Impozitul pe cladire

In continuarea articolului „Impozitul pe cladire – toate situatiile posibile” analizam acum situatia A.3, impozit cladire persoana fizica utilizare mixta, din tabelul de mai jos.

Tipul utilizarii cladirii / scop a)    Persoana Fizica b)     Persoana Juridica
1.    Locuire / Rezidential Fizic – rezidential Juridic – rezidential
2.    Economic / Nerezidential Fizic – nerezidential Juridic – nerezidential
3.    Mixt (locuire si economic) Fizic – mixt Juridic – mixt

A.3 Impozit cladire persoana fizica utilizare mixta

Codul fiscal din 2016 a schimbat radical modalitatea de calcul impozit cladire persoana fizica utilizare mixta pentru cladirile ce sunt folosite in scop mixt (clădire cu destinaţie mixtă – clădire folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial;). Scopurile nerezidentiale sunt multiple si in general se refera la orice alte activitati diferite de locuire (folosinta economica, spatiu de birouri, spatiu comercial, depozit, spatiu industrial, destinatii speciale, utiliatare, samd) iar scopurile rezidentiale se refera la cladirile folosite pentru locuire.

Contactati un evaluator ANEVAR!

Pentru aceste proprietati cu utilizare mixta detinute de persoane fizice valoarea impozabila va rezulta dintr-un raport de evaluare realizat de catre un evaluator autorizat ANEVAR, raport realizat in coformitate cu standardele si metodologia in vigoare la data evaluarii proprietatii daca este realizabil, in vederea obtinerii datelor de calcul impozit cladire persoana fizica utilizare mixta

Asa cum a fost aprobat Noul Cod fiscal incepand cu anul 2016 acest tip de impozit (impozit cladire persoana fizica utilizare mixta) este nou si va creste semnificativ pentru cladirile mixte care apartin persoanelor fizice.

Persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau mixte vor completa o declaratie solicitata de autoritatile locale (aprobata si publicata in 29.12.2015 prin O 4087/2015 puteti descarca modelul documentului oficial mai jos).

Model de declaratie fiscala

Descarca aici model Declaratie fiscala pentru stabilirea impozitului / taxei pe cladiri in 2016 (Model 2016).

În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul (impozit cladire persoana fizica utilizare mixta) se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial conform metodologiei de calcul detaliata in articolul referitor la proprietatile cu utilizare rezidentiala cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, conform metodologiei de calcul pentru proprietatile cu utilizare nerezidentiala.

Cum se calculeaza un impozit cladire persoana fizica utilizare nerezidentiala

Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct pentru a realiza acest calcul impozit cladire persoana fizica utilizare mixta, se aplică următoarele reguli:

a) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform metodologiei de calcul pentru proprietatile rezidentiale;
b) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform metodologiei de calcul pentru proprietatile nerezidentiale.

Mai jos cateva exemple simulate pe cazuri general intalnite:

Exemplul A.

Pentru apartament de 3 camere in suprafata de 65 mp din Bucuresti detinut de dl Ion Popescu (persoana fizica) si folosit de acesta ca sediu social declarat in camera 1 de 15mp si diferenta de 50mp folosita ca locuinta va plati 257,5 RON pentru impozit cladire persoana fizica utilizare mixta daca alege sa contracteze un raport de evaluare imobiliara.

Exemplul B.

In cazul casei casei cu suprafata de 250mp in localitatea detinuta de dl. Ion Popescu (persoana fizica) si folosita pentru birouri companie si spatiu de depozitare la parter in suprafata de 100mp si etajul locuit de familia acestuia in suprafata de 150mp va plati 1161 RON pentru impozit cladire persoana fizica utilizare mixta mixta daca alege sa contracteze un raport de evaluare imobiliara.

Calculele detaliate precum si valoarea obtinuta ca impozit cladire persoana fizica utilizare mixta in ambele situatii le puteti parcurge mai jos.

 

calcul impozit cladire persoana fizica utilizare mixta

calcul impozit cladire persoana fizica utilizare mixta

Pentru mai multe informatii referitoare la modalitatea de calcul al impozitului pe cladire in 2016 contactati un evaluator autorizat ANEVAR la telefon 0722494447 sau prin email la detalii@aia-proiect.ro

Impozit cladire persoana fizica utilizare mixta AIA Proiect

Impozit cladire persoana fizica utilizare mixta AIA Proiect