Cum sa alegi terenul casei? Uneori, achizitia unei case este dificila. Foarte dificila. De ce? Fiindca oricate case ai vedea, nu se potrivesc asteptarilor si necesitatilor familiei tale! Sau pentru ca cel mai sanatos este sa locuiesti intr-o casa nou-nouta, facuta dupa gustul si nevoile proprii.

Intro

N-ar fi de neglijat nici faptul ca atunci cand iti construiesti tu casa, profitul dezvoltatorului, deloc mic in Romania anilor pe care ii traim, devine castigul tau! Nu suntem aici ca sa te convingem, e clar ca daca parcurgi acest articol te-ai decis, asa ca iata un ghid despre cum sa alegi terenul casei! Asa ca vom sari peste introducere.

Alegerea terenului, aspecte de care sa tii cont

 

Teren pentru casa

Teren pentru casa

Pleaca din start la acest drum cu rabdare foarte multa rabdare. Vor fi putine lucruri care te vor dezamagi mai tare. :) Incearca sa fii cat mai organizat si desfasora cautarea si vizionarile dupa o metoda exacta. Ti-am pregatit aici o fisa pe care o poti descarca si care te va ajuta sa evaluzi corect fiecare teren vazut precum si sa faci un clasament si o analiza a acestora, inainte de a semna orice intelegere.

Descarca infograficul Cum sa alegi terenul casei. Tipareste cateva fise si ia-le la tine la fiecare vizionare. Completeaza fisa la fata locului intreband tot ce ai nevoie sa stii despre terenul pe care il evaluezi.

 

 

Am facut sute de evaluari de terenuri atat pentru beneficiarii care ne-au solicitat in cadrul serviciilor de consultanta de specialitate dar si ca evaluator autorizat in vederea raportarii valorii terenului. Va garantez ca pasii sunt aceiasi iar factorii determinanti nu difera deloc indiferent ca vorbim de un teren mic sau unul mare si mai ales, indiferent de valoarea terenului. Mai jos veti gasi detaliati cei 10 pasi de urmat atunci cand vrei sa stii cum sa alegi terenul casei. Incercam sa facem aceasta enumerare cat mai succinta in cele ce urmeaza.

 

Verificarea vecinatatilor

Este recomandabil sa verificati atent amplasamentul exact al terenului astfel incat sa intelegeti cat mai bine aspectele geografice precum diferente de nivel, apropierea de anumite formatiuni si asa mai departe. Inainte de achizitie, indiferent de costul cerut de proprietarul actual, un teren trebuie sa fie vazut in totalitate!

In cele din urma, este de dorit sa apelezi la o parere avizata, un specialist preferabil evaluator autorizat poate veni cu o a 2-a opinie menita sa clarifice oricare din aspectele mentionate aici.

Luati in calcul sa intelegeti anumite aspecte determinante pe termen scurt si mediu precum Cum arata zona?  Este zona construita sau in dezvoltare? Sunt santiere in apropiere? Cand a fost construita zona? Mai raspunde ea cerintelor si exigentelor vietii moderne? Nu incerca sa afli cum alegi terenul casei fara sa te gandesti daca ti se potriveste. Apropierea de diverse obiective (turistice, strategice, etc) sau faptul ca face parte dintr-o zona protejata (arhitectural sau natural) poate schimba semnificativ datele problemei!

Alt aspect important este cat costa casele in zona. Valabil indiferent de planurile pe care le ai si pentru care te informezi cum sa alegi terenul casei.

Existenta utilitatilor pe teren

Cum sa alegi terenul casei fara sa te uiti la ce utilitati sunt disponibile?

Imposibil. Nu intru in detalii aici, este evident ca un factor de importanta majora este cel al utilitatilor disponibile. Orice utilitate (alimentare cu energie electrica, apa curenta – de exemplu retea Apa-Nova , accesul al reteaua de canalizare, etc.) aduce un plus propriu de valoare sau invers, poate oferi un dezavantaj. Retelele mari de utilitati pot aduce si impedimente majore daca terenul se afla in zona lor de servituti. Acest lucru se poate afla apeland la un specialist in avize de amplasament pentru constructie.

Foarte important in acest proces de analiza este existenta drumului. Un drum asfaltat aduce o valoaresemnificativa terenului. Pretul acestui avantaj face cu usurinta difrenta la alegerea terenului.

Cele mai intalnite situatii nefericite decurg din promovarea incorecta a anunturilor de vanzare de catre unii vanzatori. Mentiuni de genul utilitatea x la strada, iar „distanta pana la strada” este generatoare de costuri majore.

Infografic - alegerea terenului pentru casa

Cum sa alegi terenul casei – infografic

Proximitatea este un element care se raporteaza in special la cumparator. Asteptarile acestuia in ceea ce priveste calitatea scolilor din apropiere, a magazinelor, a spatiilor de servicii dar si a unor servicii mai simple de tipul statii  de combustibili, restaurante si localuri etc. face ca pretul sa fie diferit si avantajeaza anumite proprietati. Un aspect mai putin apreciat de catre majoritatea celor care vor sa afle cum sa alegi terenul casei este accesul si timpul de interventie al serviciilor de urgenta (pompieri, politie, salvare). Acest lucru reprezinta o lacuna majora in orice context dar nu intram in alte detalii aici.

Deloc de neglijat cand analizezi cum sa alegi terenul casei este situatia economica din zona pe care o studiezi. Acesta este unul din cele mai dificile aspecte de previzionat si unul din motivele clare pentru care merita sa apelezi la un specialist.

Cum sa alegi terenul casei raportat la situatia constructiilor de pe acesta

De cele mai multe ori, terenurile construibile nu sunt libere in sensul ca pot exista anumite constructii cum ar fi anexe, cladiri demolabile sau ruine, platforme betonate si asa mai departe. Daca nu sunt calculate corect costurile si implicatiile desfiintarii acestor constructii, o evaluare obiectiva este de neinchipuit  atunci cand vrei sa afli cum sa alegi terneul casei.

Alege inteligent terenul casei

Cum sa alegi terenul casei – alege destept

Disponibilitatea profesionistilor in zona

Una din cele mai mari probleme ale sectorului constructiilor se manifesta din ce in ce mai pregnant. Este vorba, dupa cum ati anticipat cu siguranta, de criza fortei de munca. Aceasta este mai putin vizibila in zona marilor orase dar un teren la munte, cu acces limitat si departe de o zona urbana semnificativa, poate face ca o eventuala dezvoltare, chiar de mici dimensiuni, sa devina mai costisitoare si mai dificila. Atunci cand vrei sa stii cum sa alegi terenul casei, acorda o atentie la disponibilitatea profesionistilor in zona in care se afla terenul analizat.

Relatia cu autoritatile si proiectul casei

In analiza unui amplasament, aspectele tehnice pentru care este obligatoriu sa angajezi un specialist tin in mare parte de reglamentarile urbanistice. Ai nevoie sa stii daca poti realiza acolo un proiect de casa autorizabil. Necunoasterea acestora te poate pune in defensiva daca nu stii cum sa alegi terenul casei.

Un specialist, de exemplu aici veti gasi cateva pachete de consultanta de specialitate, te pune in garda cu situatia actuala si eventual cu intentii ale autoritatilor locale locale pe termen mediu si lung. Terenul de vanzare pe care il analizezi poate avea anumite constrangeri, am intalnit cazul in care supralargiri viitoare ale cailor de acces transformau terenuri libere actuale in viitoare terenuri neconstruibile.

Tot cu specialisti, preferabil unul singur care sa acopere toate documeniile de genul celui pe care il prezentam mai sus, ar trebui sa abordezi cu atentie sporita teme precum aspecte juridice ale proprietati si eventuale probleme cadastrale.

Riscurile cu care vine solul si subsolul

Cum sa alegi terenul casei cand ai in fata acte si un perimetru delimitat de… pamant. Verifica cu atentie daca exista canale de irigatie si/sau ape in apropiere. Intereseaza-te obligatoriu daca terenul se afla in lista de zone inundabile. Daca nu stii cum sa faci asta, mai bine lasa pe cineva care stie! In general vezi ce este pe teren dar stii ca o eventuala constructie depinde de ce se afla si sub pamant, mai exact de natura terenului de fundare. Costul unui studiu geotehnic preliminar este nesemnificativ in raport cu cati bani poti pierde daca lucrurile nu stau asa bine cum le prezinta actualul proprietar sau vanzatorul.

Analiza la fata locului se face avand disponibile toate informatiile necesare si mai ales actele terenului. In cadastru vei gasi o schita care prezinta dimensiunile terenului. Nu te sfii sa faci testul pasului! Este obligatorie o masuratoarea proprie! In cazul in care nu dispui de unelte profesionale, verfica macar simplist dimensiunile terenului sa fie cele prezentate in actele puse la dispozitie!

Pretul net si comisionul achizitiei pentru terenul casei

Cat costa terenul plus costurile de achizitie? Este unul din aspectele economice pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand vrei sa stii cum sa alegi terenul casei. Pretul afisat nu reprezinta tot timpul costul cu care se va achizitiona proprietatea. Verifica atent toate costurile ascunse care pot exista (acte notariale, comisionane, documentatii cadastrale, etc.)!

Nu uita sa iei in calcul si daca terenul are o perspectiva de crestere a valorii in perioada urmatoare, apeleaza la un evaluator daca nu stii cum sa faci asta!

Analiza rezultatelor

Cum sa alegi terenul casei - AIA Proiect

Cum sa alegi terenul casei – AIA Proiect

Regula de aur a achizitiilor spune ca, atunci cand analizezi mai multe oferte, prima si ultima vor fi scoase automat din discutie. Rationamentul este simplu, cel mai mic si cel mai mare pret nu au relevanta. Aceasta deoarece pot veni la pachet cu riscuri si amenintari care nu merita sa fie asumate.

Am prezentat pana acum mai multi factori de care, daca vei tine cont, cand analizezi cum sa alegi terenul casei, nu vei gresi! Felul in care vei face aceasta analiza tine de fiecare sau de profunzimea viziunii calculului. Modalitatile de analiza sunt cele cunoscute: calitative, cantitative sau cele dou combinate. In cele din urma fiecare element trebuie sa fie o parte intrinseca a rezultatului, dupa o calificare proprie cumparatorului sau a celui care face analiza. Reprezentativitatea fiecarui element este o decizie asumata de cel care face cercetarea.

Cel mai frumos moment se apropie si nu este altceva decat traducerea rezultatelor. Solicita sprijinulul unui specialist atunci cand intampini dificultati in acest pas. Degeaba ai parcurs toti pasii sarguincios dar nu stii cum sa-i pui in tabloul final.

Cel mai important pas: o a II-a opinie

Asa cum spuneam si mai devreme, alegerea unui evaluator autorizat care sa cunoasaca zona si aspecte legate de arhitectura si urbanism va simplifica semnificativ alegerea.

Negocierea finala

Masura in care se poate negocia pretul si mai ales felul in care vanzatorul doreste sa parcurga aceasta etapa va definitiva alegerea. Odata parcursi pasii de mai sus, negocierea argumentata, nu cea de piețar, cererea gratuita a unei reduceri, iti poate incununa decizia si te poate apropia de pretul cel bun obtenabil in aceasta tranzactie. Parcurgerea acestor pasi iti pune in buzunar munitia necesara negocierii finale in cazul alegerii si finalizarii analizei cum sa alegi terenul casei.

 

In speranta ca v-am trezit interesul si veti incerca sa aplicati aceasta metoda, va dorim succes in alegerile pe care le veti face si va punem la dispozitie in linkul urmator infograficul Cum sa alegi terenul casei?