Efectele schimbărilor climatice exista! Din acest motiv avem nevoie de un studiu imunizare climatica sau de o documentație privind imunizarea la schimbările climatice. Sunt vizibile deja și, să recunoaștem, au deja repercusiuni asupra activelor, clădirilor și infrastructurii cu durate lungi de viață, iar aceste efecte urmează să se intensifice în viitor. De exemplu, construirea de clădiri în zone care ar putea fi afectate de creșterea nivelului mării necesită imperios o atenție speciala; toleranța la căldură a unor elemente ale construcțiilor trebuie să fie calculată în funcție de temperatura maximă proiectată, și nu de valorile istorice. Prin urmare, este esențial să se identifice în mod clar – și, prin urmare, să se investească în constructii care sunt pregătite pentru un viitor neutru din punct de vedere climatic și manifestă o reziliența semnificativa la schimbările climatice.
Solicitați mai multe detalii despre studiu imunizare climatica la detalii@aia-proiect.ro sau 0722494447.
Ce este un studiu imunizare climatica?
Imunizarea la schimbările climatice se realizeaza in faza de proiectare prin studiul imunizare climatica si este un proces de prevenire a vulnerabilității la efectele potential daunatoare pe termen lung ale schimbărilor climatice, asigurându-se în același timp respectarea principiului „eficiența energetică înainte de toate” și faptul că nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră generate de proiect este compatibil cu obiectivul privind neutralitatea climatică stabilit pentru 2050.
Schimbările climatice deja și urmează sa aiba un impact din ce în ce mai mare asupra mediului . Efectele imediate ar fi legate de deșerturile care se extind , în timp ce valurile de căldură și incendiile de vegetație pe care le întâlnim din ce in ce mai des si care devin din ce în ce mai frecvente. Este demonstrat științific ca încălzirea amplificată în Arctica a contribuit la dezghețarea permafrostului , la retragerea ghețarilor și la declinul gheții marine . Temperaturile mai ridicate cauzează, de asemenea, furtuni mai intense , secete și alte extreme meteorologice. Schimbarea rapidă a mediului în munți , recife de corali şi Arctica forțează multe specii să se mute sau să dispară . Chiar dacă eforturile de a minimiza încălzirea viitoare au succes, unele efecte vor continua timp de secole. Acestea includ încălzirea oceanelor , acidificarea oceanelor și creșterea nivelului mării. Nu o spunem doar noi, gasiti sursa celor de mai sus pe Wikipedia (sursa https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change)
Documentația de imunizarea la schimbările climatice se realizează pentru a derula un proces care integrează în dezvoltarea proiectelor de constructii măsuri de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea. Orientările tehnice adoptate astăzi stabilesc principii și practici comune pentru identificarea, clasificarea și gestionarea riscurilor climatice fizice în cursul planificării, dezvoltării, executării și monitorizării proiectelor. Conform metodologiei, procesul este împărțit în doi piloni (atenuare și adaptare) și două faze (examinare și analiză detaliată), iar partea de documentare și verificare a modalităților de imunizare la schimbările climatice este considerată un element esențial al raționamentului pentru luarea deciziilor de investiții.
Imunizarea la schimbările climatice este un proces continuu care trebuie integrat în toate etapele relevante și în procesele și analizele aferente. Inițiatorul proiectului, beneficiarul trebuie să realizeze care este procesul de imunizare la schimbările climatice în timpul etapelor de proiectare (studiu de fezabilitate/DALI, proiect tehnic) pentru identificarea și integrarea în proiect a măsurilor de atenuare și adaptare. Aceasta documentație este in completarea Studiului NZEB / Raport de conformare Nzeb.
Procesului de o documentație privind imunizarea la schimbările climatice?
Pentru a reduce sarcina administrativă, evaluarea procesului de imunizare la schimbările climatice care are la baza studiu de imunizare climatica, în timpul derulării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului efectuata de agențiile competente pentru protecția mediului. Inițiatorul proiectului ar trebui să prevadă realizarea imunizării obiect al proiectului încă din faza de achiziție publică a documentației tehnico-economice.
In functie de tipul lucrarii, în caietul de sarcini aferent documentației tehnico-economice (studiu de fezabilitate/DALI și/sau proiect tehnic) ar trebui introdusă necesitatea ca prestatorul să aibă în vedere realizarea analizei procesului de imunizare la schimbările climatice conform Orientărilor tehnice referitoare la imunizarea la schimbările climatice în perioada 2021-2027, și să integreze măsurile rezultate din acest proces în cadrul documentației tehnico-economice. Din acest motiv este solicitata documentația privind imunizarea la schimbările climatice În funcție de faza în care se află proiectul, beneficiarul trebuie sa aibă în vedere prevederile Circularei emise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nr. DGEICPSC/108047/08.08.2023. Există și excepții, în care evaluarea procesului de imunizare a infrastructurii la schimbările climatice nu se realizează de autoritățile de mediu, aceste excepții fiind detaliate mai jos.
Realizarea și verificarea procesului de imunizare a infrastructurii la schimbările climatice pentru cererile de finanțare ce se depun cu documentație tehnică faza SF /DALI. Corelarea cu procedura derulată de autoritățile de mediu: În această situație, solicitantul va anexa obligatoriu la cererea de finanțare (la depunere) unul din următoarele documente, emis pentru proiect de către autoritatea de mediu:
- Decizia etapei de încadrare
- Clasarea notificării
În cazul a. de mai sus, când beneficiarul a obținut de la autoritatea de mediu documentul Decizia etapei de încadrare, este important tipul documentului, dacă este document final sau intermediar.
Măsurile privind atenuarea schimbărilor climatice
Măsurile finale privind atenuarea schimbărilor climatice și / sau de adaptare la acestea vor fi cele ce vor fi menționate în Documentația privind imunizarea la schimbările climatice și vor fi implementate în proiectul tehnic.
Se confirma ca există un consens științific aproape complet că clima se încălzește și că acest lucru este cauzat de activitățile umane. Începând cu 2019, acordul în literatura recentă a ajuns la peste 99%. S-a dezvoltat în continuare consens că ar trebui luată o anumită formă de acțiune pentru a proteja oamenii împotriva impactului schimbărilor climatice. Academiile naționale de știință au cerut liderilor mondiali să reducă emisiile globale. Raportul de evaluare IPCC din 2021 a afirmat că este „fără echivoc” faptul că schimbările climatice sunt cauzate de oameni. Generațiile viitoare au nevoie de o schimbare iar aceasta trebuie sa se realizeze acum. Din acest motiv e posibil să aveți nevoie de Documentație privind imunizarea la schimbările climatice.
Cine întocmește acest raport?
Colaborarea dintre toate părțile implicate în proiectarea, execuția și apoi chiar utilizarea unei construcții se strânge în jurul specialiștilor și necesită o muncă de echipă (arhiteti, ingineri, auditori energetici, etc.). Aflați care sunt pașii necesari pentru documentații privind imunizarea climatica solicitând mai multe informații la detalii@aia-proiect.ro sau 0722494447.
sursa imgini https://unsplash.com/
Comenteaza