Ce este stilul minimalist
Termenul minimalist al stilului omonim este unul foarte des folosit de ceva vreme si este reprezentat de utilizarea cator mai putine elemente. Este o miscareinfiltrata adanc in multe domenii precum arhitectura, design vestimentar, literatura, webdesign si altele. Simplitatea ca model de arta, se reduce la utilizarea minimului necesar dar in acelasi timp ofera ceea ce are nevoie cel care se bucura de acest stil. Un important scriitor francez spunea ca “Atingi perfectiunea atunci cand nu mai ai nimic de adaugat dar nici nu mai poti scoate nimic”.
Se spuna ca stilul minimalist este caracterizat de culori neutre. Designerii minimalisti se rezuma la folosirea unor tonuri de gri, bej, verde, alb si negru. Peretii sunt vopsiti de regula in alb. Doar pentru anumite detalii se recurg la culori primare, in cantitati reduse.
Minimalismul a mai fost definit si ca ABCul artei, reductivism sau arta rejectiva si a intrat adanc in constientul colectiv, principiile acestuia fiind astazi aplicate stilului de viata in multe situatii.
Stilul minimalist se prezinta in cele mai multe situatii cu un decor aerisit si luminos. Designerii de interior realizeaza din forme simple, geometrice, curate si linii drepte un spatiu autentic si lesne de identificat. Stilul minimalist s-a impus in amenajarile interioare inca de la inceputul secolului XX si reprezinta o tendinta care a reusit sa elibereze interioarele caselor de obiectele inutile si de excesul de ornamente, ce dau senzatia de kitch sau doar supraincarcare . Este stilul perfect adaptabil de amenajare a locuintelor mici sau apartamentele de bloc, dar se preteaza foarte bine si aduce mult bun gust in casele in care spatiul nu reprezinta neaparat o problema.
Caracteristici ale stilului minimalist
Simplitatea si obiectivitatea sunt principiile de baza ale minimalismului, totul se reduce la fundamental luand in consideare doar aspectele esentiale. Sunt scoase aspectele ornamentale considerate inutile pastrandu-le doar pe cele necesare. Minimalismul ofera spatiului domestic generozitate prin zone deschise si libere. Celebrul citat “Less is more” (Mai putin inseamna mai mult) descrie perfect simtul estetic prin care se cauta elemente care sa serveasca mai multor scopuri atat din punct de vedere vizual cat si functional.
Acest atat de apreciat stil minimalist susține ideea de open-space, de renunțare la pereții interni si transparenta.
Mobila, realizata din lemn, PAL melaminat, sticla mata sau semitransparenta si inox, are o textura ușor lucioasa, dând impresia de finisaj atent realizat.Stilul minimalist pledează pentru renunțarea la covoare si mochete, in favoarea parchetului lăcuit sau vopsit in nuanțe neutre.
Pentru o amenajare interior minimalist putem preschimba maxima mai sus mentionata in “a face mai mult cu mai putine” sau “mai putin dar mai bine”. In fapt, minimalismul intr-un proiect de casa este despre utilizarea spatiului domestic inteligent, iar vremurile pe care le traim acum ne-au ajutat semnificativ sa intelegem asta.
Lumina caracteristica acestui stil decorativ este difuza si conferă o impresie de relaxare si intimitate. In interiorul minimalist, lumina nu vine de la o singura sursa așezata in mijlocul camerei, ci de la mai multe corpuri de iluminat, ascunse in tavanul fals . Lustrele tradiționale sunt înlocuite cu lămpi înalte metalice, realizate artistic, sau cu unele foarte ușoare, cu abajurul din hârtie. De asemenea, cu ajutorul luminii artificiale sunt puse in valoare tablourile sau diferite obiecte decorative.
Concluzii
Atunci când decorezi o casa in stil minimalist este indicat sa ai in vedere ca nimic nu trebuie sa încarce atmosfera, sa plictisească sau sa obosească privirea.
Afla mai multe despre amenajari interioare de la un arhitect amenajare interior.
Mai jos o galerie exemplificativa, sursa imaginilor https://freshome.com
Comenteaza