarilor. Cata vreme aveti disponibil acel extras de carte funciara, spatiul respectiv inseamana ca dispune de cadastru si intabulare. Verificat care este destinatia spatiilor in cadastru (daca si cum a fost schimbata) si cel mai important, va recomandam sa solicitati sa va fie prezentat un certificat de urbanism pentru schimbarea functiunii spatiilor respective.
Buna ziua! Sunt proprietarul unui teren intravilan si doresc sa incep demersurile in vederea construirii unei locuinte.Pentru a depune cerere pentru certificatul de urbanism si ulterior ridicarea acestuia,pot imputernici o ruda?
Buna Ziua! In vederea obtinerii certificatului de urbanism (avize de amplasament, acorduri sau alte formalitati/operatiuni cu autoritatile/institutii/persoane fizice sau juridice/etc.) puteti fi reprezentat pe baza unei imputerniciri, in forma autentica (!), de catre oricine. Nu este necesar un grad de rudenie. Va dorim succes in demersurile dvs. Echipa AIA Proiect
Buna ziua, Ma puteti ajuta cu obtinerea autorizatiei pentru un gard din panouri de aluminiu, fara fundatie pentru o suprafata de 68 mp in orasul Voluntari ? Am un apartament de 140 mp la parterul unui imobil P+2, am titlu de proprietate pe cele 3 loturi de teren din fata imobilului, exista extras de carte funciara pe numele meu la toate 3, care insumate au 68 mp, gardul construit de 10 ani de cand locuiesc acolo are poarta de acces pentru vecinii care locuiesc la etajele 1 si 2 si au drum de servitute prevazut de 1 mt. Ma intereseaza daca, contra cost se poate obtine autorizatie pentru aceasta imprejmuire. Multumesc.
Mutumim pentru solicitarea trimisa. Veti fi contactat in cel mai scurt timp posibil pentru mai multe informatii legate de procesul de autorizare.
Buna ziua si va felicit pentru ideea acesui forum. Am o situatie mai aparte, ma gandesc ca ma poate ajuta un consultant de-al dvs. Am un teren de 140 m.p in sectorul 1 (in zona protejata). Pe teren este o casa f.f.veche (cu amprenta la sol cam de 85 m.p). Aa vrea sa o consolidez/renovez (are peste 100 de ani) si sa o recompartimentez, eventual sa-i fac mansarda. Cei de la Primaria Municipiului Bucuresti mi-au spus ca nu pot face asta, pentru ca terenul are mai lutin de 150 m.p. Ce ma sfatuiti sa fac? Ma puteti ajuta in acest sens in obtinerea avizelor necesare? Multumesc si astept raspuns. O zi buna va doresc!
Multumim pentru aprecieri, ne bucuram ca va sunt de folos aceste informatii. Deoarece aceste demersuri nu sunt subiectul unor vorbe spuse ci ale documentelor va sfatuim sa solicitati PMB un certificat de urbanism pentru modificarile pe care intentionati sa le faceti imobilului dvs. In baza acestuia veti putea intelege care sunt constrangerile urbanistice si ce ar trebui facut pentru a ajunge la forma pe care o doriti. Va dorim succes in demersurile dvs!
Buna ziua, Am inceput anul acesta in august constructia gardului de la strada fara sa stiu ca am nevoie de autorizatie. Mi s-a intocmit proces verbal, am platit amenda. Am depus actele pt extras de carte funciara, intre timp am finalizat lucrarea , dupa care am solicitat un certificat de urbanism in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru intrarea in legalitate. Problema este ca am depasit termenul de 90 de zile prevazut in procesul verbal pentru intrare in legalitate. Este posibil sa primesc o alta amenda sau orice fel de alta sanctiune?
Dupa cum este prevazut in lege, depasirea termenului prevazut pentru intrarea in legalitate presupune neindeplinirea cerintelor legale. Raspunsul la intrebarea dvs este, din pacate DA (considerand litera legii). In practica insa, odata cu obtinerea certificatului de urbanism, a fost considerata, in cele mai multe situatii intalnite de noi, inceputa procedura de autorizare. In cazul dvs, daca data certificatului de urbanism este in intervalul termenului prevazut in procesul verbal, credem ca se poate vorbi de buna credinta si in opinia noastra (ATENTIE! acest raspuns nu reprezinta un punct de vedere legal si nici nu ne poate atrage responsabilitati de orice natura, este doar o opinie) va puteti dovedi astfel onestitatea in rezolvarea problemei de legalitate. Din pacate in practica nu este insa unitara in acest domeniu si multe situatii si-au putut gasi rezolvarea favorabila doar in instanta. Din jurisprudenta credem ca cea mai favorabila actiune care v-ar putea avantaja este actiunea in constatare prin care sa fie atrasa doar rapunderea contraventionala, fara alte masuri. Pentru aspecte legale va recomandam sa consultati un avocat specializat in astfel de probleme. Va dorim succes in demersurile dvs!
locuiesc in sat sorogari com aroneanu jud iasi si doresc ca pe propietatea mea sa construiesc o biserica trebuie sa obtin aviz de la unitatea d-stra,si daca da ced acte trebuie sa depun,si care este inaltimea maxima pe care o pot construi
Noi reprezentam un birou de proiectare si obtinem pentru clientii nostri acorduri si avize de amplasament. Nu suntem o autoritate emitenta asa incat nu va putem raspunde. Toate informatiile necesare obtinerii autorizatiei de construire pentru constructia pe care o doriti ar trebui sa apara in certificatul de urbanism emis de primaria din zona in care se afla terenul dvs. Daca exista numite limitari in zona dvs, acestea ar trebui sa apara in certificat sau in documentatiile necesare autorizarii (avize, acorduri, studii, etc.).
Buna ziua, locuiesc la casa si vreau a amplasez un garaj prefabricat, din ce stiu eu pentru astfel de situatii nu este nevoie de autorizatie de constructie, se poate lega cineva de procentul de ocupare al terenului?
Buna Ziua,
Atentie, este posbil sa fiti in eroare. Gardul, in fapt orice imprejmuire a terenului se autorizeaza si trebuie sa respecte reglementarile locale! Obtinerea autorizatiei de construire se face pe baza unui proiect de autorizare insusit de un arhitect autorizat sa intocmeasca astfel de proiecte! Va recomandam sa solicitati primariei/ autoritatii locale un certificat de urbanism cu acest scop.
Va dorim succes in demersurile dvs.
Echipa AIA Proiect
BUna ziua, am inchiriat un spatiu de curand si mi se cere certificat de urbanism . CIne trebuie sa se intereseze propietratul sau chiriasul?
Buna Ziua! Ar trebui sa ne oferiti mai multe detalii pentru a va raspunde la intrebarea „cine trebuie sa obtina certificatul de urbanism”. In primul rand, care este scopul certificatului de urbanism si mai ales cine va cere acest document? Este vorba de un spatiu comercial? Va solicitam aceste explicatii deoarece nu intelegem intrebarea adresata. Asigurati-va ca nu faceti confuzie intre un certificat de urbanism si un certificat energetic, acesta din urma poate fi solicitat de catre autoritatile locale atunci cand se declara contractul de inchiriere a spatiului comercial la Directia de Taxe si Impozite Locale. Multumim!
Bună seara
Am găsit un spațiu comercial și vreau sa îl închiriez pentru a face un cabinet stomatologic.
Menționez ca spațiul vreau sa îl separ cu pereți de rigips și sa ii mai fac un grup sanitar.
Îmi trebuie certificat de urbanism și autorizație de construcție?
certificatul de urbanism trebuie obligatoriu pentru schimbarea destinației?
Care sunt pașii de obținere a unui certificat(dacă este necesar)?
Va mulțumesc!
Modificarile mentionate de dvs pot fi executate doar dupa obtinerea autorizatiei de construire. Va recomandam sa apelati la un arhitect autorizat pentru acest demers cu mentiunea ca veti veti avea nevoie de acordul si implicarea proprietarului spatiului comercial pe care doriti sa il modificati / recompartimentati.
Buna seara! Am cumparat un teren intravilan de 463 mp pentru a-mi construi o casa. Am ca documente: CONTRACT DE VANZARE SI EXTRAS DE CARTE FUNCIARA (in care se precizeaza:intabulare, drept de proprietate, titlu cumparare, ca bun propriu , dobandit prin Conventie, cota actuala 1/1.)
Am facut la Primarie, cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism, la sfarsitul lunii decembrie. Astazi mi s-a comunicat verbal ca Primaria nu-mi va elibera certificatul de urbanism, nici alte documente pentru a construi casa deoarece s-a facut fals in acte si Extrasul funciar NU e bun, iar Primaria va face modificari in Cartea funciara pentru că jumatate din teren e al Statului român, adica al Primariei, iar cealalta jumatate a mostenitorilor unei doamne decedate. Mentionez ca vanzatorul, fostul proprietar a primit Certificatul fiscal de la Primarie.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in aceasta situatie pentru ca cei de la Primarie mi-au spus doar sa astept si ca exista posibilitatea ca terenul cumparat de mine sa intre in posesia partilor mentionate mai sus . Ce alte documente mai trebuie sa imi elibereze Primaria pentru a construi casa?
VA MULTUMESC!
Buna Seara! In primul rand, cel mai important este sa luati urgent legatura cu un avocat specializat in astfel de spete/situatii (daca doriti o recomandare, trimiteti-ne un email). Credem ca, in cel mai rau caz, va trebui sa incepeti procedura legala si sa faceti toate demersurile de a recupera prejudiciul de la vanzatorul terenului si celelalte parti implicate. Singurul sfat pe care il putem da este sa contactati urgent un avocat experimentat. Va dorim succes in demersurile dvs si sa treceti repede si cu bine peste acest moment neplacut!
Buna ziua! Detin un teren de 1000mp intr o comuna ca persoana fizica. Pe el vreau sa construiesc o hala metalica de 200mp cu destinatie de spatiu comercial.
Constructia si folosinta acestui spatiu se va face pe cheltuiala si in folosul firmei pe care o detine tatal meu.
Intrebarea mea este: Certificatul de urbanism si autorizarea constructiei o fac in calitate de persoana fizica sau o face firma ca persoana juridica?
Buna Ziua! Exista mai multe solutii in funcitie de modalitatea, perioada pe care se va desfasura respectiva activitate si felul in care doriti sa se deruleze relatia dintre societate si proprietar. Pentru a va recomanda cea mai avantajoasa varianta, avem nevoie de mai multe detalii. In vederea detalierii acestor aspecte va recomandam unul din pachetele noastre de consultanta proiectare. Succes in demersurile dvs!
Detin cu titlu de proprietate un teren de 515 m/p cu casa construita, in cota indiviza de 52.5 % , cadastru, intabulare. Pot demola/ reconstrui daca celalta parte a lotului nu are proprietar ci doar terenul in in folosinta? Este necesara iesirea din indiviziune si cu cine as face-o in acest caz?
Cata vreme sunteti in indiviziune, credem nu veti putea face modificari ale imobilului fara acordul coproprietarului in forma autentica. Va recomandam o opinie juridica autorizata!
Buna ziua
Am o situatie mai complicata. Detin un apartament obtinut prin mostenire. Acest apartament a fost cumparat de parintii mei conf. legii 112/95. Blocul este construit in 1889, si este format din 4 corpuri dispuse sub forma de patrulater, cu o curte in mijloc.
Acesta proprietate (blocul format din cele patru laturi) a fost retocedata proprietarilor de drept (carora li s-a luat proprietatea la nationalizare in 1948) cu exceptia apartamentului meu care fusese deja cumparat. Proprietarii au vandut tot imobilul catre o singura persoana.
Acum, noi aveam drept de trecere din curtea interioara printr-un ganag in strada. Noul proprietar a inchis acea trecere (singura existenta) si a facut una pe sub bloc prin parter prin daramarea unor ziduri. Trecerea nu are mai mult de 1,30m. As vrea sa obtin un certificat de urbanism ca sa stiu daca aceste modificari au fost facute legal deoarece prin aceasta modificare s-a pierdut dreptul la curte plus ca nu prea ai acces printr-un culoar ingust lung si fara lumina.
Buna Ziua, Certificatul de urbanism nu credem ca va poate raspunde la intrebari legate de autorizarea unor lucrari efectuate de un vecin. In opinia noastra, modificarea accesului in cladire NU ar fi putut fi facuta fara acordul autentic al dvs in calitate de coproprietar al intregului imobil, credem ar fi trebuit sa va solicite acordul notarial in vederea autorizarii acestor schimbari. Va recomandam sa solicitati o opinie juridica autorizata in ceea ce priveste dreptul dvs de servitute catre imobil si sa verificati la primarie legalitatea acestor modificari prin serviciile pe care autoritatea pe raza carei se afla imobilul le pun la dispozitie.
Buna ziua, am cumparat un teren cu o casa batraneasca intr-o comuna din jud. BACAU in 2011. In anul 2012 am inceput demersurile pentru constructia unei case pe acel teren si am obtinut autorizatie de demolare a celei vechi si autorizatia de constructie pentru una noua am construit-o si am treminat-o in anul 2016 problema mea este ca nu am stiut ca imi trebuie proces-verbal de receptie a lucrarii iar acum sm primit o notificare din partea primariei ca nu am finalizat demersurile de receptie, m-am prezentat la ei si au spus ca nu mai pot face nimic si ca trebuie sa o iau de la inceput ca trebuie sa ma amendeze , dar nu mi-au explicat ce as avea de facut. Intrebarea mea este cum as putea obtine acel proces-verbal de receptie a lucrarii avand in vedere ca autorizatia de constructie este expirata? Cum ar trebui sa procedez?
In situatia in care nu mai este posibila prelungirea autorizatiei de construire, cel mai probabil, asa cum v-au comunicat si autoritatile locale, va trebui sa reluati procesul de autorizare a constructiei.
Buna ziua! Intrebare: trei proprietari vor sa vanda un teren intravilan catre 12 cumparatori, toti vecini cu terenul respectiv.
Se poate face act de vanzare catre cei 12 pe parcelele respective? Se poate face dezlipirea inainte de vanzare? Sau ce pasi ar trebui facuti? Cadastristul spune ca nu poate imparti terenul de 2100 mp pe 12 bucati inainte de vanzare… Va multumesc, daca raspunde cineva.
Buna Ziua! Raspunsul credem ca tine de regulamentul local si mai ales de felul in care este descrisa acolo parcela care respecta cerintele de construibilitate, echipare edilitara, etc. Va recomandam sa solicitati un certificat de urbanism pentru dezlipire, in acesta ar trebui sa gasiti toate detaliile necesare. Care este motivul invocat de cadastristul dvs? Este preferabil sa va asigurati ca terenul poate fi dezmembrat dupa vanzare in cazul in care nu este posibil inainte.
Buna ziua! Am gasit un teren de 950mp in Alba Iulia pe care as vrea sa il cumpar dar are deschidere la strada de doar 11m liniari. Un vecin spune ca poate sa cedeze 1m dar nu ma pot baza pe asta pana nu vad in acte. Pot sa obtin actele necesare constructiei daca il achizitionez cu doar 11 ml dechidere? Exista o lege care sa specifice de cati ml e nevoie pt a obtine acte in vederea constructiei?
Va rog sa ma sfatuiti
Va multumesc
Buna Ziua! Pentru a afla care sunt reglementarile carora se supune terenul la care faceti referire ar trebui sa solicitati autoritatii locale un certificat de urbanism de informare. In acest document ar trebui sa gasiti rapunsurile acestor intrebari dar si alte detalii importante pentru dvs. In vederea construirii, retineti ca legislatia de specialitate permite modificarea reglementarilor prin documentatia numita plan urbanistic. Acesta se sustine si se aproba in Consiliul Local. In speranta ca veti gasi util acest raspuns, Echipa AIA Proiect.
Buna ziua. Am primit un certificat de urbanism pentru imprejmuire teren si contructie casa. Ulterior mi-am dat seama ca mai vreau si un depozit pentru unelte adica o casuta de lemn de 9 mp fara fundatie (asezat pe boltari de beton). Arhitectul spune ca nu mai putem modifica deoarece s-au dat actele mai departe spre alte autorizatii. Intrebarea mea este: ce pot sa fac sa imi construiesc acea mica incapere? Va multumesc!
Buna Ziua! In primul rand este important de mentionat ca practica in acest domeniu nu este unitara, din pacate. In unele situatii similare intalnite de noi, o solutie a fost solicitarea unui nou certificat de urbanism in care sa fie acceptate unele avize de amplasament si acorduri de construire obtinute cu cel vechi. In felul acesta a fost actualizat/completat scopul si nici nu au fost pierdute anumite documente deja obtinute. Va dorim succes in demersurile dvs!
Buna ziua,
Am moștenit un apartament, doresc să fac cadastru pentru vanzare. La obținerea certificatului de urbanism întâmpin următoarea problemă: acum mai mult de 10 ani s-a construit un balcon (ap este la parter). Exista întreaga documentație, cu excepția pv de recepție a lucrărilor. Cum procedez pentru a îl obține?
Multumesc.
Buna Ziua, in cazul in care ati obtinut autorizatia de construire, va recomandam sa parcurgeti atent toate informatiile mentionate acolo si sa verficati daca s-au indeplinit cerintele acesteia. Daca au fost parcurse etapele mentionate acolo, la finalizarea lucrarilor ar fi trebui sa solicitati receptia lucrarilor. Aceasta faza marcheaza ultima etapa inainte sa actualizati/refaceti cadastru. In situatia in care exista, puteti solicita autoritatii locale o copie a procesului verbal de reveptie a lucrarilor. Daca nu a fost facuta receptia lucratilor, aceasta ar mai putea avea loc daca documentatiile ar mai fi in termen (putin probabil – poate daca s-au suspendat oficial lucrarile). Altfel, probabil ca va trebui reluat procesul de autorizare. Cele bune!
Multumesc pentru raspuns. As vrea sa stiu daca va ocupați cu obținere de certificat de urbanism, pentru mine e complicat la acest moment sa fac acest demers.
Multumim pentru intrebarile adresate. Raspunsul depinde de zona in care se afla imobilul dar si de disponibilitate noastra din momentul solicitarii.
Este vorba de sectorul 3, nu ma grăbesc in mod deosebit cu obținerea certificatului.
Este in regula, contactati AIA Proiect – Birou de proiectare la datele din pagina de contact.
Buna ziua,
Construiesc o casa p+1E si din cauza faptului ca sarpanta era proiectata cu elemente subdimensionate, proiectant a refacut plansa respectiva iar dupa executie, la masuratori am constatat ca inaltimea la coama principala a crescut cu 30 cm. In plus, fata de proiectul DTAC, intentionez sa modific si grosimea termosistemului de la 10 la 20 cm, lucru care probabil va duce si la modificarea amprentei construite.
Care este solutia in aceasta situatie? Mentionez ca sunt in termenul de valabilitate al Autorizatiei de Construire.
Multumesc.
In cazul in care constructia se incadreaza in reglementarile urbanistice, este recomandabil sa solicitati autoritatii emitente reautorizarea in procedura simplificata pe perioada executiei cu conditia sa nu fi facut deja receptia lucrarilor.
Buna ziua,
Am solicitat un certificat de urbanism si nu am primit nici un raspuns in 30 de zile . Cum procedez ? Multumesc !
In primul rand va recomandam sa intrebati autoritatea emitenta care este motivul acestei intarzieri. Am intalnit in practica situatii in care au fost necesare completari ale documentatiei de care beneficiarul nu luase la cunostinta. Succes in demersurile dvs!
Buna ziua,
Am achizionat un teren si am certificat de urbanism valabil, insa pe numele vechiului proprietar. Este obligatoriu sa obtin un nou certificat de urbanism pe numele meu, daca vreau autorizatie de constructie?
Multumesc
Buna Ziua, in actul de vanzare-cumparare uzual se mentioneaza cedarea certificatului de urbanism obtinut de fostul proprietar. Apelati la acelasi notariat sa va faca un act aditional sau va trebui sa reincepeti demersurile in numele dvs. Succes!
Va multumesc ,in CVC este mentionat ca pentru imobil exista certificat de urbanism si ca am luat la cunostinta de continutul lui, insa nu este trecut si cedarea certificatului de urbanism obtinut de fostul proprietar. Tot mai trebuie facut act aditional?
Aceste aspecte tin oarecum de rigurozitatea autoritatii locale, este preferabil sa obtineti un raspuns scris de la ei (primaria sau consiliul judetean care a emis certificatul de urbanism) pe acest subiect.
Buna ziua.am si eu o intrebare va rog am un teren de450arabil si 174 curti si e tot intr-o curte imi du certificatu de urbanism sau trebuie sal transform 450 .multumesc
Buna Ziua! Din pacate NU intelegem intrebarea dvs, va rugam sa reveniti cu o formulare explicita. Multumim pentru intelegere!
Vreau sa construesc pe partea cu 450mp terenu find trecut agricol dar e in curte?
Daca imi dau certificat de urbanism si atorizatie constructie.450 find intravilan agricol
Nu ar trebui sa intampinati dificultati in obtinerea certificatului de urbanism. Referitor la autorizarea constructiei in zona aceea, verificati reglementarile urbanistice pe care le primiti in certificat. Faptul ca este intravilan agricol (fara alte conditionari) nu credem sa fie o problema. Scoaterea din circuitul agricol se va face pe suprafata construita dupa autorizare la momentul cadastrarii terenului.
Buna ziua!vreau sa cumpar un teren si nu stiu ce trebuie ca sa vad ca este intravilan si ce se oate construi oe el
O serie importanta de informatii legate de teren, asa cum ar fi UAT, tipul terenului, intravilan/extravilan sau categoria de folosinta a terenului o puteti gasi in cadastru si/sau, uneori in actele de proprietate daca acestea sunt de data recenta. O alta sursa este chiar certificatul de urbanism in care veti regasi raspunsul la ultima parte a intrebarii dvs. Cele bune!!!
Va multumesc
Buna seara, am o intrebare la dvs.
Am avut un certificat de urbanism care a aexpirat. Acum vreau sa obtin un alt certificat de urbanism pentru constuctia unei platforme de dejectii.
Ce documente am nevoie pentru obtinerea acestui certificat?.
Primaria imi solicita la dosar sa am acordul vecinilor. Pe o latura ma invecinez cu drumul de acces, care este in administrarea primariei. Am nevoie de acord din partea primarie pentru aceasta constructie, fiind unul dintre vecinii mei?
Multumesc..
Buna Seara! Toate documentele necesare le gasiti (mai sus) in articolul din aceasta pagina. Certificatul de urbanism este un act de infomare emis de autoritatea publica, in vederea obtinerii acestuia NU este necesar acordul nimanui. Atentie, nu vorbim aici despre autorizatie de constructie ci doar de obtinerea certificatului de urbanism. Indiferent ca este vorba de un proiect industrial, comercial sau un simplu proiect de casa, autoritatea trebuie sa va emita certificatul de urbanism la solicitarea dvs. Ulterior, in acest act de informare veti gasi documentatiile necesare autorizarii constructiei iar aici prezenta acordurilor tine de reglementarile locale. Speram sa gasiti util acest raspuns, cele bune!
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt si profesionist!
Da, imi este de mare ajutor. Autoritatile locare fac tot posibilul sa ma incurce.
Toate cele bune!
Buna ziua.in cate zile poti sa obti certifiacatul de urbanism? Va multumesc
Buna Ziua,
Termenul legal de obtinere al certificatului de urbanism il gasiti in articolul de mai sus dar acesta difera de la o primarie la alta si chiar in cadrul aceleiasi autoritati locale poate fi diferit in functie perioada, complexitatea lucrarii, etc.
Succes in demersurile dvs!
Echipa AIA Proiect
Buna ziua. Intentionez sa achizitionez un apartament intr un bloc nou. Dezvoltatorul spune ca asteapta sa fir rliberat certificatul de urbanism. Intrebarea mea este: dupa ce va fi eliberat acest certificat, urmeaza dezmembrarea si intabularea sau acest certificat este ultimul pas in vederea intocmirii actelor?
Buna Ziua! Dupa cum apare si titlul acestui articol, certificatul de urbanism este PRIMUL pas al unui proces. Fie ca vorbim de un certificat de urbanism pentru dezmembrare sau de un certificat de urbanism pentru schimbarea functiunii unui spatiu, sau alte scopuri, acesta este doar prima etapa urmata de altele in vederea atingerii obictivului propus.
Bună seara dacă doresc sa scot un certificat de urbanism sunt proprietara imobilului dar contractul la electricitate este pe alt nume este posibil sa întâmpin probleme?
Buna Seara! NU, n-ar trebui sa intampianti probleme din acest motiv.
Buna ziua as avea nevoie de un răspuns am o casa in oraș in fata ei am o gradina care aș dori sa construiesc o casa cum ar trebuii sa procedez
Buna Ziua, Noi va recomandam sa apelati la un proiectant local care sa va indrume in acest demers. O parte din actiunile necesare le puteti face si dvs dar este preferabil sa lucrati de la inceput alaturi de cineva care cunoaste procesul de autorizare/exectutie. Succes in demersurile dvs!
Buna ziua,
Vreau sa verific o informatie primita astazi: este adevarat ca in Sectorul 6 nu se mai emit autorizatii de constructie pentru terenuri mai mici de 250 m2?
Va multumesc!
Nu suntem indreptatiti sa raspundem oficial (va recomandam sa va adresati direct primariei din Calea Plevnei 147-149) dar opinia noastra este ca informatia este eronata.
Buna ziua. Am achizitionat recent o parce la teren de 650 mp intr-un puz scos la licitarie de curand de un lichidator. Planurile puz-ului sunt din 2007. Sunt aprox. 300 parcele. Inca nu au fost demarate lucrarile de amenajare drumuri si utilitati, jumatate din proprietari inca nu au batut tarusii de delimitare. Am constata ca pe site-ul primariei a fost propus un pal de reglementari urbanistice in care se schimba destinatia terenului din zona de locuinte in zona de amenajari industriale. Au fost emise mai multe certificate de urbanism dar nici o autorizatie de constructie. Exista cadru legal pt.Consiliul Local sa schimbe distinatia terenului desi sunt 300 de proprietari care detin teren cu CF curti constructii? Daca da, poate fara acordul proprietarilor? Va multumesc.
Buna Ziua! Subiectul expus de dvs. este unul frecvent dezbatut si va recomandam, datorita complexitatii acestuia, sa apelati la serviciile de consultanta judiciara. Va putem face o recomandare in acest sens (rog trimiteti un email in acest sens), este preferabil sa apelati la specialisti in acest domeniu (urbanism, arhitectura, constructii). In opinia noastra raspunsul este afirmativ pentru ambele intrebari adresate. Cadrul juridic stufos poate aduce anumite intrepretari care sa va fie favorabile, din acest motiv va recomandam o opinie juridica. Succes in demersurile dvs!
Buna ziua
Ma interrseaza constructia unui balcon la.parterul unui bloc in sector 5.
Intrucat programul meu este f incarcat dar mai ales ptr ca nu detin informatiile necesare acestui demers as dori sa angajez o firma care sa se ocupe de obtinerea tuturor actelor necesare pana la momentul constructiei.
Ma puteti ajuta ?
Buna Ziua! Va recomandam sa cautati un birou de proiectare specializat in astfel de lucrari. Succes in demersurile dvs!
Buna ziua ! Am cumparat un apartament prin prima casa si as dori sa inchid balconul cu termopan. Am intrebat la primaria bragadiru si am inteles ca ar trebui certificat de urbanism. Ma puteti lamuri care ar fii mai exact pasii de urmat? Multumesc!
Buna Ziua! Toate detaliile le gasiti in articol, in cazul in care aveti nevoie de servicii de consultanta, gasiti pachetele pe care le oferim in pagina dedicata de pe site sau cereti o oferta personalizata. Multumim!
Buna ziua,
Acum trei ani am cumparat o casa de la un dezvoltator imobiliar. In planul de amplasament si delimitare a imobilului scrie ca suprafata construita la sol este de 66 mp. Este intocmit si procesul verbal de receptie a lucrarilor. Imobilul este intabulat.
Acum vreau sa vand acest imobil si viitorul cumparator a apelat la un inginer cadastrist. In urma masuratorilor de catre acesta a rezultat o diferenta de 12 mp, adica o suprafata construita de 78 mp de care, evident, nu am stiut. Ce putem face acum? Pot apela la cadastristul cu care a colaborat dezvoltatorul, pentru a a „remedia” aceasta situatie? Am inteles ca trebuie intocmit un nou proiect de extindere (desi noi nu am extins nimic), eliberata o noua autorizatie. E necesara si obtinerea certificatului de urbanism? Puteti sa-mi spuneti ce implica tot acest lucru: timp, cost? Multumesc.
Buna Ziua! Care este suprafata autorizata pentru care s-a facut receptia lucrarilor? Acest aspect se poate verifica in cartea constructiei.
Buna seara,
66 mp este suprafata pentru care s-a facut receptia lucrarilor.
In cazul acesta ar trebui reluat procesul de autorizare / re-autorizare respectiv corectare a erorilor identificate. Situatia este una mai putin intalnita, nu putem raspunde intrebarii dvs legata de cost si timp, din pacate. Succes in demersurile dvs!
Va multumesc!
Cu placere. In primul rand va recomandam sa comparati planurile din dosarul de autorizare (le gasiti in cartea constructiei) cu cele cadastrale pentru a identifica unde este diferenta de suprafata si apoi sa aveti o eventuala discutie cu dezvoltatorul, executantul si proiectantul in vederea solutionarii legale a problemei. Cele bune!
Asa voi proceda. Multumesc.
Buna ziua, daca am obtinut Certificat de urbanism si am scos avizele solicitate prin acesta insa am uitat sa solicit autorizatie de construire si intre timp certificatul de urbanism a expirat, trebuie sa solicit un nou certificat de urbanism si sa scot din nou avizele solicitate prin acesta? Va multumesc !
Buna ziua .Suntem in curs de achiziționare a unui teren intravilan in Măgurele, pe el vrem sa ridicam o casa pe structură metalică.Domnul care se a ocupa de asta ne a spus că nu avem nevoie de autorizație sau aprobări…si nu stiu Ce sa cred pentru că parerile sunt de tot felul..este nevoie sau nu?de ce acte am.nevoie pentru a ridica o astfel de casa .va multumesc anticipat pentru un viitor raspuns.
Buna Ziua! Este foarte putin probabil sa NU aveti nevoie de autorizatie de construire. O locuinta permanenta pe structura metalica, cu fundatie de beton se autorizeaza. Domnul „Care-se-ocupa-de-asta” are mari lacune sau intentii discutabile. Va sfatuim sa-l evaluati cu atentie sporita!!! Pentru restul nelamuririlor puteti apela la serviciile de consultanta achizitie si/sau proiectare. Cele bune.
Buna ziua,
In anul 2015 am mostenit impreuna cu sora mea, dupa decesul tatalui meu, o casa construita in 2003, conform actelor gasite de mine. Casa a fost cumparata de tatal meu in 2007. La deschiderea succesiunii am vazut contractul de vanzare cumparare si scrie ca a fost vinduta fara a avea autorizatie de construire. Tot in documente am gasit acte ca, Primaria (cenzurat) cu Primaria (cenzurat) s -a judecat in contencios administrativ pentru o portiune de teren unde este si casa construita. In 2007 cind a cumparat casa, tatal meu a obtinut de la Primaria (cenzurat) adeverinta ca nu se poate elibera autorizatii (intrare in legalitate) pina la definitivarea litigiului. In 2015 s-a definitivat procesul dintre cele doua primarii si apartinem de Municipiul (cenzurat). Mentionez ca au fost platite impozite pe casa si teren din 2003 de la cumparare, pina in prezent (in perioada 2003 – 2015 s-au platit impozite la
Primaria (cenzurat) , dupa definitivarea procesului dintre Primarii, am platit impozit la Primaria (cenzurat) ) De asemenea am gasit in documente un certificat de urbanism, semnat de primarul orasului (cenzurat), de la acea vreme, am gasit memoriu tehnic, am gasit chiar si un plan de proiect, am gasit plan de amplasament al constructiei. Ce putem face sa intram in legalitate cu acea constructie?
Multumesc anticipat !
Buna Ziua! Pentru a incepe demersurile de intrare in legalitate a constructiei este necesar sa va adresati unitatii administrativ teritoriale careia s-a decis in urma procesului ca apartine terenul la care faceti referire. Acestia ar trebui sa va indrume, daca este posibil, in procesul de autorizare, in functie de mai multe aspecte (zona, functiuni, reglementari, etc.). In functie de rezultatul procesului despre care ne scrieti, o alta alta cale de a intra in legalitate este prin dispozitia unei instante iar aici va recomandam sa apelati la un avocat. Cele bune!!!
Buna ziua! Vreau sa va intreb este legal sa se dea certificat de urbanism in nume propriu pe partile comune ale unui imobil fara acordul tuturor proprietarilor? Multumesc!
Buna Ziua! Da, este legal. Certificatul de urbanism este un act de informare si nu se poate conditiona emiterea lui de acordul co-proprietarilor. cele bune!
Buna ziua !
Unde pot gasi o lista completa si explicita cu toate tipurile de avize pe care o primarie din Bucuresti le poate cere prin CU, in cazul solicitarii autorizatiei ptr o constructie multietajata (la calcan, fara bransamente si in zona protejata etc) ? Adica cea mai complicata situatie de unde te poti astepta doar sa mai elimine din avizele posibile si reglementate prin lege.
Multumesc frumos
Buna Ziua! In procesul de determinare a avizelor sunt incluse mai multe criterii si intra o serie de factori astfel incat, uneori, doua proprietati chiar invecinate ar putea avea un numar diferit de documentatii solicitate. Va recomandam sa cereti Primariei Municipiului Bucresti – directia urbanism in calitate autoritate locala care se ocupa de zonele protejate un act dedicat imobilului dvs. Zonele protejate au un regim special si este foarte bine ca sunt tratate cu atentie sporita inclusiv in ceea ce priveste procesul de autorizare a construirii.
BUNA ZIUA! AM O CASA LIPITA CU A VECINULUI DIN ANUL 1975 FARA ETAJ, POATE RIDICA ETAJ PE PARTE LUI? FARA SEMNATURA MEA?
MULTUMESC!
Buna ziua!
Am achizitionat un teren de cca 18000 mp extravilan iar vechiul proprietar ne-a dat si 200 mp intravilan, pentru a nu mai face PUZ. Acum cand vrem sa demaram lucrarile ( proiect casa, avize, etc), am fost la primarie sa scoatem certificatul de urbanism, moment in care am aflat ca avem voie sa construim doar pe 25% din suprafata terenului intravilan, adica 50 mp. Mentionez ca terenul intravilan se afla in interiorul terenului extravilan iar zona este una de munte unde casele sunt rasfirate, deci nici un vecin prin zona care sa fie incomodat de noua constructie. Exista vreo cale prin care putem mari gradul de ocupare a intravilanului fara PUZ, si daca pana la urma fac PUZ si maresc gradul de ocupare a intravilanului fara a-l mari pe acesta, primaria poate contesta PUZ-ul?
Multumesc!
Buna Ziua! Problema expusa are o complexitate mai ridicata si necesita o atentie asupra mai multor detalii astfel incat va recomandam sa solicitati serviciile de consultanta ale unui proiectant / urbanist disponibil pentru lucrarea dvs. Cele bune!
buna ziua, intentionez sa construiesc o casa pe un teren unde exista o casa batraneasca pe care trebuie sa o demolez. pot solicita ambele autorizatii odata sau mai intai cea de demolare si apoi cea de construirea? care ar fi pasii de urmat?Multumesc.
Buna Ziua! In practica am intalnit atat solutia bazata pe doua procese de autorizare distincte (desfiintare si construire) dar si cele doua combinate in acelasi proces. In cele din urma unitatea administrativ-teritoriala va decide cum (le) este mai facil. Primul pas de urmat ar fi sa agreeati cu un proiectant (preferabil experimentat in tipul dvs de proiect) disponibil si dornic sa va preia lucrarea, o tema de proiectare pe baza careia sa demarati cele doua etape. Restul pasilor va trebui sa-i stabiliti cu proiectantul ales. Va dorim succes!
Bună ziua! Am achiziționat un teren de 500 mp, tocmai ce voiam sa depun dosarul pentru obținerea certificatului de urbanism dar am descoperit ca pe extrasul de carte funciara apar tot proprietarii de la care eu am achiziționat terenul. Întrebarea mea este pot sa depun dosarul pentru obținerea certificatului de urbanism ? Eu dețin contractul de vânzare cumpărare. Multumesc
Bun Ziua! Raspunsul este DA insa la unele UAT-uri depinde si de scopul pentru care solicitati acest document. Cele bune!!!
Doresc certificatul de urbanism pentru a obține autorizația de construcție.
Buna ziua! Am inchiriat de la o persoana fizica un teren de 50 mp din cei aproximativ 3.500 mp detinuti de acesta si sotia lui. Pe acest teren doresc sa desfasor o activitate de tip fast-food intr-o rulota comerciala. In urma unei adrese trimise la primarie, am fost informata ca inainte de obtinerea autorizatiei de functionare trebuie sa obtin Certificat de urbanism si Aviz de amplasament; chiar daca e rulota mobila, inmatriculata, urmeaza aceleasi demersuri ca la o constructie normala. M-am prezentat impreuna cu proprietarul terenului la Directia Urbanism si tinand cont ca pe aceeasi parcela proprietarul a obtinut autorizatie de construire a unei hale si ca pe portiunea inchiriata de mine apar in plan alte elemente (spatiu verde+locuri de parcare), coroborat cu faptul ca cica nu as avea voie sa plasez rulota la o distanta mai mica de 5m de gard (in conditiile in care eu am inchiriat 7×7 cu iesire la un drum national), doamna a spus ca putem depune documentele pt certificatul de urbanism, dar nu se stie daca voi putea desfasura activitatea acolo. Credeti ca ar trebui sa insist, sa merg in audienta la primar sau proprietarul ar trebui sa-si modifice planurile care tin de constructia halei astfel incat cei 50mp sa fie grevati de sarcini? Sau sa reziliez contractul de inchiriere? Multumesc!
Buna Ziua! Va recomandam sa solicitati proprietarului sa obtina certificatul de urbanism pentru a putea avea, in mod oficial, reglementarile locale si a putea incepe apoi orice demers legal pe care il considerati. Succes!
Buna ziua,
Pentru amplasarea unor solarii de legume intr-o curte, este nevoie de certificat de urbanism?
Multumesc!
Buna Ziua! Raspunsul acestei intrebari depinde de solutia constructiva pe care o veti alege. In anumite situatii poate fi necesara autorizarea. Cele bune!!!
Buna ziua,
As dori sa cumpar un teren trecut ca intravilan in CF dar cu categorie de folosinta: faneata
Se poate construi dupa obtinerea Certificatului de Urbanism?
Proprietarul a depus cererea pentru Certificatul de Urbanism. Eu fiind mai sceptic, am mers apoi si eu la primarie unde am primit vestea ca nu este intravilan chiar daca in cartea funciara este trecut asa. Ba mai mult, am fost refuzat cand am vrut sa fac si eu o cerere pentru Certificat de informare precum ca daca nu sunt proprietarul nu am dreptul… ca nici lui nu ii va elibera nimic pentru ca nu este teren intravilan.
Am intrebat daca se poate verifica ilegalitatea cartii funciare si au spus ca nu este treaba lor.
Acum, eu ori merg iar si fac scandal sa-mi scoata si mie un certificat de informare sau exista alta cale, alt loc, o institutie judeteana de unde il pot solicita?