Atunci cand ne gandim la un proiect cabana de munte pentru o casa de vacanta primul cuvant care ne apare in minte este “relaxare”; cu totii ne dorim sa evadam intr-un peisaj idilic si sa ne destindem macar pentru cateva zile intr-o casa cum numai in reviste vedem. Si pentru ca inca suntem in sezonul rece iar afara zapada ne duce cu gandul la ski si seri in preajma semineului, vom discuta despre o locuinta de vacanta deosebita, un proeict de cabana la munte  pentru o zona muntoasa a Norvegiei, locuinta care se numara printre cele mai impresionante proiecte ale anului 2014.

Spatii Domesticelebre - Proiect cabana de munte

Spatii Domesticelebre – Proiect cabana de munte

Casa de vacanta construita dupa acest proiect cabana de munte este situata in apropiere de satul Geilo, o destinatie de ski populara in valea Hallingdal. Iar in afara sezonului de iarna, muntii ofera oportunitati excelente de drumetii, precum si alte activitati sportive. Locuinta a fost conceputa pentru a gazdui o familie de 5 persoane, structura functionala cuprinzand 4 dormitoare, zone de living si de luat masa separate, un salon pentru tineret si un mezanin pentru copii mai mici. In plus, locuinta beneficiaza si de o anexa mica menita sa gazduiasca oaspetii sau bunicii veniti in vizita.

Stilul abordat de arhitecti in acest proiect cabana de munte a urmarit o exprimare clara a volumetriei, linii simple si curate, anvelopanta cladirii fiind realizata dintr-un placaj continuu de lemn, utilizat atat la pereti cat si la acoperis. Acest placaj va dobandi cu timpul o patina gri. Volumul consta dintr-un corp principal, ce gazduieste majoritatea dormitoarelor, acesta urmareste conturul natural al terenului si se imparte, la final, in doua zone de locuit, camere de zi. Acest schimb in modul de utilizare a multiplelor nivele permite acestui proiect cabana de munte sa se adapteze pantei naturale a terenului. Volumul separat al anexei destinate oaspetilor este amplasat in continuarea corpului principal a locuintei, contribuind ca un al treilea punct de perspectiva prin intermediul peretelui de inchidere complet vitrat.

Accesul in locuinta se face pe sub volumul vitrat si da intr-un spatiu cu podea din beton lustruit in situ, acesta functioneaza ca o zona intermediara pentru a lasa echipamentele de ski, claparii si gecile. O scara de lemn urca de la subsol si se deschide catre un spatiu deschis al zonei de zi, acoperit de un plafon complex realizat din mutiple planuri inclinate. In centrul casei de vacanta, unde cele doua aripi se separa de corpul principal, in plan, este amplasata bucataria. Blatul din beton armat cu fibra de sticla este realizat in consola catre zona centrala a spatiului  si ancorat de un semineu cu doua fete,la celalalt capat. Cateva trepte directioneaza pe de-o parte catre zona de luat masa si pe cealalta catre cea de-a doua camera de zi in care se afla un semineu suspendat specific zonei si utilizat cu success de arhitecti in acest proiect  cabana de munte.

Forma extinsa a structurii incadreaza peisaje spectaculoase la interiorul cabanei, in timp ce, pozitionate in mod strategic de-a lungul volumului, deschiderile mai mici ofera franturi din imprejurimile pitoresti. Nivelurile ridicate ale zonelor de locuit si de luat masa ofera ocupantilor sai un grad ridicat de intimitate, bucurandu-se in continuare  de nise ample de relaxare amplasate in peretii exteriori.  Podeaua interioara, peretii si tavanele sunt placate cu lemn, in timp ce toate cadrele ferestrelor sunt ascunse sau foarte discrete. Atentia la detalii si finisajele de inalta calitate se regasesc in mod coerent in intregul proiect cabana de munte din Buskerud, Norvegia..

Spatiu DomestiCelebru: Proiect cabana de munte din Norvegia.

Spatiu DomestiCelebru: Proiect cabana de munte din Norvegia.

Prin intermediul unor usi glisante, de-a lungul holului din corpul principal se afla dormitoarele, precum si o baie cu sauna. Dormitorul matrimonial are o fereastra in forma de fronton localizata pe peretele lateral, oferind o perspectiva extinsa asupra cerului, in timp ce fiecare dintre dormitarele copiilor beneficiaza de un pat supaetajat pentru vizitatori. La celalalt capat al holului se afla salonul pentru tineret, iar peste, mezaninul cu priveliste larga catre partia de ski.

Aceasta locuinta de vacanta construita dupa un proiect cabana de munte al arhitectilor  Reiulf Ramstad reprezinta o expresie clara a traditiilor de constructie norvegiene atat in ceea ce priveste forma, cat si semnificatia, printr-o amplasare constienta si responsabila fata de mediul inconjurator. Utilizarea materialelor de constructie ecologice, locale si abordarea unei planimetrii inedite fac din acest proiect cabana de munte un mic colt de rai.

Acest Proiect cabana de munte din Buskerud. Norvegia apartine arhitectilor: Reiulf Ramstad Arkitekterspatii / sursa: archdaily.com / freshpalace.com