Echipa AIA Proiect a fost invitata de publicatiile specializate Agenda Constructiilor si Fereastra sa participe la Conferinta Internationala despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2018 (editia a saptea) si Conferinta Internationala despre Sisteme de Tamplarie si Fatade EURO-Fereastra (editie aniversara – respectiv a zecea), care au avut loc in Bucuresti, la data de 15 mai 2018.

AIA Proiect la Euro-Constructii 2018 - 3

AIA Proiect la Euro-Constructii 2018 – 3

Ajunse la editii inaintate aceste evenimente (Euro-Constructii 2018) dovedesc faptul ca excelenta in organizarea si sustinerea evenimentelor de profil precum si faptul ca inaltul profesionalism trebuie apreciat la adevarata valoare fiind de departe unul din principalii factori care cresc nivelul calitatii in acest domeniu.

AIA Proiect a participat cu interes in cadrul conferintelor Euro-Constructii 2018 unde au fost abordate teme referitoare la perspectivele pietei de constructii si sectorului de tamplarie din Romania /UE, in contextul necesitatii alinierii la standardele europene referitoare la eficienta energetica, respectiv dezvoltarea durabila, precum si pentru implementarea cu acuratete a aquis-ului comunitar, mai ales in contextul schimbarii paradigmei legislative pe plan autohton. De asemenea, au fost prezentate tendintele actuale si potentiale atat la nivel intern /international si principalele directii de actiune pana in anul 2021. Cu un panel extrem de bogat si nume importante, printre conferentiarii Euro-Constructii 2018 s-au aflat oficiali ai administratiilor centrale si locale, reprezentanti ai unor institute de cercetare specializate din Europa, precum si ai principalelor asociatii /patronate din constructii, instalatii si arhitectura. La aceste evenimnet auditoriul a reunit peste 450 de invitati, reprezentand factori de decizie din partea autoritatilor si companiilor importante din domeniu.

Un scurt film de prezentare mai jos si cateva imagini de la Euro-Constructii 2018 la finalul articolului.

 

Potrivit unei cercetari statistice recente, intitulate „Balanta fortei de munca la 1 ianuarie 2017”, populatia ocupata civila in constructii se plaseaza la putin peste 684.000 de persoane – mai precis, la 684,2 mii de persoane (8,2% din totalul de 8.317,6 mii de persoane, cat reprezinta populatia ocupata civila totala), din care 108,6 mii de femei (2,9% din cele 3.790,7 mii de femei din cadrul populatiei ocupate civile totale) si 575,6 mii de barbati (12,7% din cei 4.526,9 mii de barbati ce reprezinta populatia ocupata civila de sex masculin). Insa, desi pare a fi suficienta, forta de munca din constructii este caracterizata de tendinte clare de migrare atat pe plan intern (de la o firma la alta, de la un judet la altul etc.), cat si pe plan extern, astfel incat majoritatea antreprenorilor – si nu numai – reclama deficitul de personal, calificat sau necalificat. Cum sunt pregatite firmele de constructii sa faca fata acestei provocari si care sunt metodele potrivite de atragere a personalului in constructii reprezinta doar doua dintre aspectele pentru care s-au incercat identificarea unor raspunsuri pertinente la EURO-Constructii 2018.

La EURO-Constructii 2018 au participat, ca speaker, Bogdan Funieru, Managing Director al Neomar Consulting, care a vorbit despre situatia actuala si perspectivele pietei de constructii si despre evolutia principalelor segmente ale domeniului productiei si comercializarii de materiale de constructii din Romania. De asemenea, in plenul ambelor conferinte, au sustinut prelegeri despre fiscalitate Eugen-Dragos Doros, director de departament in cadrul KPMG Tax si Gabriel Biris, partener fondator al Biris Goran SPARL, fost secretar de stat si coordonator al Departamentului de Legislatie Fiscala din Ministerul Finantelor Publice, care s-a referit la noile modificari in domeniul fiscal cu impact pe piata constructiilor.

Inca din 2012 conferintele Euro-Constructii 2018 sunt o anuala ocazie de a impartasi cu colegii din domeniu detalii depsre activitatea de constructii. AIA Proiect a avut plăcerea să participe împreună cu alti colegi din piata de profil, în aceste zile, la acest eveniment de înaltă ținută profesională și științifică, Euro-Constructii 2018 la al cărei succes consider că au contribuit atât speakerii participanti și echipa de organizare, cât și fiecare participant prin efortul de a aduce în discutie noutăți, exemple de bune practici și de excelență în exercitarea profesiei, indiferent de domeniul de practică reprezentat. În egală măsură, la acest succes au contribuit sponsorii, autoritățile locale și reprezentanții diferitelor instituții care au susținut cu sau fara participare, acest eveniment de mare interes pentru colegii noștri – Euro-Constructii 2018. Asteptam cu interes urmatoarea editie!