Studiul de insorire este un document foarte important pentru obtinerea autorizatiei de construire. De cele mai multe ori beneficiarul afla despre cerintele legate de un studiu de insorire din certificatul de urbanism. El apare mentionat, in general, la punctul d.5 Studii de specialitate. Autorizarea constructiei in acest caz nu va putea fi facuta fara ca un specialist sa elaboreze pentru forma finala a viitorului edificiu un studiu de insorire.

Studiu de insorire in certificatul de urbanism

Studiu de insorire in certificatul de urbanism

Fara indoiala, lumina naturala ne influnteaza benefic tuturor starea de spirit. Aproape ca nu exista cercetare stiintifica in domeniul sanatatii, care sa fie lipsita de recomandarea de a ne bucura cat mai mult de lumina naturala si caldura soarelui. Cadrul legal al constructiilor si proiectarii a luat in calcul aceste aspecte si, din acest motiv, printre altele, exista studiul de insorire.

Cautati specialisti cu experienta in elaborarea de studii de insorire?

In vederea intocmirii unui studiu de insorire va recomandam sa apelati la 0722494447 sau trimiteti email la detalii@aia-proiect.ro

Ce este studiul de insorire

Prevederile legale permit autoritatilor emitente ale autorizatiei de construire sa solicite detalii despre situatia viitorului amplasament in raport cu vecinatatile si daca acestea respecta legislatia si normativele in proiectare si constructii.

Studiu de insorire trateaza aspecte legate de felul in care iluminatul natural afecteaza vecinatatile amplasamentului analizat. In studiu de insorire ar trebui sa fie evidentiata masura in care vecinatatea (aici vorbim atat de case – locuinte individuale, proiecte case in constructie sau finalizate, cladiri de birouri, spatii comerciale, zone industriale sau alte tipuri de spatii – parcuri, zone de agrement, etc.). Pentru fiecare tip de utilizarea a acestor spatii abordarea in studiu de insorire trebuie sa fie specifica si sa se bazeze pe coordonate de intocmire in raport cu metodologia aferenta. Studiul de insorire furnizeaza un raport clar si concis tuturor celor interesati acesta ofera o solutie viabila astfel incat imobilul sa nu aduca prejudicii vecinatatilor si sa nu lezeze unele din drepturile acestora.

Conditiile minime obligatorii

Studiu de insorire - AIA Proiect

Studiu de insorire – AIA Proiect

Asigurarea conditiilor minime impuse prin legislatie si normele ei specifice despinde de aspecte precum orientarea cladirii in raport cu punctele cardinale si traseul soarelui pe deasupra imobilului, depinde de volumentria si inaltimea cladirii edificate, de distanta sa de alte imobile si alti factori deosebit de importanti. Studiu de insorire confirma sau infirma aspectele legate de cerintele minime acceptabile si obligatorii. Utilizarea studiului de insorire in procesul de edificare a unei constructii, in etapa de proiectare este definitorie si imperios necesara in orice conditii nu doar atunci cand apare ca o solicitare expresa.

Performanta energetica are in componenta sa factori care tin de iluminatul natural si de caldura obtinuta prin intermediul razelor solare care ating sau patrund in edificiul analizat astfel incat un studiu de insorire devine determinant in multe alte etape ale proiectarii. Geolocalizarea dar si tipul luminii (directa, difuza sau reflectata) naturale care poate atinge o cladire  sunt aspecte tehnice de a caror analiza expertii tin seama in realizarea unui studiu de insorire. Evaluarea impactului si analiza umbririi prin studiul de insorire se poate face in conditii extreme sau pe perioada completa, cea din urma furnizand un raport de 360 de grade pe tot parcursul utilizarii imobilului.

Apelati la experti, contactati AIA Proiect la 0722494447 sau detalii@aia-proiect.ro pentru un studiu de insorire.

Cine are nevoie de un studiu de insorire?

Raspunsul la aceasta intrebare este relativ simplu. Incepand cu autoritatile emitente ale autorizatiilor, avizelor si acordurile necesare construirii, proprietarii de imobile (terenuri sau cladiri), investiorii imobiliari si dezvoltatorii imobiliari care ar avea nevoie sa cunoasca impactul unui viitor edificiu asupra vecinatatilor dar si in ce masura imobilul si amplasarea sa raspunde cerintelor legale in materie. Studiile de insorire trateaza aspecte care tin de legalitate  dar si practice sau tehnice. Investitiile in energia alternativa, mai ales atunci cand vorbim de panourile fotovoltaice, sunt direct legate de studiile de insorire. Nu in ultimul rand foarte interesati ar trebui sa fie de un studiu de insorire viitori proprietari si chiar chiriasii imobilului care urmeaza a fi edificat deoarece raspunderea va fi impartita si de acestia cu autoritatile sau vecinii.

In mod uzual studiu de insorire este cerut prin certificatul de urbanism pentru obtinerea autorizatiei de construire atunci cand distanta intre imobile este mai mica decat h/2 (unde h este inaltimea cladirii propusa spre construire sau extindere si supraetajare). Amplasamentele centrale sau cele in care terenul este de dimensiuni reduse comparativ cu gabaritul cladirii au nevoie cel mai frecvent de studiu de insorire. Spre exemplu un proiect de casa la calcan sau cu perete comun se afla in aceasta situatie la fel ca si cladirile cu regim de inaltime mare.

Legislatia specifica in domeniu studiilor de specialitate

In primul rand la elaborarea unui studiul de insorire este foarte importanta cunoasterea regulamentelor locale, a situatiei PUZ (plan de urbanism zonal) si a planului de urbanism de detaliu (PUD), a procesului de autorizare si a asa cum e si normal a legisatiei in vigoare, norme, ordine si proceduri.

Apelati la experti, contactati AIA Proiect la 0722494447 sau detalii@aia-proiect.ro pentru un studiu de insorire.

Iluminatul natural este reglementat de mai multe acte legislative, vorbim aici atat de legi organice, ordonante emise de autoritatile centrale sau ordine emise de autoritatile locale, hotarari sau normative metordologice si norme de aplicare a legislatiei.

Foarte important de retinut

Studiul de insorire NU are caracter un informativ. Este un document care stabileste daca un proiect de casa, spre exemplu, sau alte functiuni, se incadreaza in normele legale si daca poate fi ar putea fi autorizat. In practica exista situatii in care studiu de insorire a determinat modificarea cladirilor si chiar mai mult, jurispridenta a relevat situatii in care studii de insorire au pus la indoiala legalitatea emiterii autorizatiei de construire.

Studiu de insorire pentru autorizatie

Studiu de insorire pentru autorizatie

Elaborarea studiului de insorire se face analizand in detaliu situatia amplasamentului in raport cu iluminatul natural si fazele determinante ale soarelui precum si dupa o analiza a eficientei cladirii. Evaluarea proiectarii se face pe un cadru metodologic concret folosind calcule si instrumente de analiza specifice in acord cu nomele existente.

Studiul de insorire NU este optional atunci cand este mentionat in certificatul de urbanism. In afara acestui aspect, respectarea legislatiei cu privire la studiul de specialitate mentionat este obligatorie indiferent de faptul ca acest document a fost solicitat sau nu la obtinerea autorizatiei de construire.

Cat costa un studiu de insorire

Evitati situatiile dificile sau menite sa aduca intarzieri in derularea proiectului si construirea obiectivului dvs. Apelati la experti autorizati MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), contactati AIA Proiect la 0722494447 sau detalii@aia-proiect.ro pentru un studiu de insorire!

AIA Proiect sunt specialisti experti in elaborarea documentatiilor tip studii de insorire, a felului in care edificiile umbresc vecinatatile de-a lungul fiecarui anotimp si a analizei conului de umbra existent atat pentru cladirile invecinate cat si pentru imobilul care urmeaza a fi construit sau extins. AIA Proiect intocmeste studii de insorire pentru birouri de proiectare si birouri de arhitectura sau arhitecti din Romania, lucreaza cu investitori si dezvoltatori imobiliari, presteaza servicii proprietarilor de imobile (cladiri sau terenuri) atat in faza de proiectare (DTAC / DTPT / PUZ / PUD) dar mai ales in faza studiului de fezabilitate pentru a intelege constrangerile amplasamentului si vecinatatilor in momentul in care pierderile sunt minime.

Studiul de insorire AIA Proiect ofera o imagine exacta asupra situatiei atat din perspectiva viitoarei constructii prin detalierea tehnica a situatiei propuse cat si o argumentare legala actualizata (in raport cu legislatia in vigoare la data obtinerii autorizatiei de construire).