certificat de performanta energetica

Certificat de Performață Energetică

Incepand din martie 2020 TOATE anunturile de vanzare si inchiriere vor mentiona obligatoriu clasa de performanta energetica, indicele de emisii si consumul total specific de energie!

Profesionisti in performanta energetica a cladirilor,  certificate energetice pentru APARTAMENT, CASA, VILA, SPATII COMERCIALE, CLADIRI DE BIROURI sau SPATII INDUSTRIALE.

Prin schimbarea legislatiei a devenit solicitat si chiar obligatoriu un certificatul de performanţă energetică a clădirilor atunci când proprietarii efectuează o vânzare sau închiriere a un apartament sau casă, contractele încheiate în lipsa acestuia putând fi anulate de drept.

Obligativitatea detinerii unui certificat energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013 actualizata in 2017 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial şi a intrat in vigoare inca din 2013.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, originalul sau o copie dupa certificat energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanta energetica a cladirii.

#staiacasă, ne ocupăm noi de tot!

Solicită o ofertă comercială la 0722 494 447!

Contacteaza-ne!

Cum va putem ajuta?

AIA Proiect ofera partenerilor sai servicii de certificare si audit energetic a imobilului in cele mai avantajoase conditii.

certificat energetic bucuresti

Cu ajutorul unui auditul si prin certificat energetic se identifica principalele trasaturi termotehnice ale unei cladiri precum si ale instalatiilor acesteia.

Dupa efectuarea analizei termice a cladirii, in cadrul certificarii energetice se analizeaza rezultatele obtinute si se gasesc solutii eficiente atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere financiar pentru a reabilita si moderniza constructia si instalatiile aferente ei pentru o mai buna eficienta termica si se pune la dispozitie un certificat energetic (denumire completa certificat de performanta energetica)..

Aceste solutii, precum si o serie de alte recomandari privind alegerea celei mai bune optiuni vor fi prezentate intr-un certificat energetic, care reprezinta elementul cheie al intregului proces de certificare energetica.

Ce contine un certificat energetic?

 • Principalele caracteristici ale proprietatii certificate energetic;

 • Detalii tehnice grupa si nota energetica furnizata prin actualul certificat energetic;

 • Alte date importante in procesul de certificare energetica.

 • Auditorul energetic care emis prezentul certificat energetic;

Anul 2019 ar trebui o sa aduca noi modificari ale metodologiei dupa care se intocmeste un certificat energetic cat si un audit energetic. Aceasta deoarece tehnologia evolueaza si este absolut normal ca legile sa se adapteze tendintelor noi aparute in piata, adica introducerea noilor surse de energie, cele regenerabile care din fericire sunt din ce in ce mai dorite in domeniul performantei energetice a cladirilor.

Probabil in cativa ani vom vedea cum energia solara va fi utilizata pe scara larga la majoritatea cladirilor noi pentru productia de energie termica cat si electrica. Toate cladirile noi vor fi de tip zero energie ceea ce implica investitii ridicate in domeniul energiei alternative aferente cladirilor.

Prin urmare, o noua metodologie este dorita si oarecum necesara pentru a putea intocmi un certificat energetic sau un audit energetic care sa reflecte tendintele si realitatile actuale petru  astfel de cladiri nou construite si  care sa vina in sprijinul auditorului energetic.

Solicita acum mai multe detalii legate de certificat energetic la 0722494447

Inca de la inceputul anului 2010 a intrat in vigoare actul normativ conform caruia un certificat energetic (sau certificat de performanta energetica / termica) este obligatoriu atunci cand se vinde sau se inchiriaza o cladire, la receptie sau cadastru. Aceasta lege este justificabila prin faptul ca, dintre cele peste 8 milioane de locuinte din Romania, doar pentru 10% se cunoaste performanta consumului de energie.

Prezentand un certificat energetic in cateva cuvinte putem spune ca este un document de natura tehnica, avand un caracter informativ referitor la performanta energetica a unei cladiri. Acest certificat energetic poate fi intocmit doar de catre un auditor energetic autorizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Aceste prevederi sunt de natura sa ajute cumparatorul de locuinte sa estimeze costurile pe care noua achizitie le va impune din punct de vedere termic.

Astfel, dintr-un certificat energetic se pot desprinde urmatoarele informatii: cat consuma cladirea anual pentru incalzire, apa calda si iluminat; in functie de performanta la aceste capitole, cladirea va fi incadrata intr-o categorie de consum de la A la G, unde clasa A inseamna ca respectiva cladire are un consum mai mic de 125 kWh/mp/an, in timp ce clasa G este caracteristica unei cladiri cu un consum de peste 820 kWh/mp/an. Cu alte cuvinte, in clasa A se incadreaza cladirile cu o performanta energetica ridicata, in timp ce in clasa G – cladirile cu o eficienta energetica scazuta.

obtinere certificat energetic

Ce este un certificat energetic?

Un certificat de performanta energetica al unei cladiri este un document tehnic cu caracter informativ ce atesta performanta energetica a unei cladiri.

La nivelul Uniunii Europene se reglementeaza prin directive CE 91/2002 si se aplica tarilor membre dar si celor in curs de aderare obigativitatea ca toate categoriile de cladiri sa detina certificat energetic din care sa reiasa eficienta consumului energetic, iar pentru cele publice acest document să fie afisat in holurile centrale.

In calitatea lor de consumatori energetici, cladirile au devenit surse majore de poluare a mediului si importante consumatoare de energie. Astfel, cheltuielile de exploatare ale acestora determina valoarea cladirilor.

La baza metodelor simplificate de calcul a necesarului de caldură stau standardele Europen EN 832 şi EN ISO 13790, elaborate in scopul de a unifica modul de abordare a consumului de energeie si de a putea compara performantele acestora.

Obligativitatea obtinerii unui certificatul energetic este prevazuta de Legea nr.372/2005, privind performanta energetica a cladirilor si Ordinul nr. 1459/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind performanta energetica a cladirilor, emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Scopul certificatului este declararea si afisarea performantei energetice a unei cladiri intr-o forma sintetica unitara, prezentand detaliile principalelor caracteristici ale constructiei si instalatiilor aferente acesteia, ca rezultat a analizei termice si energetice.

Ofera proprietarului imobilului informatii asupra eficientei energetice a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Este valabil 10 ani de la data emiterii.

Cand ai nevoie de certificat energetic?

Un certificat energetic se întocmește pentru clădiri în construție, noi sau existente, la recepția lucrărilor, în cazul operațiunilor cadastrale sau notariale, dacă se încheie contracte de vânzare-cumpărare / donație sau închiriere pentru:

 • locuinte unifamiliale

 • blocuri de locuinte

 • birouri

 • cladiri de invatamant

 • spitale

 • hoteluri si restaurante

 • sali de sport

 • cladiri pentru servicii de comert

 • alte tipuri de cladiri consumatoare de energie

 • Pentru cladirile existente ce necesita lucrari de reabilitare termica, finantate din fonduri publice si/sau credite externe contractate sau garantate de stat, fundamentarea oportunitatii si necesitatii interventiei se face prin Raport de audit energetic care contine un certificat energetic, parte componenta a studiului de fezabilitate.

 • Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, un certificat energetic se elaboreaza prin grija investitorului/ proprietarului si se cuprinde in documentatia pentru receptie la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau de proprietar pana la constituirea acesteia.

 • Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, un certificat energetic se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului pentru a fi pus la dispozitie potentialului cumparator sau chirias.

Toti auditorii energetici AIA Proiect sunt membrii activi ai Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

Toate documentatiile specifice sunt întocmite de catre auditori energetici AIA Proiect pentru cladiri, autorizati/acreditati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice dezvoltă o bază de date națională care permite colectarea datelor privind consumul de energie măsurat sau calculat, cel puțin al clădirilor administrației publice, pe baza certificatelor de performanță energetică emise, precum și alte date energetice relevante, în scopul monitorizării indicatorilor de performanță energetică stabiliți prin strategia de renovare pe termen lung.

Ultima propunere de modificare legislativa din 2019 poate fi descarcata de mai jos

Propunere de modificarea şi completarea a legii 372 din 2005

Ce spun clientii

Certificatul Energetic obligartoriu pentru vanzarea caselor, vilelor si apartamentelor a fost facut prin AIA Proiect cu cel mai mic pret, foarte rapid, chiar urgent
Victoria Florescu, proprietar ansamblu rezidential in Balotesti
Colaborare excelenta, numai cuvinte de lauda. Am solicitat certificarea energetica a 8 proprietati pentru inchiriere, mi-au cerut Certificatul Energetic la Adminstratia Financiara pentru inchirierea apartamentelor. Am rezolvat rapid si la cel mai bun pret din piata si vom mai colabora si pe viitor!!! Bafta multa!!!
D. V., proprietar apartamente in Bucuresti
Amabili, seriosi, placuti si foarte prompti. De luat exemplu pentru multi care lucreaza cu oamenii!!!
Corneliu Voicu, proprietar bloc in Popesti-Leordeni
Am avut nevoie urgent, am primit certificatul mai repede decat vorbisem. Numai bine!
Ioana Marinescu, proprietar apartament 4 camere in Bucuresti
Impecabil - oameni seriosi, treaba rapida, promptitudine si amabilitate
Valeriu Cosea, proprietar vila in Bucuresti
In 2 zile de la momentul apelului am primit certificatul. SuperOK!!! Succes
Robert Lascu, proprietar apartament in Bucuresti
Recomandare pozitiva, firma serioasa, persoane amabile iar pretul a fost mult peste ce am primit din alte parti
Gheorghe Zaharia, proprietar aprtament in Otopeni
Am fost foarte multumiti de seriozitatea si promptitudinea de care ati dat dovada. Pretul foarte bun. Succes!
Gabriela Muscalu, proprietar P+1+M in Ramnicu Valcea
Rapid si ieftin. Recomandam oricui are nevoie.
Razvan Micu , proprietar apartament in Bucuresti
Recomandari cu plus maxim din partea noastra, totul a decurs bine si am ajuns la final mai repede decat speram
Fam. Ionascu , proprietar P+M in Sintesti

Ia legatura cu noi!