plan urbanistic de detaliu

Realizare planuri urbanistice

Reglementarea activitatii in constructii se face atat la nivel national (prin legi, normative, etc) cat si la nivelul administratiei locale. Primariile (sau consiliile locale) coordoneaza realizarea a trei tipuri de “norme” numite PUG (Plan Urbanistic General) PUZ (Plan Urbanistic Zonal) si PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). Ele constituie trei niveluri de complexitate si scara de abordare: la nivelul orasului, la nivelul unei zone (insula, cartier) si la nivel de vecinatate (cateva terenuri, o strada, o piata).

#staiacasă, ne ocupăm noi de tot!

Solicită o ofertă comercială la 0722 494 447!

Ce este un plan urbanistic?

PUG-ul este un proiect deosebit de complex, care contine prevederi la scara intregului oras. PUG-ul stabileste norme generale, pe baza carora se elaboreaza, la scara mai mica, PUZ-urile si apoi PUD-urile (Plan Urbanistic de Detaliu).In general PUG-ul unui oras mare este publicat pe site-ul primariei respective. In forma tiparita, el este un dosar de multe pagini, continand text, planuri, scheme, tabele.

PUZ-ul stabileste norme mai detaliate decat PUG-ul, pentru o anumita zona a orasului. In general el acopera zonele cu potential imobiliar . PUZ-ul este si el un proiect relativ complex, care necesita studii diverse, avize si echipe de specialisti.

Un Plan Urbanistic de Detaliu stabileste norme la nivelul unei strazi, unei piete sau a unui grup de terenuri si este documentul care specifica parametrii in care se poate construi. PUD-ul (Plan Urbanistic de Detaliu) este documentul consultat de comisia de urbanism atunci cand este cerut un Certificat de Urbanism (CU) sau o Autorizatie de Construire. Daca nu exista PUD pentru terenul respectiv, primaria consulta PUZ-ul sau PUG-ul.

Organele de avizare solicita un Plan Urbanistic de Detaliu in Certificatul de Urbanism fara a mai fi necesara intocmirea P.U.Z.de regula, pentru terenurile individuale de dimensiuni mici si medii si aceasta intrucit aria de acoperire a unui P.U.Z. este prea mare si scara la care este redactat proiectul nu permite realizarea detaliilor.

Un plan urbanistic de detaliu constituie suportul tehnic si legal al conditiilor cuprinse in Certificatul de Urbanism, care sta la baza obtinerii Autorizatiei de Construire.

Cand se solicita un Plan Urbanistic de Detaliu?

plan urbanistic detaliu
  • daca amplasamentul in cauza nu intra in zona de cuprindere a unui PUD deja aprobat;

  • daca regulamentul de urbanism si regulile generale stabilite de PUZ nu sunt suficiente pentru a defini conditiile de construire;

  • daca se intentioneaza modificarea prevederilor unui PUD / PUZ existent si aprobat (modificarea retragerilor de la limita de proprietate, modificarea retragerilor de la trama stradala, modificare regim de inaltime, modificare POT, si altele)..

Aveti nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu?

Solicitantul unui Certificat de Urbanism este obligat conform legislatiei sa comande proiecte de urbanism necesare organelor de avizare, pe cheltuiala sa, insa beneficiarul acestor proiecte (PUZ, PUD – plan urbanistic de detaliu) este administratia locala, indiferent de cine plateste intocmirea acestora.

Altfel spus, un Plan Urbanistic de Detaliu reprezinta de fapt documentatia aferenta Planului Urbanistic General (P.U.G-ul) si Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z-ul), explicand si prezentand in detaliu continutul acestor planuri, sub forma de prescriptii si recomandari, corelate cu conditionarile din Certificatul de Urbanism, in vederea urmaririi si aplicarii lor.

P.U.D-ul reprezinta documentatia prin care se asigura conditiile de amplasare, dimensionare, conformare si servire edilitara, a unuia sau mai multor obiective, pe o parcela, in corelare cu functiunea predominanta si vecinatatiile imediate (se studiaza mai multe amplasamente, optiunea pentru realizarea unei constructii compatibila cu functiile urbane).

Odata aprobate, acestea fac obiectul unor decizii si nu vor putea fi modificate decat prin alte proiecte echivalente. Un teren nu poate fi construit decat in conformitate cu planul de urbanism aprobat, indiferent de cate ori acesta este vandut.

Preexistenta unui PUD (plan urbanistic de detaliu) pentru un teren care se doreste a fi achizitionat nu este neaparat un avantaj, mai ales daca tematica initiala difera de utilizarea dorita a terenului. Existenta acestor planuri ofera insa o certitudine asupra conditiilor de construire si a randamentului terenului. Documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism se fundamenteaza pe studii si cercetari..

Dupa intocmirea lor de catre institutiile autorizate, acestea sunt depuse la autoritatile competente in vederea avizarii, care trebuie sa se pronunte intr-un termen dat. Avizul necomunicat la termenul stabilit de maxim 30 zile, se considera favorabil.

Personalul responsabil de documentatiile urbanistice AIA Proiect este membru activ inregistrat in RUR – Registrul Urbanistilor din Romania.

Ce spun clientii

Am doar cuvinte de lauda, decizia de a colabora cu AIA ne-a pus in fata unor situatii a caror rezolvare a fost simpla si exacta fara probleme si in termene bine determinate si cu costurile care s-au dovedit a fi cele mai mici.

Fam.Caliman, proprietari P+2 in Buzau

1. Foarte bine.
2. Excelent.
3. Perfect. :)

Mihnea Savu, proprietar P+M in Mihailesti

Am fost impresionati de la bun inceput de gradul de documnetare, explicatiile fundamentate si atentia pe care ne-ati acordat-o. Nu stim cum ar fi fost fara, dar cu voi a fost foarte usor.

Florin Pana, proprietar P+1+M in Giurgiu

Proiectul a iesit super iar casa este exact asa cum am stabilit. AIA Proiect a fost pentru noi cum se spune: oamenii potriviti la locul potrivit

Fam. Dumitrescu, proprietari P+M in Giurgiu

Am putea descrie simplu colaborarea noastra cu AIA Proiect in cateva cuvinte: foarte eficienti cu rezutate optime in timp foarte scurt – eficacitate maxima. Extinderea dorita a iesit mai bine decat speram

Dorina Popa, proprietar P+1+M in Pantelimon

A fost cu mult mai simplu decat ma asteptam, totul a decurs in regula, sunt nmultumit de pret platit pe intocmirea Planului Urbanistic de Detaliu – PUD

Adrian Dima, proprietar D+P+2 in Bucuresti

Prin Certificatul de Urbanism mi-a fost solicitat intocmirea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru autorizatia de constructie de catre Primarie. Am ales sa lucrez cu AIA Proiect, decizie de care sunt foarte multumit deoarece totul a decurs foarte bine iar termenele propuse si agreeate s-au respectat. In final obtinut PUDul necesar si am ales sa aleg si alte servicii AIA Proiect.

Fam. Negoita, proprietari P+E+M

Am decis sa facem o investitie imobiliara pentru care am inceput sa cautam varianta cea mai buna. Recomandarea facuta de niste prieteni s-a dovedit a fi excelenta deoarece raportul unui specialist am fost intotdeauna convinsi ca poate face diferenta. AIA Proeict a facut diferenta sa fie in avantajul nostru pentru aceasta investitie si ne-a sustinut in luarea unei decizii corecte si potrivite noua. Multumim pentru suportul acordat.

Fam. Scarlat, proprietari P+3 in Bucuresti

Cand am gasit site-ul AIA Proiecte casa m-am intrebat: caut proiecte de casa de aproape un an si imi este greu sa iau o hotarae, n-ar fi mai bine sa sun si sa vorbesc cu cineva? S-a dovedit una din cele mai bune decizii deoarece singura n-as fi avut de unde sa stiu la cate aspecte este asa important sa te uiti cand vrei sa-ti faci o casa. Iar aici nu vorbesc de orice casa, este vorba de ACASA

Adriana Danes, proprietar P+M in Branesti

Echipa AIA Proiect este tanara, frumoasa si foarte serioasa chiar daca sunt si persoane la nivel de senioritate atat ca varsta cat si ca experienta. Va asteptam sa treceti oricand pe la noi pentru a ne bucura de ceea ce ati lucrat. Casa noastra chiar zambeste, asa cum spuneti chiar voi.

Fam. Nicolae, proprietar P+1+M in Vidra

Am stiu de la inceput faptul ca nu va fi un proiect usor dar colaborarea cu AIA Proiect ne-a schimbat considerabil pereceptiile. Foarte multumiti de tot la un pret care a facut diferenta. Recomandam oricui are nevoie de servicii similare sa lucreze cu AIA Proiect.

Fam. Topoloveanu, Proprietari P+M in Urziceni

Fara AIA probabil ca aveam un cost cu 30% (din alte experiente) mai mare. Mai mult decat atat, am simtit ca va pasa de ceea ce ne dorim, ca va pasa de noi. A fost o placere sa lucram cu voi

Fam.Toflan, proprietari P+2 in Bucuresti

Ia legatura cu noi!