Fie ca nu exista acces direct la reteaua publica de furnizare a energiei electrice sau urmariti exclusiv reducerea costurile ridicate cu aceasta, utilizarea unui sistem de panouri solare denumite panouri fotovoltaice reprezinta o solutie excelenta indiferent de motiv sau tip de cladire dar nu in orice conditii de amplasare sau intretinere. Este cazul multor proiecte case optimizate din punct de vedere al consumului energetic inclusiv casa nzeb (casa cu consum aproape zero). Panourile solare fotovoltaice sau mai corect sistem de panouri fotovoltaice, au conditii specifice optime si preturi diferite in functie de mai multe criterii asa ca veti gasi mai jos tot ceea ce aveti nevoie sa stiti despre panourile solare inainte sa le achizitionati.
Acest sistem de panouri fotovoltaice nu este deloc nou, ele au fost inventate acum mai bine de 50 ani de catre oamenii de stiinta americani. Tehnologia a avansat in ultimii 20 de ani iar astazi peste 1 milion de case din Statele Unite folosesc aceasta modaliatate de producere a energiei electrice 100% regenerabila, energie nepoluanta si prietenoasa cu mediul inconjurator.„
Sistemele solare fotovoltaice – cunoscute si ca sisteme de panouri solare, sisteme de energie solara sau sisteme de producere a energiei electrice alternative – convertesc lumina solară in energie electrica. Puteti astfel utiliza energia electrica generata de acest sistem de panouri fotovoltice /solar pentru a va alimenta locuinta, afacerea sau chiar masina. Stiati cu siguranta asta. La fel cum stiti foarte bine ca pretul energiei electrice este in continua crestere, mai mult decat atat in acest pret se regasesc si alte componente decat cele direct legate sau nu de producerea energiei electrice in sistem public.
Un sistem de panouri fotovoltaice reprezinta o modaliate excelenta de a economisi bani prin eficienta energetica. Un astfel de sistem de panouri fotovoltaice este considerat de baza pentru o casa activa. Din calculele noastre investitia intr-un sistem de panouri fotovoltaice se amortizeaza in 3 pana la 7 ani din cei 20-25 de exploatare, in functie de capacitate si de consum. Pentru a afla care este consumul actual si in cat timp se poate amortiza investitia aveti nevoie de un audit energetic. Investitia de acest tip este de departe in acest moment o optiune mai profitabila decat cea in actiuni sau obligatiuni ca sa nu luam in calcul criptomonedele si volabilitatea lor. Estimam un randament financiar anual de 10-12% pentru o astfel de investitie. Daca sunteti persoana fizica puteti chiar beneficia de avantajele programelor anuale desfasurate de autoritati (programul Casa Verde, de exemplu acorda plafoane semnificative incepand de anul trecut) prin care aceste achizitii sunt eligibile pentru sume nerambursabile de la stat in cuantum de pana la 100%. Mai mult decat atat un sistem de panouri fotovoltaice si sistemele solare in general, in perioada urmatoare, vor putea fi subiectul unor conectari de tip smart grid la reteaua publica, in felul acesta persoanele fizice ar putea revinde surplusul de energie electrica generata la pretul de achizitie al furnizorului din cate se cuniaste la acest moment. Acest subiect este inca in dezbatere dar vom vedea lucruri noi favorabile celor care au ales sa produca singuri energie regenerabila acasa.

Sistem de panouri fotovoltaice – AIA Proiect
Una din temerile majore ale celor care urmaresc sa achizitioneze un sistem de panouri fotovoltaice se refera la durabilitatea acestora. facut de experti. Ca sa spulberam pentru totdeauna acest mit, cu toate ca sunt din sticla, aceasta este calita si extrem de rezistenta la grindina, intemperii, zapada sau ploaie intensa chiar si la socuri putenice. Montajul unui sistem de panouri fotovoltaice ofera in plus o protectie acoperisului acesta fiind mai ferit decat daca ar fi expus direct vicisitudinilor atmosferice.
Este de preferat ca acoperisul sa fi fost deja reparat inaintea montarii unui sistem de panouri fotovoltaice pentru a evita eventuale costuri suplimentare ulterioare. Acoperisul trebuie sa fie calibrat corect la noile sarcini, o astfel de verificare si calcule ar trebui sa fie facute impreuna cu un proiectant de specialitate. Pe parcursul exploatarii intretinerea este minima, uneori necesitand pentru imbunatatirea performantelor o curatare. Ultimele generatii de panori fotovoltaice au integrat sisteme speciale care se curata singure sau nu necesita aproape deloc intretinere. Durabilitatea de care dau dovada au facut ca in prezent, un sistem de panouri fotovoltaice sa beficieze din partea producatorilor de o garantie extinsa de pana la 25 de ani sau chiar peste. Din acest motiv este avantajoasa investitia, dupa amortizarea ei se poate considera profitul pe termen lung obtinut din generarea la diferite capacitati a energiei electrice. Un calcul corect al necesarului si un sistem bine pus la punct poate suplini pe toata perioada anului furnizorul actual eliminand aproape in totalitate factura de energie electrica pe care o platiti in prezent. Pentru maximizarea profitului este recomanadabil sa fie schimbate comportamentele de consum.
Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice poate fi facut oriunde pe teritoriul Romaniei cu conditia sa fie expus o perioada cat mai indelungata razelor solare. Orice acoperis poate fi folosit cu observatia ca exista o pozitionare optima atat din punct de vedere al unghiurilor cat si a orientarii cardinale. Inainte de a decide achizitia unui sistem de panouri fotovoltaice este mai bine sa apelati la un specialist (ATENTIE, cautati ca acesta sa fie cat mai obiectiv si lipsit de interesul de a va vinde sistemul) care sa va calculeze in ce masura aveti descchiderea necesara catre utilizarea optima a unui astfel de sistem de panouri fotovoltaice. Numarul de ore de expunere se obtine in baza unui studiu de insorire. Odata ales un sistem de panouri folovoltaice, pe perioada lunga va trebui sa luati in calcul ingrijirea vegetatiei adicacente care ar putea sa limiteze capacitatea de producere a energiei electrice.
Un aspect demn de luat in seama se refera la experienta celui care va face instalarea sistemului, Cereti referinte de la clientii acestuia cu precadere de la cei mai vechi pentru a vedea care au fost dificultatile pe care le-au intampinat acestia in colaborarea cu comapania sau persoana pe care o selectati sa va faca montajul. Acesta este un sistem care va trebui sa fie utilizat pe termen lung iar fiecare interventie, pe cat de dificila va fi datorita accesului pe atat de costisitoare devine! Desi pare simplu, un sistem de panouri fotovoltaice are o componenta de dificultate nevazuta, evitati sa lasati instalarea lui pe seama personelor fara experienta.
Considerand racordarea unui sistem de panouri fotovoltaice la reteaua electrica publica sau zonala acestea sunt de doua feluri:
- ON GRID – cand este conectat
- OFF GRID cand nu dispune de conexiune la retea
Tehnic vorbind, panourile pot fi fie monocristaline, policristaline sau amorfe. In realiatate insa noi credem ca nu conteaza daca ati ales un mono sau un panou fotovoltaic licristalin. Ceea ce este important este sa cumpărați brand care va dura 25 de ani instalat pe acoperia. Incurajam achizitiile panourilor fotovoltaice produse de firme care si-au doveti deja calitatea.
Panourile fotovoltaice monocristaline au celulele alcatuite din siliciu cu un inalt grad de puritate chimica. Acesta ofera o mai buna eficienta de conversie a energiei solare si functioneaza cu succes la conditii de insorire scazuta. Au puteri variate intre 5 si 350 W.
Panourile fotovoltaice policristaline sunt mai ieftine, siliciul folosit in celule fiind obtinut din deseuri sau resturi care raman la prelucrarea celor monocristaline. Se spune au randament ridicat doar in perioadele de varf si variaza intre 5 si 310 W.
Panourile fotovoltaice amorfe au la baza o tehnologie bazata pe straturi subtiri din siliciu topit care foloseste ca suport un material special. Smiconductorii acestora sunt din cupru, galeniu sau seleniu dar au un randament mai mic decat al celor bazate exclusiv pe siliciu. Puterile pornesc de la 3W si ajung la 128W. Acestea se folosesc mai putin la imobile si mai mult la ambarcatiuni, masini, rulote find in general portabile.
Radiatia solara globala pentru sisteme de panouri fotovoltaice – AIA Proiect
Potentialul de utilizare a energiei solare in tara noastra, este relativ important, asa cum se observa in figurile de mai sus, care reprezinta doua harti in care este evidentiata radiatia solara globala. Exista zone in care fluxul energetic solar anual, poate ajunge si pana la 145 chiar 1600kWh/m2 /an, mai ales in zona litoralului Marii Negre dar si in Dobrogea ca si in majoritatea zonelor sudice. In majoritatea regiunilor tarii, fluxul energetic solar anual, depaseste 1350kWh pe m2 pe un an.
Radiatia solara in Romania pentru sisteme de panouri solare.
Gradul mediu de insorire, poate fi diferit de la o luna la alta si chiar de la o zi la alta, in aceeasi localitate si cu atat mai mult de la o localitate la alta. În figura de mai jos, este prezentat nivelul mediu al insolatiei, reprezentand cantitatea de energie solara care patrunde in atmosfera si cade pe suprafata pamantului, in localitatea Bucuresti.
Gradul medu de insorire in Bucuresti – AIA Proiect
Evident, radiatia solara este distribuita neuniform pe suprafata pamantului, pozitia geografică si conditiile climatice locale, avand o influenta deosebita pentru impactul radiatiei solare asupra suprafetei terestre. Cateva dintre datele statistice referitoare la radiatia solara, disponibile pentru România, sunt prezentate în tabelele urmatoare.
Puterea radianta solara din Bucuresti – AIA Proiect
Unghiul de înclinare optim, care permite captarea optima a radiatiei solare, este cuprins intre 15 si 55°, iar abaterea de la directia Sud, poate sa se situeze intre ±40° fara a fi afectata capacitatea de captare a energiei solare. Pentru unghiuri de inclinare de 5-65°, radiatia solara poate fi recuperata in proportie de 90 spre 95%. Valorile prea reduse ale unghiului de inclinare nu sunt recomandate deoarece favorizeaza murdarirea suprafetei captatorilor, ceea ce atrage dupa sine inrautatirea performantelor optice ale captatorilor. Daca nu puteti instala panourile la un unghi ideal, nu va faceti griji. Panourile noastre sunt la 15 grade, iar noi din calcule pierdem doar 4% din randamentul energetic anual comparativ cu unghiul perfect.
La momentul achizitiei avet posibilitatea să alegeti un brand low-buget, marca de tip consumer sau premium pentru un sistem de panouri fotovoltaice. In general obtineti ceea ce platiti. Exista branduri de incredere, intrebati un specialist care nu urmareste sa va vanda un sistem de panouri fotovoltaice care ar fi cele mai bune optiuni.
Inainte sa analizam preturile de achizitie a unui sistem de panouri fotovoltaice trebuie sa precizam ca pregatirea amplasamentului si a sistemului gazda pot fi semnificative. Preturile de adaptare a sistemului electric nu e neglijabil si nici cel de montaj / pregatire a zonei de amplasare. Instalarea spatiului de stocare al bateriilor (pentru un sistem off-grid sau hibrid) poate fi cat pretul sistemului.
Nu uitati ca sistemele ieftine costa mai mult pe termen lung datorita reparatiilor si pierderilor de productie.
Sistemele de panouri fotovoltaice ON GRID in care sunt incluse invertoare, convertoare, automatizari si accesorii au preturi care pornesc de la 1900 de euro pentru o putere de 1,5W si ajunge pana la 10.000 de euro pentru o putere de 6,5W. Un cost mediu poate fi calculat la 1200 de LEI pentru un panou fotovoltaic instalat in sistem cu scopul de a produce 1kWh per zi.
Sistemele de panouri fotovoltaice OFF GRID, incluzand acumulatorii necesari stocarii energiei electrice, invertoare, convertoare, automatizari si alte accesorii pornesc de la 2000 de euro (sistremul de panouri fotovoltaice care produce in medie anuala 1KWh/zi si poate ajunge la 15000 de euro pentru o capacitate de 32kWh/zi cu peste 25 de panouri instalate. Un cost mediu poate fi estimat la 2000 LEI per panou care sa produca 1kWh/zi dar de data aceasta cu stocarea inclusa.
Stocarea prin acumulatori este in continuare prohibitiv de scumpa si in 2018. Estimarile noastre sunt ca acumulatorii / bateriile unui astfel de sistem de panouri fotovoltaice nu se amortizeaza pe durata de viata normata. Asteptarile specilistilor sunt ca in urmatorii 3-5 ani pretul acestora sa se diminueaze si devina profitabila folositea lor. Avantajul este ca integrarea acumulatorilor in orice sistem de panouri fotovoltaice este foarte simplu de realizat deci oricand de-a lungul exploatarii puteti face aceasta investitie.
Unele proiecte de succes se bazeaza pe aceasta tehnologie, asa cum este cazul https://activehouse.ro/.
Comenteaza