Impozitul pe cladire

In continuarea articolului „Impozitul pe cladire – toate situatiile posibile” analizam acum situatia A.2 din tabelul de mai jos, impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala.

Tipul utilizarii cladirii / scopa)    Persoana Fizicab)     Persoana Juridica
1.    Locuire / RezidentialFizic – rezidentialJuridic – rezidential
2.    Economic / NerezidentialFizic – nerezidentialJuridic – nerezidential
3.    Mixt (locuire si economic)Fizic – mixtJuridic – mixt

A.2 Impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala

In conformitate cu noile prevederi legale analizam aici modalitatea de calcul pentru impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala. Noutatea cu care vine Codul Fiscal anul acesta este ca din 2016 se schimba modalitatea de calcul pentru cladirile ce sunt folosite in scop nerezidential (impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala unde clădire nerezidenţială inseamna orice clădire care nu este rezidenţială conform definitiei din noul Cod Fiscal). Scopurile nerezidentiale sunt multiple si in general se refera la orice alte activitati diferite de locuire (folosinta economica, spatiu de birouri, spatiu comercial, depozit, spatiu industrial, destinatii speciale, agricole, utiliatare, samd)

Contactati un evaluator ANEVAR!

Pentru aceste proprietati de tip nerezidentiale detinute de persoane fizice valoarea impozabila este recomandabil sa rezulte dintr-un raport de evaluare realizat de catre un evaluator autorizat ANEVAR, raport realizat in coformitate cu standardele si metodologia in vigoare la data evaluarii proprietatii pentru calcul impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala.

Asa cum a fost aprobat in noul Cod fiscal incepand cu anul 2016 acest tip de impozit (impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala) este nou si va creste semnificativ pentru cladirile nerezidentiale care apartin persoanelor fizice in comaparatie cu anii trecuti.

Cota de impozitare conform noului cod fiscal pentru calcul impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala este cuprinsa intre 0.2% si 1.3% pentru proprietarii ce detin un raport de evaluare facut in utimii 5 ani.

In cazul in care nu se doreste evaluarea proprietatii, cota de impozitare va fi de 2% conform normelor aplicabile persoanelor fizice si cladirilor rezidentiale (sunati la 0722494447 sau email la detalii@aia-proiect.ro pentru a solicita un raport de evaluare imobiliara ANEVAR).

Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau mixte vor completa o declaratie solicitata de autoritatile locale (aprobata si publicata in 29.12.2015 prin Ordinul 4087/2015 (puteti descarca modelul documentului oficial accesand link-ul de mai jos).

Model de declaratie fiscala

Descarca aici model Declaratie fiscala pentru stabilirea impozitului / taxei pe cladiri in 2016 (Model 2016).

Incepand cu 01.01.2016 noul impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Cat este cota de impozitare in Bucuresti? Difera de la an la an in functie de cat decide autoritatea mai sus mentionata.

Impozit cladiri persoane fizice utilizare rezidentiala AIA Proiect

Impozit cladiri persoane fizice utilizare rezidentiala AIA Proiect

 

Cum se calculeaza un impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri (impozit cladire persoana fizica utilizare rezidentiala) se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor alin. (1), impozitul (impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala) se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

Exemple de calcul impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala

Mai jos cateva exemple simulate pe cazuri generale intalnite de noi.

Exemplul A.

Apartament de 3 camere in suprafata de 65 mp din Bucuresti detinut de dl Ion Popescu (persoana fizica) si inchiriat de acesta unei societati comerciale (de exemplu un spatiu comercial la parter de bloc), ar putea economisi 2430 RON daca solicita un raport de evaluare imobiliara apartamentul cu un evaluator autorizat AIA Proiect pentru calculare impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala;

Exemplul B.

Pentru garsoniera in suprafata de 38 mp detinuta de dl. Ion Popescu in Bucuresti si folosita in scop lucrativ ca birou firma, ar putea economisi 1440 RON daca daca solicita un raport de evaluare imobiliara garsoniera cu un evaluator autorizat AIA Proiect pentru calculare impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala;

Exemplul C.

Cladirea cu suprafata de 250 mp in Voluntari detinuta de dl. Ion Popescu (persoana fizica) si folosita ca depozit de catre societatea pe care o administreaza ar putea economisi 9675 RON daca daca solicita un raport de evaluare imobiliara cladire cu un evaluator autorizat AIA Proiect pentru calculare impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala;

Exemplul D.

Casa de vacanta in suprafata de 115 mp inchiriata periodic catre societati comerciale pentru organizarea de evenimente ar putea economisi 4243,5 RON daca solicita un raport de evaluare imobiliara ccu un casa unui evaluator autorizat AIA Proiect pentru calculare impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala

Exemplul E.

In cazul unui apartament de 2 camere cu suprafata de 52mp detinut de dl. Ion Popescu si folosit de acesta ca sediu social (al societatii pentru care deduce costurile utilitatilor) ar putea economisi 1908 RON daca solicita un raport de evaluare imobiliara   apartament unui evaluator autorizat AIA Proiect pentru calculare impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala

Calculele detaliate precum si valoarea obtinuta ca impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala in ambele situatii le puteti parcurge mai jos.

Impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala - exemple

Impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala – exemple

 

Pentru mai multe informatii referitoare la calcul impozit cladire 2016 contactati un evaluator ANEVAR petru un raport de impozitare la telefon 0722494447 sau prin email la detalii@aia-proiect.ro