Autorizatia de construire, pe scurt.
Autorizatia de construire, actul care iti salveaza bani, te scapa de complicatii, te ajuta sa nu fii pacalit, si cate si mai cate se pot spune!
Din pacate, am auzit de atatea ori versul:
- „La mine pe teren… sau … La mine in casa… imi zice altcineva ce sa fac???”
DA! Iti zice altcineva ce sa faci si e bine inclusiv pentru tine ca e asa! De ce? Sunt multe de zis, pe scurt este ca ai obligatia de te incadra in cerintele legale, ale reglementarilor si normelor in vigoare, ale codului civil, ale unor metodologii de aplicare a legilor si asa mai departe. Atat pentru tine cat si pentru vecini, cei care voi veni pe acolo odata, etc. Nu e deloc simplu…
Sa incercam sa o luam altfel!
Secretul nr. 1: Certificatul de urbanism este primul act cu care se incepe procesul de autorizare a unei constructii si nu reprezinta dreptul de a construi. Acest drept se obtine doar la emiterea autozatiei de construire.
Poti invata singur o limba straina astfel incat sa porti o conversatie minima cu un strain dar e mai simplu si mai rapid sa-ti iei un profesor bun, corect?
Te poti reprezenta singur daca ai un proces pe rol dar e mai sigur sa alegi un profesionist sa o faca pentru tine, corect?
Cand esti suferind cauti sa afli dupa simptomatologia experimentata de ce boala esti suspect, incerci initial sa te tratezi singur dar e mai … sanatos sa te vada un doctor, corect?
Mai simplu decat atat nu stim cum sa spunem: pentru autorizatia de construire suni la AIA Proiect! Aici gasesti o colectie de proiecte case autorizate.
Autorizatia de construire – tot ce ai nevoie sa stii
In primul rand…
Ce este autorizatia de construire?
Secretul nr. 2: Autorizatia de construire se emite doar titularului unui drept real existent sau dobandit.
Inainte sa incepem, trebuie sa demontam un rationament gresit de care ne lovim mult mai frecvent decat ar trebui.
- Daca vecinul a facut, eu de ce n-as face?
Cat se poate de … gresit! Daca vecinul „a facut”, stii ca e legal? Stii sigur ca are autorizatie de construire? Chiar daca ar avea, poate regulamentul care i s-a aplicat lui nu mai este valabil cand faci tu! La fel si legile pot fi modificate si ce s-a facut odata, altadata nu se mai poate! De multe ori, pe doua loturi vecine se aplica regulamente diferite asa ca ai nevoie de…
„Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii corespunzator masurilor prevazute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea si postutilizarea constructiilor.“
Cat se poate de clar, scurt si concis, asa zice LEGEA.
Secretul nr. 3: Atentie! Autorizatia de construire se emite pe o perioada determinata si expira.
Daca urmarim cu atentie cele precizate mai sus vom observa ca legiuitorul (citatul este chiar din legea care guverneaza autorizarea executarii lucrarilor de construire) a fost urmarit intregul parcus al unui imobil in timp.
Este foarte important sa se respecte regulamentele si/sau legile care guverneaza acest domeniu incepand cu amplasarea unei cladiri, in etapa de concepere si executia acesteia dar si pe perioada de exploatare si, mai mult decat atat, ce se intampla la inchierea duratei de viata efectiva a constructiei, faza de postutilizare.
Cine si cum se emite o autorizatie de construire
Autorizatia de construire se emite in baza documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, elaborata in conditiile prezentei legi, in temeiul si cu respectarea prevederilor documentatiilor de urbanism, avizate si aprobate potrivit legii. Orice extindere sau nou proiect de casa sau alte functiuni (cladiri comerciale, cladiri industriale, samd.) necesita autorizatie de construire.
Secretul nr. 4: Unele amenzi pot ajunge si la 100.000lei iar instantele au dispus uneori demolarea cladirii edificate fara autorizatie de construire.
Exista cazuri cunoscute, unele celebre in care instantele au anulat din diferite motive autorizatiile de construire si cazuri in care unele constructii au fost demolate pentru ca nu puteau fi autorizate.
Legislatie
Mai clar de atat nu putem spune: Cine construieste fara autorizatie de construire incalca legea. In aceeasi situatie de incalcare a legii sunt si toti cei care nu respecta prevederile autorizatiei de construire.
Secretul nr. 5: Orice persoana care se considera lezata de o autorizatie de construire o poate ataca asa ca nu risca facand compromisuri.
Situatiile de acest gen exista, sunt reale si pot fi evitate prin obtinerea autorizatiei dupa parcurgerea corecta a pasilor specifici.
Cine poate emite o autorizatie pentru constructie
Autorizatia de construire este de regula emisa de presedintii consiliilor judetene, de primarul general al municipiului Bucuresti, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, ai oraselor si comunelor. Acestia emit actul administrativ prin aparatele locale de care dispun in cadrul administratiei locale sau centrale.
Pentru a incepe un proces de autorizare a unei constructii este necesar sa va adresati primariei pe raza careia se afla amplasamentul vizat si apoi, daca este cazul veti fi indrumat catre Primaria capitalei daca vorbim de zone protejate sau catre Consiliul Judetean in resul tarii.
Cat dureaza obtinerea autorizatiei?
Secretul nr. 6: Pe perioada executiei se pot face anumite modificari dar numai in limita legii si a regulamentelor locale.
Termenul de emitere a unei autorizatii de construire este adesea depasit. Acesta nu ar trebui sa depaseasca 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete. In cazul in care autoritatea emitenta solicita completari, cele 30 de zile se considera din momentul in care au fost prezentate documentele solicitate.
Secretul nr. 7: Anumite lucrari executate fara autorizatia de construire pot constitui infractiuni care se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 1 ani!
Cat costa autorizatia de construire
Pentru edificarea unei constructii, bugetul ar trebui sa cuprinda si costul obtinerii autorizatiei de construire. De regula aceste costuri sunt procentuale si includ toate demersurile necesare incheierii documentatiei si obtinerii autorizatiei de construire.
Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire difera in functie de mai multe criterii. Taxa de autorizare se stabileste procentual in functie de valoarea autorizată a lucrărilor de construcţii.
De cine ai nevoie pentru obtinerea autorizatiei de construire
Mai jos este lista actelor necesare la depunerea dosarului prin care se solicita autorizatia de construire:
- dovada titlului asupra imobilului;
- extrasul de carte funciară de informare;
- cererea de emitere a autorizatiei de construire, puteti descarca un model cerere autorizatie constructie;
- certificatul de urbanism;
- raport de expertiză tehnică pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente;
- extrasul de plan cadastral;
- documentatia tehnică ⎯proiect D.T.A.C. / D.T.O.E. / D.T.A.D;
- avize si acorduri;
-
studii de specialitate stabilite prin certificatul de urbanism (copie):
- studiu geotehnic;
- studiu privind posibilitatea utizarii unor sisteme alternative de eficienta energetica ridicata;
- studiu de insorire;
- alte studii specifice.
- raport de audit energetic pentru lucrări de intervenţie la clădiri existente în vederea creşterii performanţei energetice;
- referatele de verificare a documentaţiei privind asigurarea cerinţelor esenţiale de calitate în construcţii, corespunzător categoriei de importanţă a construcţiei;
- punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului;
- dovada înregistrării documentaţiei la Ordinul Arhitecţilor din România;
- documentele de plată a taxelor legale în vederea autorizării.
Secretul nr. 8: Unele lucrari NU necesita obtinerea autorizatiei de construire.
Cat costa un expert?
Ai nevoie, in orice context te afli, pentru obtinerea autorizatiei de construire de fiecare specialist care va intocmi proiectele sau studiile necesare.
In plus, parte ingranta a proiectului de autorizare sunt punctele de vedere, avizele si acordurile stabilite prin certificatul de urbanism care se obtin de la autoritatile emitente de catre investitor/ inaintea depunerii documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii la autoritatile administratiei publice competente.
Cand vine vorba de autorizatia de construire, nu e un secret faptul ca mai bine faci lucrurile corect si legal decat sa risti sanctiuni privative sau pecuniare.
Respectarea legii si a autorizatiei de construire nu este optionala si reprezinta cea mai simpla cale de a ajunge in faza finala a unei constructii, receptia lucrarilor.
Secretul nr. 9: Un expert nu este niciodata scump in comparatie cu costurile unui amator in ceea ce priveste „autorizatia de constructie”. Acest termen este incorect si gresit folosit de catre unii.
Scrie-ne si hai sa dezbatem!
Iti lansam o provocare! Scrie-ne experienta ta mai jos, in comentariile acestui articol.
Intreaba-ne orice ce-ai vrea sa afli sau hai doar sa-i ajutam si pe altii sa treaca mai usor prin acest proces anevoios!
La certificatul de urbanism parter+ mansardă am voie să cer la autorizația de condtrucție și beci cu proiect de construcție.
Reglementarile si cerintele ar trebui sa fie diferite inclusiv in functie de scopul mentionat in certificatul de urbanism. In cele mai multe situatii similare intalnite de noi nu a fost posibil.
Buna ziua. Doresc sa achiziționez o casa care e construita parter + mansarda, dar în cartea funciară e trecut doar parterul, deși și la etaj sunt camere (practic,cred că proprietarul a construit inițial casa cu pod, apoi fara să aibă autorizație, a transformat acel pod în camere). Ii trebuia autorizație pentru aceste modificări? Exista vreun risc pentru mine pe viitor? Mai pot obține, ulterior, autorizație de construire pentru acel etaj? Mulțumesc.
Din detaliile pe care ni le oferiti intelegem ca este o casa parter la care exista o mansarda construita ilegal. Cata vreme acel spatiu NU este pod, avea nevoie de autorizatie – desigur. Intrarea in legalitate depinde mai multe aspecte, exista multe situatii in care NU este realizabila. Legat de obtinerea autorizatiei nu ne putem pronunta, asa cum spuneam depinde de reglementarile zonei si indicatorii urbanistici specifici. Va recomandam sa faceti achizitia dupa ce aveti toate acestea lamurite. Succes in demersurile dvs.!
Legat de riscuri, va pot prezenta un caz celebru: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23501131-decizia-definitiva-8-ani-luna-inchisoare-pentru-patronul-restaurantului-care-3-artiste-ars-vii.htm
Buna ziua domule editor,
Sunt in procesul obtinerii unei autorizatii de constructii.
Primaria mi-a conditionat obtinerea autorizatiei de 2 factori cu care nu sunt de acord:
1. In fata terenului, o retragere de 6.5 m de la axul strazii, ce mi-ar impinge gardul de pe frontul stradal cu 2 m in spate.
2. Sa cedez acei 2 metri domeniului public al primariei.
Sunt obligat sa ma retrag cu cat au zis ei si sa le cedez terenul fara despagubire?
Buna Ziua! In cazul in care aceste cerinte sunt oficializate in certificatul de urbanism, cel mai probabil sunt parte a reglementarilor locale aferente zonei in care se afla terenul dvs. pentru care probabil ca exista planuri de extindere a infrastructurii (drumul/strada la care aveti deschiderea terenului). In aceasta situatie, daca doriti sa construiti, sunteti nevoit sa acceptati conditiile acestui certificat de urbanism. Discutati impreuna cu proiectantul dvs. si cu reprezentantii locali pentru a intelege care sunt motivele acestor conditionari si daca exista solutii de schimbare a regulamentului local. Legat de despagubiri, in cazul in care lucrarile nu sunt imediate si nu se fac expropieri, va trebui sa le solicitati in instanta. Succes in demersurile dvs!
Bună ziua,vreau să dăram acoperisul si să construiesc 3 camere pe structură din lemn si m-ar interesa un pret pt.proiect si obtinerea autorizatiei de către o firma specializată.Multumesc.
Buna Ziua! Va recomandam sa gasiti un proiectant care, in primul rand, sa fie disponibil in perioada urmatoare (sau in perioada pe care o urmariti dvs), preferabil cu experienta pe care sa o poate dovedi in astfel de proiecte. Succes in demersurile dvs!
Buna ziua! Anul trecut am construit o casa cu mansarda, respectiv o mansarda pe imobilul existent. Conform proiectului de autorizare care a fost depus la Primarie si vizat spre neschimbat , era inclus in proiect si un stalp in interiorul casei , pe care de comun acord cu constructorii si datorita faptului ca nu era necesar, casa avand si centura deci stalpul respectiv nu era necesar. In momentul de fata arhitectul nu este de acord si nu vrea sa faca receptia deoarece sustine ca nu s-a respectat proiectul elaborat de el. Va rog sa ma lamuriti, ce putem sa facem in aceasta situatie?
Buna Ziua! Arhitectul are dreptate, din cele relatate de dvs NU a fost respectat proiectul casei. Date fiind riscurile legate de rezistenta imobilului, in aceasta situatie trebuie obtinuta o autorizatie noua pentru constructia existenta in conformitate cu situatia reala executata si, daca este cazul, consolidarea cladirii in vederea respectarii normativelor in vigoare. Cele bune!
Bună ziua. Doresc sa cumpăr un imobil parter etaj plus mansarda aceasta nefiind trecuta an cartea funciara proprietarul susține ca este pod circulând??? Ce ma sfătuiți sa fac sa întru an legalitate cu actele. Doresc să-mi recomandați un expert pot sa pun la dispoziție copii după toate actele imobilului. Mulțumesc.