Aici gasiti proiecte case parter cu mansarda. Termenul mansardă semnifică acel spaţiu locuibil, situat imediat sub acoperişul înclinat al unei case.
Pentru a inţelege mai bine diferenţa dintre etaj si mansardă, trebuie inţeleasă, mai întâi, noţiunea de „spaţiu locuibil”.
Confuzia care se face mereu este aceea dintre „spaţiu locuibil” si „spaţiu amenajat”, or, conform DEX ’98, „locuibil” inseamna „în care se poate locui” sau „bun de locuit”. In consecinţă, „spaţiu locuibil” este un spaţiu care intruneşte condiţiile locuirii, chiar dacă nu este amenajat, motiv pentru care, în mod greşit, mulţi denumesc „pod” spaţiul locuibil, dar neamenajat, situat sub acoperiş. Un proiect casa parter cu mansarda cuprinde spatiul locubil pe doua niveluri.
În concluzie, chiar daca ultimul nivel de sub pod (nu de sub acoperis) al unei case are peretii laterali inclinati la partea superioara, nu se va putea numi „mansarda” ci „etaj”.
Rezumând, termenul de mansardă (fie ca vorbim de proiect casa parter cu mansarda fie ca avem in vedere alte situatii) poate fi descris cel mai bine în felul următor: mansarda reprezintă ultimul nivel locuibil al unei construcţii, situat imediat sub acoperişul înclinat al acesteia, având ca elemente caracteristice pereţii înclinaţi la acelaşi unghi cu panta învelitorii.
Termenul acoperiş înclinat este esenţial in această definiţie, el făcând distincţia faţă de acoperişul de tip „terasă”. In anumite situatii se poate considera proiect casa parter cu mansarda si optiunea de acoperis tip terasa.