Totul despre parchetul din lemn

Ca si finisaj al pardoselilor, lemnul (parchetul din lemn) reprezinta una dintre cele mai comune alegeri datorita proprietatilor sale ecologice, durabilitatii si capacitatilor de restaurare. Aparut inca din secolele 17-18, in palatele nobilimii franceze, parchetul din lemn reprezenta acea pardoseala din scandurele de lemn de esenta tare, imbinate intre ele in forma de desene geometrice, fiind un exemplu al luxului si bunastarii in vremea respectiva. La etapa de concept, orice proiect de casa sau alte functiuni cum ar fi comercial, birouri, spatii de prezentare sau alte servicii ar trebui sa fie la curent cu aceste aspecte.

Cate feluri exista?

In prezent, procesul de tehnologizare si producere in masa pentru parchetul din lemn, il fac accesibil unui numar mult mai mare de oameni. Putem alege intre trei feluri cautand parchetul din lemn: parchetul din lemn masiv, parchetul din lemn stratificat sau parchetul din lemn laminat. In functie de destinatia camerei, de nivelul de trafic, de stilul ales pentru incaperea respectiva, dar si de bugetul alocat, fiecare dintre cele trei tipuri care se gasesc pe piata pentru parchetul din lemn prezinta avantaje si dezavantaje.

Parchetul din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv prezinta un aspect natural care aduce caldura si frumusete oricarei incaperi. Proprietatile lemnului natural ii confera durabilitate si duritate, de aici si durata de viata de pana la 50 ani pentru pachetul din lemn masiv( daca este intretinut in mod corespunzator). Este realizat din lemn de diferinte esente, pornind de la cele indigene cum ar fi stejar, fag, cires, nuc, paltin si pana la esente exotice din Asia, Africa si America de Sud. Avantajele esentelor exotice sunt date de texturile si culorile deosebite precum si capacitatea unora dintre acestea de a rezista foarte bine variatiilor de temperatura si umiditate, ceea ce le fac pretabile spatiilor exterioare(gradini, parcuri, alei, terase, punti, pontoane, scari exterioare etc.). Ca regula, cu cat esenta este mai inchisa la culoare, cu atat lemnul este mai stabil si dur.

Parchetul din lemn AIA Proiect QA

Parchetul din lemn AIA Proiect QA

Parchetul din lemn masiv poate fi finisat sau nefinisat. In cazul celui nefinisat, beneficiarul isi poate alege tipul de finisare dorit. Pe de alta parte, parchetul din lemn masiv finisat te poate scuti de multe ore de munca si curatenie, chiar daca alegerea tipului de finisare este limitata la optiunile producatorului.

Dezavantajele gasite de noi pentru parchetul din lemn il reprezinta montajul dificil (trebuie lipit de sapa), necesita raschetare si lacuire in timp (intretinere periodica), nu poate fi montat in spatii cu umiditate ridicata (baie, subsol etc),nu se preteaza sistemului de incalzire in pardoseala, iar in functie de tipul esentei alese pretul poate fi destul de ridicat. Vine la pachet cu o performanta energetica ridicata.

Parchtul din lemn stratificat

Parchetul din lemn stratificat a capatat o popularitate crescuta in ultima perioada datorita varietatii de esente combinate, precum si datorita duritatii ridicate. Poate fi instalat in aproape orice incapere din locuinta si are dimensiuni variate.

Este alcatuit din mai multe straturi de lemn, asezate unul peste celalalt, prin presare, astfel incat fibrele sa fie in directii opuse (acest fapt impiedica lemnul sa isi modifice dimensiunile in prezenta umiditatii). Stratul superior este realizat din lemn masiv si este finisat cu un lac poliuretanic. Acest strat poate fi din esente variate, ceea ce duce la o gama mare de produse. Poate fi dublu sau triplustratificat, de unde deducem numarul straturilor lemnoase utilizate.Un alt avantaj al parchetului din lemn stratificat in reprezinta montarea mai usoara, fata de parchetul din lemn masiv. Exista anumite tipuri pentru parchetul din lemn stratificat care pot fi utilizate si in cadrul sistemelor de incalzire in pardoseala. Atat parchetul din lemn masiv cat si parchetul din lemn stratificat prezinta calitati fonoabsorbante foarte bune.

Printre dezavantajele lasite la parchetul din lemn stratificat se numara pretul mai ridicat fata de celelalte tipuri de parchet, iar, in functie de grosimea stratului superior, poate fi raschetat doar de cateva ori sau deloc, fiind posibila doar refacerea finisajului poliuretanic.

Parchetul din lemn laminat

Parchetul din lemn laminat este varianta cea mai accesibila dintre cele trei mentionate. Este destinat exclusiv spatiilor interioare, uscate sau cu umiditate foarte mica. Este conceput pentru trafic obisnuit sau intens si vine intr-o varietate larga de dimensiuni si culori. Este alcatuit din trei straturi, in principal, cel superior, rezistent la uzura, care are in componenta rasini melaminate; cel intermediar, format din aschii aglomerate; cel inferior, cu rol de protectie impotriva umiditatii. Parchetul laminat este durabil, usor de instalat (sistem click) si de intretinut, prezinta cel mai bun raport calitate-pret, in momentul de fata. Printre dezavantaje enumeram proprietatile de izolare fonica si termica scazute, nu poate fi reparat, nu se rascheteaza, se poate zgaria usor si nu poate fi montat in spatii cu umezeaza ridicata.

Pentru a decide care este solutia optima in alegerea finisajului pardoselilor din locuinta dumneavoastra apelati la o echipa de specialisti.