Cum alegem materialul izolatiei termice

Alegerea celui mai bun tip de izolare termica a cladirii poate fi o adevarata provocare, dar scopul este intotdeauna acelasi, formarea unei anvelope a cladirii care sa impiedice transferul termic de la interior catre exterior sau invers conferind astfel performanta energetica.

Pentru a fi considerat termoizolant si potrivit pentru izolare termica a cladirii, un material trebuie sa indeplineasca urmatoarea caracteristica: conductivitatea termica de calcul sa fie mai mica sau egala cu 0.10W/(mK).

Materiale pentru izolare termica a cladirii

Materialul folosit pentru izolare termica a cladirii poate fi clasificat dupa mai multe criterii: compozitie (materiale naturale sau sintetice), forma (saltele, panouri, folii, spume pulverizante), contributia structurala (blocuri de beton/caramida izolatoare, panouri structurale, baloti de paie), modul de functionare (conductie, radiatie sau convectie), rezistenta la transfer termic sau impactul asupra mediului. Uneori o suprafata reflectorizanta numita bariera radianta este adaugata materialului izolator pentru a reduce transferul de caldura prin radiatie, precum si conductie. In acest demers unul din cele mai importante aspecte este performanta energetica al cladirii care poate fi realizata cu un audit energetic.

Alegerea unui material pentru izolare termica a cladirii sau a unei combinatii de materiale depinde de o serie de factori specifici ce privesc atat domeniul de utilizare, cat si modul de montaj sau exploatare.

“In Romania, cel mai utilizat sistem termoizolator este cel bazat pe polistiren, in mare parte datorita pretului mai mic, dar si pentru ca nu se cunosc celelate sisteme de termoizolatie, care pot fi mai performante si mai durabile” a spus Doamna Emilia Cerna-Mladin- presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri.

Izolare termica a cladirii AIA Proiect

Izolare termica a cladirii AIA Proiect

Vata minerala

Vata minerala (de sticla sau bazaltica) poate fi folosita atat in cadrul peretior tip sandwich, sub forma de umplutura, cat si intr-un termosistem similar celui pe baza de polistiren pentru izolare termica a cladirii. Vata este fixata prin adezivi, dibluri, plasa de armare, sau utilizand panourie de vata minerala fixate pe structura metalica reglabila. Avantajele unui termosistem cu vata in izolare termica a cladirii sunt semnificative: durata de viata mai mare, grad scazut de incombustibilitate (comparativ cu polistirenul), permeabilitate la vapori precum si performante ridicate de izolare fonica. In plus prezinta un grad de sustenabilitate relativ superior fata de alte materiale izolatoare. Dezavantajul este dat de pretul mai ridicat comparativ cu alte materiale competitoare.

Polistirenul

Polistirenul (expandat sau extrudat) prezinta o serie de avantaje care il aduc in topul preferintelor, cel mai important dintre acestea fiind pretul redus. Este obtinut prin prelucrarea granulelor de polistiren rezultatul fiind o placa a carei densitate influenteaza o serie de parametri precum; absorbtia de apa, rezistenta la compresiune, elasticitatea, permeabilitatea la vapori. Poate fi utilizat la termoizolarea peretilor exteriori, a planseelor intermediare, a acoperisurilor sau teraselor. Printre avantajele uinui astfel de sistem de izolare termica a cladirii se numara: rezistenta ridicata la umezeala si sarcini statice (in special in cazul polistirenului extrudat), montajul usor, proprietati termizolante bune, “este, in prezent, solutia care ofera cel mai mare randament si cea mai mare rata de amortizare a investitiei” (S.C., director de vanzari companie de profil). Dezavantajele unui termosistem pe baza de polistiren pentru izolare termica a cladirii sunt date de rezistenta scazuta la foc, durabilitatea materialului, precum si impactul negativ asupra mediului.

Spuma termoizolanta

Un sistem mai putin cunoscut este cel pe baza de spuma. Conform unor studii, coeficientul termic asigurat de 5cm de spuma echivaleaza cu o placa de 8-10cm de polistiren. Avantajele sunt date de posibilitatea de a fi introduse in zone mai greu accesibile (spuma are a baza diverse substante chimice care expandeaza in situ, fiind usor de utilizat). Sunt rigide si impermeabile la vapori; se poate gasi si sub forma de placi semifinisate (spuma de sticla). In cazul dezavantejor trebuie mentionat faptul ca este indicata montarea doar in zone ferite de lumina directa a soarelui, sau protejarea acesteia cu straturi speciale, costuri mai ridicate fata de sistemele clasice de termoizolare precum si necesitatea echipamentelor speciale de pulverizare.

Pluta

Pluta (granulata sau expandata) este un material natural cu proprietati de izolare termica a cladirii dar si fonica foarte buna, prezinta caracteristici antialergenice, are rezistenta buna la foc si este impremeabila. Poate fi utilizata la toate tipurile de pereti (zidarie sau structuri usoare) atat la interiror cat si exterior precum si la termoizolarea invelitorilor in procesul de izolare termica a cladirii.

Alte sisteme termoizolante

Pe langa sistemele termoizolante pentru izolare termica a cladirii mentionate mai sus se gasesc si alte tipuri de materiale mai rar intalnite. Printre acestea se numara si o serie de sisteme cu materiale naturale precum paie, lana, chirpici sau stuf, termoizolatii cu folii, placi minerale sau fibre celulozice care pot fi utilizate cu succes la orice proiect de casa.

Indiferent de tipul de termoizolatie ales la izolare termica a cladirii este important de stiut faptul ca sistemul constructiv al cladirii precum si tipul de activitate ce se desfasoara in interiorul acesteia dicteaza grosimea materialului izolator. Pentru a obtine cele mai bune rezultate este necesar un studiu atent al tuturor parametrilor.