In data de 18 mai 2018 a avut loc la Craiova in sala Aula Magna a Facultatii de mecanica din Craiova a XII conferinta despre performanța energetică a clădirilor sub egida Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania. La acesta conferinta s-au dezbatut subiecte legate de evolutia si varietatea exigentelor impuse prin normative si metodologiile de profil.
Subiectele generale referitoare la Performanța Energetică a Clădirilor si propuse initial au fost următoarele, fără a exclude alte intervenții de interes:
- Cadrul legislativ românesc privind diferite modele și exigențe pentru PEC
- Tehnologii durabile pentru construirea de clădiri noi sau modernizarea celor existente
- Surse durabile şi/sau regenerabile de energie pentru sectorul clădirilor
- Sisteme inteligente de funcţionare a clădirilor şi a reţelelor de utilităţi
- Studii de caz ce corespund modelelor abordate în legislația europeană și națională
- Aspecte relevante din activitatea auditorilor energetici pentru clădiri și colaborarea interinstituțională în valorificarea potențialului național de PEC prin certificare
Asistăm în ultimii ani la elaborarea unei varietăți semnificative de concepte de clădiri performante energetic, concepte/modele ce înglobează o serie de exigențe aflate în continuă evoluție. Incercările de a menține realiste aceste concepte, dar și de a stimula un progres accelerat în reducerea riscurilor legate de resurse și poluarea mediului, s-au concretizat în etichete de genul „clădiri cu cost optim”, „clădiri aproape zero energie” (nZEB sau NZEB), „clădiri pasive” sau „clădiri active”, „clădiri inteligente”, „clădiri energie-plus” etc. Evident, toate acestea au multe trăsături comune, dar nivelul lor de complexitate și exigențe diferă. Probleme care necesită atenție și dezbatere sunt legate de modul în care realitatea tehnologică, economică și financiară poate ține ritmul solicitat de diferitele strategii ale Comisiei Europene în transpunerea efectivă a acestor modele în țara noastră. O altă serie de probleme se referă la impactul implementării acestor modele asupra sănătății și vieții zilnice a utilizatorilor, dar și asupra societății în ansamblul ei. A analiza doar un segment de consum de energie riscă să distragă atenția de la generarea altor consumuri de energie, astfel încât rezultatul global net să fie departe de măsura eforturilor depuse in special cu privire la Performanța Energetică a Clădirilor
Programul conferintei organizate de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR) a fost urmatorul
Program a XII-a Conferinta despre Performanța energetică a clădirilor organizata de AAECR
Mai jos reproducem comunicatul de presa al AAECR cu precizarea ca evenimente a beneficiat de o larga apreciere din partea auditorilor energetici AIA Proiect datorita inaltului profesionalism si standardelor mentinute la un nivel foarte ridicat.
Am revenit la Craiova pentru cea de-a XII-a ediție a Conferinței Naționale Performanța Energetică a Clădirilor, placut impresionați fiind de ediția desfașurata aici în anul 2012. Conferința de anul acesta a avut ca tema Evoluția și varietatea exigențelor impuse în domeniul energeticii cladirilor.
În sesiunea de deschidere a lucrarilor conferinței despre Performanța Energetică a Clădirilor, au fost prezentate alocuțiuni din partea conducerii AAECR, Universitații Craiova, Facultații de Mecanica și Inspectoratului de Stat în Construcții Craiova. Luarile de cuvânt au evidențiat întreaga deschidere și susținere în ceea ce privește conformarea cu noile cerințe ale legislației europene în domeniu, eficiența energetica în cladiri, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera și mai ales extinderea utilizarii resurselor regenerabile de energie.
Participanți la eveniment despre Performanța Energetică a Clădirilor: mediul academic, auditori energetici pentru cladiri, reprezentanți ai firmelor de specialitate în construcții și instalații, ai URBAN INCERC, ai fondurilor de finanțare și studenți.
Conferința despre Performanța Energetică a Clădirilor a inclus trei sesiuni de lucrari:
Sesiunea I – Strategii și competențe pentru promovarea performanței energetice;
Sesiunea II – Tehnologii sustenabile pentru performanța energetica;
Sesiunea III – Exigențe pentru realizarea cladirilor nZEB. Studii de caz.
Sesiunile de lucrari au fost moderate de membri ai AAECR, iar prin tematica acestea au constituit o provocare pentru toți participanții, provocare la care toți lectorii au raspuns cu succes, evenimentul desfașurându-se la un înalt nivel profesional despre Performanța Energetică a Clădirilor.
Evenimentul referitor la Performanța Energetică a Clădirilor a fost un bun prilej pentru auditoriu de a lua cunoștința despre noutatea legislativa europeana – Directiva Europeana privind Performanța Energetică a Clădirlor.
Lucrarile referitoare la Performanța Energetică a Clădirilor prezentate în cadrul evenimentului au evidențiat, de asemenea, importanța pregatirii tuturor factorilor implicați în aplicarea obligatorie în viitorul apropiat a conceptului de cladiri nZEB.
Sponsorii evenimentului, reprezentând principalii producatori de tehnologii indispensabile cladirilor sanatoase și performante energetic, au prezentat de asemenea soluții sustenabile (materiale de construcție și tehnologii ), plecând de la asigurarea confortului și sanatații ocupanților. Conferința a constituit un bun prilej pentru auditoriu de a primi informații noi și utile pentru activitatea desfașurata în domeniul energeticii cladirilor.
Lectorii evenimentului au prezentat lucrari care au avut ca tema atingerea maximului de eficiența energetica în condițiile asigurarii condițiilor de confort interior, a sanatații ocupanților și nu în ultimul rând al costurilor optime.
Prezentarile au provocat numeroase intervenții și discuții, ceea ce denota interesul șidorința celor prezenți de a cunoaște cât mai multe materiale și tehnologii, pentru aputea raspunde cu succes provocarilor din domeniul auditului energetic pentru cladiri.
Cea de-a XII-a Conferința Național a de Performanța Energetică a Clădirilor s-a desfașurat într-o atmosfera de înalt profesionalism, constituind un bun prilej de întâlnire și discuții pentru participanții la eveniment.
Conferința desfașurata în Cetatea Baniei, a reunit un numar de 130 participanți, carora le mulțumim pentru ca au avut placerea sa ne fie alaturi.
AAECR, Filiala AAECR Oltenia și sponsorii au permis realizarea evenimentului la un standard profesional și organizatoric foarte ridicat.
Va invitam la urmatoarea Conferința Național a privind Performanța Energetică a Clădirilor, eveniment ce va fi organizat de Filiala AAECR Transilvania, în luna mai 2019 la Brașov
Cateva imagini de la aceste eveniment de excelenta cu privire la Performanța Energetică a Clădirilor mai jos
Comenteaza