Evaluarea … unui evaluator imobiliar

Alegerea unui evaluator imobiliar este o decizie foarte importanta. Nu e greu sa realizezi ca experienta si competentele sunt factori importanti in selectia unui evaluator imobiliar dar cat de usor este sa apreciezi aceste caracteristici? In primul rand fiecare evaluator imobiliar ar trebui sa fie membru ANEVAR (asociatia profesionala in care este format fiecare evaluator imobiliar conform legislatiei in vigoare). In felul acesta atat beneficiarii cat si tertii sunt asigurati ca rezultatul muncii unui evaluator ANEVAR este in conformitate cu standardele de evaluare.

Misiunea unui evaluator imobiliar

Un evaluator imobiliar, dupa cum precizam anterior trebuie sa fie competent, sa inteleaga misiunea pe care o primeste si sa fie in deplinatatea cunostintelor de evaluare a tipului de proprietate sau zona acesteia. Deontologia acestei profesii cere explicit ca un evaluator imobiliar sa refuze o evaluare imobiliara daca nu detine toate resursele si capacitatile de a o indeplini cu succes.

Experienta unui evaluator imobiliar ar trebui sa fie determinanta in alegerea pe care o aveti de facut. Activitatea de evaluare presupune multe cunostinte din multe domenii cum ar fi constructiile, arhitectura, ingineria, cadastru si topografie dar si notiuni de drept civil, de statistica si matematica aplicata, de analiza, economie iar enumerarea poate continua. Este aproape imposibil ca toate acestea sa fie acoperite doar de o singura persoana in totalitate de aceea de cele mai multe ori un evaluator ANEVAR colaboreaza in domeniile amintite mai sus cu colegi sau colaboratori specialisti.

Cum alegi un evaluator imobiliar

Cum alegi un evaluator imobiliar

Un alt criteriu de a selecta un evaluator imobiliar este pretul oferit. Cele mai mici preturi pentru o evaluare imobiliara nu sunt in cele mai multe cazuri referinte de calitate. Alegerea facuta in functie de pret poate aduce costuri suplimentare indirecte venite din calitatea scazuta a serviciului oferit.

ATENTIE: Cereti intotdeauna sa  discutati si sa va viziteze proprietatea DOAR un evaluator imobiliar autorizat. Rugati sa va arate legitimatia ANEVAR sau sa faca dovada acreditarii la momentul inspectarii proprietatii. In felul acesta va asigurati ca persoana abilitata sa va evalueze proprietatea este evaluator ANEVAR si nu doar un interpus. Refuzati colaborarea daca nu va poate dovedi ca este indreptatit sa inspecteze proprietatea dvs

Timpul de predare al lucrarii este unul din factorii de selectie care ar trebui sa va dea de gandit semnificativ daca un evaluator ANEVAR va prezinta lucrarea in mai putin de 3 zile lucratoare. O evaluare imobiliara are un grad ridicat de complexitate iar daca un evaluator imobiliar propune un timp scurt va recomadam sa reluati selectia deaorece puteti avea de-a face cu o persoana superficiala.

Cum se alege un evaluator imobiliar

Semnati intotdeauna un contract de prestari servicii cu un evaluator ANEVAR, in felul acesta veti avea o imagine clara a ceea ce urmeaza sa primiti iar orice alte abateri pot fi discutate sau sanctionate ulterior. Un evaluator ANEVAR este obligat conform standardelor de evaluare sa incheie un contract in care sa fie mentionati termenii de referinta ai evaluarii.

Alegerea unui evaluator imobiliar

Alegerea unui evaluator ANEVAR

Alegeti un evaluator imobiliar pe baza recomandarii unei persoane in care aveti incredere. Exista peste 4000 de evaluatori imobiliari in Romania si multi dintre ei sunt bine pregatiti. Va recomandam colegii de la AIA Proiect pentru foarte ridicatele competente si experienta detinuta in cateva domenii dar si pentru ca suntem siguri ca daca nu vor putea face o lucrare de evaluare foarte buna va vor recomada pe altcineva pe tipul sau in zona proprietatii dvs.

Unul din aspectele cele mai importante in alegerea unui evaluator imobiliar o constituie integritatea si independenta acestuia. Va recomandam sa selectati cu atentie la aceste calitati deoarece in cele mai multe situatii o lucrare de buna calitate poate fi facuta doar de un specialist independent. Nu acceptati de exemplu un evaluator imobiliar prieten cu agentul care va vinde proprietatea. Discutabila in cazul acesta si dealtfel transpusa in legislatia romaneasca (directiva europeana nr 17/ 2015) este independenta unui evaluator agreeat de banca sau chiar angajat al acesteia. Credem ca este bine sa solicitati un evaluator imobiliar extern independent.

Valoarea unui expert

De cele mai multe ori un evaluator ANEVAR bun poate fi selectat doar dupa o discutie amanuntita pe care ar fi bine sa o pregatiti in amanunt cu o lista de intrebari si lamuriri astfel incat alegerea sa fie pe masura asteptarilor. Munca unui evaluator imobiliar presupune o pregatire continua si constanta, permanenta de aceea un evaluator imobiliar are o cultura generala ridicata, urmariti la o discutie acest aspect si cu siguranta nu veti da gres.

Solicitati mai multe detalii unui evaluator ANEVAR aici.