Daca intentionati sa achizitionati o instalatie de aer conditionat e bine sa stiti ca veti intalni un acronim oarecum nou, este vorba de BTU/h. Aceasta unitate de masura relativ noua se refera in general la echipamentele de racire (aer conditonat), o veti regasi frecvent in descrierea produsului, pe eticheta si chiar in denumirea unui aer conditionat. Acest acronim este foarte important si e bine sa intelegeti ce reprezinta pentru o buna achizitie si utilizare a unei instalatii de aer conditionat.

In primul rand trebuie sa spunem ca BTU tradus direct inseamana British Termal Unit (unitate termica britanica) si a fost la inceput definita „cantitatea de caldura necesara pentru ridicarea cu un grad Fahrenheit a unui pound de apa in stare lichida cu un grad (Fahrenheit) in conditiile presiunii obisnuite a atmosferei. La ora actuala sunt multe alte definitii derivate si adaptate ale BTU. In esenta insa aceasta reflecata faptul ca schimbarea temperaturii unei cantitati de apaprin adaugarea unei masuri specifice de caldura (calculata in unitati energetice, de cele mai multe ori jouli) depinde usor de temperatura initiala a apei.

Cand vorbim de sisteme de tip pompa de caldura iar aici ne referim si la aer conditionat, BTU primeste si un h respectiv BTU/h ceea ce reprezinta BTU pe ora. Unitate de masura traditionala a caldurii, BTU face parte din sistemul imperial britanic de unitati. Exista dar este mai putin utilizat si aproape deloc comercial, sistemul metric calorii care reprezinta cantitatea de caldura necesara ridicarii cu un grad celsuis a unui gram de apa. Energia are ca unitate de masura joule-ul si astfel poate fi echivalata caldura cu energia. Prin calcul, un BTU reprezinta aproximativ 1055 de jouli. In lumea stiintifica unitatile de caldura se echivaleaza deseori cu cele energetice iar BTU nu reprezinta o unitate importanta doar pentru instalatia de aer conditionat. In multe alte domenii are larga utilizare iar in Statele Unite sunt chiat folosite la cotatiile gazelor naturale care aparestimate la USD/BTU (dolari per BTU) transformand astfel calculul consumului in asigurarea unui confort.

Cu toate ca tendinta pe piata este de a considera mai bun un produs care are capacitate mai mare, instalatia de aer conditionat nu este neaparat mai potribita cu cat numarul de BTU/h creste! Utilizarea unui sistem cu numar mare de BTU/h poate raci foarte rapid spatiul si deasemenea formarea de curenti periculosi sanatatii. Odata racit prea repede trecerea de la o temperatura ridicata la una scazuta prea rapid poate aduce riscuri persoanelor asa incat este preferabil ca tranzitia sa fie de medie durata pentru a lasa timp organismului sa se obisnuiasca. Mai mult decat atat, prin porniri si opriri frecvente, sistemul de aer conditionat va avea o durata de viata mai redusa.

Pe partea opusa, un numar redus de BTU/h face dificila atingerea unui nivel de confort dorit iar unitatea de aer conditionat va funtiona in regim continuu ceea ce va face sa i se reduca durata de viata.

Din toate motivele expuse mai sus este important sa intelegem exact care este necesarul de BTU/h a unui spatiu. Doar o calibrare corecta a acestei unitati de masura ne va pune in situatia unei investitii bune si va transforma zona deservita in una de confort ridicat. Exista o serie de recomandari general valabile dar putem spune ca fiecare spatiu are specificul sau iar acestuia va trebui sa-i acordati atentia specifica la achizitionarea unui aer conditionat. Recomandam sfatul unui specilist la achizitia acestuia dar poate fi extrem de util sa aveti idee despre ce reprzinta BTU/h.

Un aspect foarte important este volumul camerei, considerand o inaltime obinuita a spatiului putem spune ca sunt recomandate.

Formula matematica de calcul pentru o unitate de masura de tip BTU/h adaptata spatiului este

Suprafata (calculata in m²) x inaltimea camerei x 40 x 3,412 = BTU/h

Alegerea capacitatii aparatului de aer conditionat dupa suprafata camerei (ATENTIE considerand o inaltime medie a incaperii de 2,5 – 3m)

Recomandam urmatoatrele capacitati pentru aparatele de aer conditionat (in cazul locuintelor):

– intre 18 – 25 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 9000Btu-h

– intre 24 – 35 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 12000Btu-h

– intre 28 – 45 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 14000Btu-h

– intre 40 – 50 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 18000Btu-h

– intre 48 – 70 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 22000Btu-h

– peste 80 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 30000Btu-h

In cazul unui aparat de aer conditionat destinat birourilor si spatiilor comerciale:

– intre 14 – 22 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 9000Btu-h

– intre 20 – 30 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 12000Btu-h

– intre 24 – 36 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 14000Btu-h

– intre 33 – 55 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 18000Btu-h

– intre 40 – 60 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 22000Btu-h

– peste 80 mp se recomanda un aparat de aer conditionat cu capacitate 30000Btu-h

In plus fata de cele prezentate mai sus, inainte de a achizitiona un aparat de aer conditionat, in afara de puterea masurata in BTU/h recomandata suprafetei spatiului care se doreste a fi deservit, ar trebui avute in vedere si alte cateva aspecte precum:

  • Anvelopanta / termoizolatia de care dispune spatiul (se poate verifica in proiectul casei): cand termoizolatia este deficitara ar mai trebui splimentat cu un minim necesar de 1000 -2000 BTU/h.
  • Pozitionarea / amplasarea camerei sau spatiului in cadrul imobilului: o camera de 20 mp pe coltul unei cladiri (sau altfel spus cu doi pereti exteriori) necesita aproape de dublu in BTU/h decat o camera, cu aceeasi suprafata dar care are un singur perete exterior.
  • In cazul in care spatiul se afla in apropierea bucatariei, ar trebui suplimentata capacitatea cu +/-10% la valoarea calculata initial in BTU/h. Atentie, se va tine cont daca avem o incapere umbrita sau insorita.
  • In camerele in care exista aparate casnice care degaja constant caldura, precum frigiderul, televizorul, calculatorul, aragazul, etc, se pot adauga intre 1000 – 2000 BTU/h la valoarea calculata;
  • Daca obicei avem mai mult de doua persoane in spatiul respectiv, se suplimenateaza capacitatea totala la valoarea calculata cu cate 5-600 BTU/h pentru fiecare.
  • Pentru a evita suprasolicitarea este recomandat sa se achizitioneze aparate de aer conditionat de o capacitate mai mare decat necesarul de BTU/h calculat.

Tinand cont de suprafetele uzuale ale apartamentelor din blocurile de locuinte este recomandat sa fie achizitionate aparate de aer condiționat de următoarele puteri:

  • Pentru bucatarie si dormitoare propunem 9000 BTU/h
  • Pentru livinguri de suprafete normale propunem 12000 BTU/h;
  • Pentru incaperile spatioase, cu inaltimi peste 3 m (la blocurile sau casele mai vechi de locuinte), se pot achizitiona aparate de aer conditionat chiar pana la 24000 BTU/h.
Sistem de aer conditionat

Sistem de aer conditionat

Costurile de instalare a aparatului de aer conditionat

  • Pentru aparate de aer conditionat cu puteri cuprinse intre 9000 – 24000 BTU/h, inclusiv kitul de instalare pe o distanță de 3.00 m, costurile de instalare variază între 350 și 500 lei.
  • In cazul in care instalarea se face in regim de urgenta costul va fi mai mare decat daca se face in termen obisnuit.
  • Montajul standard va cuprinde o strapungere in zid (ATENTIE! gaurile de străpungere nu se dau in grinzi si stalpi de rezistenta, in buiandrugi) . Fiecare strapungere suplimentara costa uzual cate 50 lei;
  • Fixarea consolelor pentru unitatea exterioara si fixarea acesteia pe perete este inclusa in instalarea standard de obicei la fel ca si montajul a a 3 m de traseu frigorific incluzand teava de cupru izolata, cablul electric, furtunul de condens, banda izolanta, banda de matisat le fel ca si vidarea traseului frigorific si punerea in functiune plus proba;
  • Pentru trasee frigorifice mai lungi de 3 m se percepe uzual 60 – 100 lei/metru liniar de traseu iar un canal de mascare pentru traseul frigorific este 30 lei/ml.
  • Se mai platesc suplimentar, acolo unde este necesar, agentul frigorific (doar suplimentar), schela (daca este cazul la montaj) si alte operatiuni care nu sunt cuprinse in tariful de baza.