Care este cota de impozitare a cladirilor?

Mai jos regasiti cota de impozitare a cladirilor pentru persoane fizice si persoane juridice, pentru imobile cu utilizare rezidentiala si/sau nerezidentiala. Detalii despre modalitatea de calcul a impozitului pe cladire puteti citi aici.

Tipul utilizarii cladirii / scopCota de impozitare a cladirilor detinute de Persoana FizicaCota de impozitare a cladirilor detinute de  Persoana Juridica
1.    Locuire / Rezidential0,1%0,2%
2.    Economic / Nerezidential0,2%1,5%
3.    Mixt (locuire si economic)Calcul diferentiatCalcul diferentiat

Detalii importante despre cota de impozitare a cladirilor

Potrivit noului Cod Fiscal:

a) pentru locuinte, cu destinatia stricta locuinte, de la anul avem o impozitare diferentiata ca procent intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate; Aici se permite numai dublarea impozitului. Practic familiile ce nu au acasa sedii de societate sau sedii pentru profesii independente sau sedii de PFA, nu sunt expuse decat la o plata dubla a impozitului pe casa datorat la primarie.

b) o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, pentru aceiasi situatie mentionata anterior; Aceste valori sunt deja introduse in codul fiscal, pentru a se determina baza impozabila a apartamentului prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila a fiecarui metru patrat, valori ce se diminueaza insa si in functie de vechimea locuintei.

c) impozitarea diferentiata in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, caz in care cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca aici isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA.

Pentru mai multe informatii referitoare la modalitatea de calcul al impozitului pe cladire in 2016 contactati un evaluator autorizat ANEVAR la telefon 0722494447 sau prin email la detalii@aia-proiect.ro

 

Cota de impozitare a cladirilor din Bucuresti

Cota de impozitare a cladirilor din Bucuresti