Dormitorul este, in opinia noastra, una dintre cele mai importante zone dintr-o locuinta, asa ca amenajarea lui ar fi indicat sa reprezinte o prioritate pentru proprietarii de apartamente sau case. Provocarile sunt si mai numeroase cand vine vorba de amenajarea unui dormitor de mici dimensiuni, deoarece beneficiarii trebuie sa aiba in vedere solutii variate si ingenioase, astfel incat sa foloseasca la maximum spatiul de care dispun. Va prezentam, in continuare, cateva sfaturi care va vor ajuta sa va amenajati cu gust micul dormitor din locuinta dumneavoastra.

Permiteti luminii naturale sa intre in dormitor

Nu limitati accesul luminii naturale in dormitor. Lumina naturala scoate in evidenta toate celelalte obiecte din dormitor, deschide spatiul, va ajuta sa fiti mai energici si sa aveti o dispozitie mai buna. Ca sa beneficiati din plin de lumina naturala, aveti grija sa spalati des geamurile si sa curatati periodic plasele impotriva tantarilor montate in exteriorul ferestrei.  Daca nu vreti sa aglomerati prea mult dormitorul, pentru accesorizarea pe interior a ferestrei alegeti doar o perdea simpla, iar pe exterior montati o jaluzea tip rulou, din lemn sau metal, care va va proteja de caldura si de lumina in exces.

Nu doar lumina naturala conteaza intr-un dormitor, ci si cea artificiala. In loc sa achizitionati o aplica traditionala, puteti sa optati pentru cateva lampi sau lampioane din lemn, pe care sa le montati direct de pereti. Astfel, castigati spatiu si obtineti si suficienta lumina in dormitor.

Pozitionati patul in dreptul ferestrelor fara teama

In functie de designul dormitorului, exista posibilitatea ca unul dintre pereti sa fie format in intregime din mai multe ferestre. Un asemenea scenariu este mult mai probabil in cazul dormitoarelor aflate in mansarda. In cazul in care unul dintre peretii dormitorului dumneavoastra include doar ferestre, nu va temeti sa pozitionati patul in dreptul respectivului perete. Daca geamurile si tamplaria sunt de calitate, ele nu vor permite radiatiilor ultraviolete sau frigului sa intre in camera. Pentru momentele din zi cu soare in exces, puteti folosi draperii sau jaluzele exterioare.

Profitati la maximum de spatiu

Cu putina imaginatie puteti sa profitati la maximum de spatiul din dormitorul dumneavoastra, chiar daca aveti la dispozitie doar cativa metri patrati. O sugestie ar fi sa cumparati un pat mai inalt, cu o lada speciala pentru depozitare, unde sa puteti pastra lenjeriile de pat, paturile, cuverturile si, de ce nu, hainele graose pentru iarna. De asemenea, o alta varianta ar fi sa alegeti un pat fara tablie de perete. Veti castiga centimetri pe care ii veti putea folosi intr-un alt mod. De exemplu, ati putea apela la un producator de mobila pe comanda, care sa realizeze un dulap modern,  pe toata latimea patului.

Dormitor Kalenda

Dormitor Kalenda – sursa pixabay.com

Totodata, puteti obtine mai mult spatiu in dormitor atat daca alegeti inteligent patul, cat si comoda sau sursele de lumina artificiala. In loc sa ocupati spatiu degeaba cu doua comode, optati doar pentru una inalta, cu multe rafturi, pe care sa o pozitionati in stanga sau in dreapta patului. In partea patului unde ar fi putut sa fie o a doua comoda, montati cateva rafturi, deasupra carora ati putea amplasa, direct pe perete, o lampa destinata citititului. Sub respectivele rafturi veti obtine spatiu in plus, pe care sa-l folositi pentru depozitarea altor lucruri.

O alta idee prin care sa profitati mai bine de spatiul din casa ar fi sa va decideti asupra unui mobilier modern, modular. Mobila modulara ofera mai multe variante de amenajare comparativ cu cea traditionala.

Alegeti vopseaua potrivita

Cele mai multe dintre vopsele de interior comercializate in prezent sunt lavabile, ceea ce inseamna ca se pot curata usor. In functie de cat de bine se pot curata, vopsele se impart in cinci clase de lavabilitate. Cele mai rezistente vopsele au si preturile cele mai mari, insa daca va doriti sa va pastrati peretii ingrijiti pentru mult timp, merita sa investiti intr-un produs de calitate. Fiti atenti nu doar la calitatea vopselelor, ci la nuantele pe care le veti folosi in dormitor. Limitati-va la 2-3 culori. Alegeti-le pe cele ce se potrivesc cel mai bine atat cu personalitatea dumneavoastra, cat si cu mobilierul si decoratiunile din incapere.

Pentru mai multe sfaturi legate de amenajarea unui apartament de mici dimensiuni, apelati cu incredere la un specialist in amenajari de interior.

Guest post by Kalenda.ro/blog