Casa Lipatti – arhitect Petre Antonescu

//Casa Lipatti – arhitect Petre Antonescu

Casa Lipatti – arhitect Petre Antonescu

Casa Lipatti – un loc de referinta

Spatiul DomestiCelebru din acest articol este Casa Lipatti (Dinu Lipatti), construita in anul 1902 si inregistrata in lista monumentelor istorice din Bucuresti, poate fi admirata pe bulevardul Lascar Catargiu nr.12, fiind unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu. Constructia se remarca printr-un stil marcat de elemente Art Nouveau, cu usoare influente baroce, devenind astfel o casa reprezentativa a Micului Paris.

Stilul arhitectural al casei Lipatti

“Art Nouveau”, termen provenit din limba franceza, inseamnand “noua arta”, este un stil artistic manifestat plenar in artele vizuale, designul si arhitectura de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. (sursa: wikipedia.com). In Romania, stilul a imprumutat influente neoromanesti, fiind, insa, usor de recunoscut datorita liniilor curbe, ondulate, a fluiditatii, a ritmurilor sincopate care amintesc de plante sau alte elemente organice.

Casa Lipatti

Casa Lipatti

Casa Lipatti este diferita de restul creatiilor arhitectului Petre Antonescu, acesta construind, in principal, in stil neo-romanesc. Compusa din subsol, parter si pod, aceasta casa monument are o importanta istorica nemasurata, nu numai datorita stilului arhitectural pus in opera cu o mare maiestrie, ci si datorita faptului ca fost casa marelui pianist si compozitor Dinu Lipatti.

Volumul exterior gandit de arhitect pentru casa Lipatti este marcat de un element compozitional similar cu un foisor, de care sunt articulate cele doua aripi ale casei, aripa principala fiind cea din dreapta, care contine marele salon, cu podiumul pe care se afla pianul lui Dinu Lipatti. Foisorul de intrare este marcat de un portal in forma de arc-potcoava, specific Art Nouveau-ului francez. Podul, care gazduia camerele servitorilor, este relizat cu o maiestrie exceptionala, atat ca forma cat si ca inovatie structurala ( realizat in colaborare cu Alexandru Dimitriu, recunoscut pentru numeroase alte acoperisuri, precum cel al Ateneului, al Palatului Patriarhal, al Bibliotecii Nationale si multe altele).

Stil clasic cu spatii generoase

In casa Lipatti, cu o suprafata utila de 429mp, interiorul ramane in armonie cu exteriorul casei, impresionand prin atmosfera burgheza specifica sfarsitului de secol XIX. Aerul este clasic, distins, iar spatiile interioare ale aripii principale s-au pastrat aproape nealterate. In casa Lipatti se regasesc ancadramentele usilor, decoratia plafoanelor, o parte din mobilierul original incastrat, precum si o soba de teracota Hardmuth si un ceas decorativ apartinand familiei Lipatti.
De-a lungul unui coridor lung se regasesc incaperile destinate functiunilor domestice, bucatarie, baie, depozitare, precum si un beci la subsol. Coridorul duce catre o intrare secundara din Strada Visarion, destinata servitorilor.

Noua casa Lipatti

Cladirea (Casa Lipatti) a fost restaurata partial in anul 2008 si dispune de terenul de 707mp.

De |2018-08-17T14:38:51+00:00ianuarie 7th, 2016|Categorii: Spatii DomestiCelebre|Taguri: , |2s comentarii

2s comentarii

 1. Cultura 18 august 2016 at 16:00 - Reply

  MInisterul Culturii (http://www.cultura.ro/): Casa Dinu Lipatti nu poate fi demolata. Ministerul nu a fost anuntat de proprietarii ca imobilul este de vanzare si nu a putut sa-si exercite dreptul de preemtiune
  Sursa: HotNews.ro (articolul aici: http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21233711-ministerul-culturii-casa-dinu-lipatti-nu-poate-demolata-ministerul-nu-fost-anuntat-proprietarii-imobilul-este-vanzare-nu-putut-exercite-dreptul-preemtiune.htm)

  Ministerul Culturii nu a fost anuntat de proprietarii casei Dinu Lipatti ca aceasta este de vanzare si prin urmare nu a avut cum sa-si exercite dreptul de preemtiune, se arata intr-un comunicat emis de institutie. In cazul in care imobilul se va vinde fara ca ministerul sa fie intrebat daca doreste sa cumpere casa, contractul de vanzare-cumparare este lovit de nulitate, spun reprezentantii institutiei. In plus, potrivit sursei citate, fiind monument istoric, imobilul nu poate fi demolat.

  “Saptamana aceasta, au circulat in spatiul public mai multe informatii privind vanzarea Casei lui Dinu Lipatti din Bucuresti (b-dul Lascar Catargiu nr. 12) pentru suma de 1.908.339 de euro. Casa Dinu Lipatti este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice, avand codul B-II-m-B-18330, prin urmare, este imobil protejat prin Legea 422/2001 cu privire la protectia monumentelor istorice. Conform legii, casa nu poate fi vanduta spre a fi demolata, demolarea se face doar printr-o procedura de declasare, ceea ce nu este cazul in acest moment. De asemenea, conform legii 422/2001, vanzarea unui imobil monument-istoric trebuie sa respecte o serie de reglementari. Pana in acest moment, nici Ministerul Culturii si nici Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti nu au primit oferta de preemptiune adresata Statului Roman, in vederea exercitarii acestui drept, asadar, orice contract de vanzare-cumparare a imobilului din b-dul Lascar Catargiu nr. 12 (Casa Dinu Lipatti) poate fi sanctionat cu nulitatea absoluta a vanzarii”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Culturii.

  Cu privire la instrainarea, inchirierea sau concesionarea imobilelor monumente istorice proprietarii acestora au urmatoarele obligatii, potrivit sursei citate:

  a) sa instiinteze in scris Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti, respectiv cea judeteana, despre intentia de a instraina monumentul istoric, in vederea exercitarii dreptului de preemtiune al statului sau, dupa caz, al unitatii administrativ-teritoriale, in conditiile prezentei legi;

  b) sa notifice viitorului proprietar, chirias sau concesionar regimul juridic al monumentului istoric pe care il detine, precum si Obligatia privind folosinta monumentului istoric;

  c) sa instiinteze in scris directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, despre schimbarea proprietarului sau a administratorului in termen de 15 zile de la data incheierii contractelor, potrivit legii, si sa transmita acesteia o copie de pe acte. (Art. 36, alin. (4), litera B. din titlul IV, capitolul I – Legea 422/2001).

  Casa Dinu Lipatti, o cladire de pe bulevardul Lascar Catargiu din Bucuresti, proprietate a tatalui pianistului, a fost scoasa la vanzare pentru suma de 1.908.339 de euro, potrivit news.ro. Casa va putea fi cumparata prin licitatie publica, imobilul fiind inregistrat in lista monumentelor din Bucuresti.

  Proprietatea, construita la 1902, in stil eclectic, este opera arhitectului Petre Antonescu si este numita “Casa Dinu Lipatti”. Imobilul a fost renovat in 2008.

  Casa in care a locuit marele pianist si compozitor Dinu Lipatti are sase camere si doua in pod. Zidaria este din beton, iar tamplaria este din lemn, respectiv glafuri din marmura. Podelele camerelor sunt acoperite cu parchet clasic si mocheta, iar in baie, gresie. Suprafata utila este de 260,15 metri patrati, iar suprafata terenului de 707 metri patrati.

  Imobilul a fost impartit in doua apartamente: primul este format din doua camere, bucatarie, baie, balcon, depozitare, beci, suprafata utila de 110,08 metri patrati, pretul fiind de 757.270 lei. Cel de-al doilea apartament este compus din patru camere, o bucatarie, toaleta, baie, subsol, o suprafata utila de 150,07 metri patrati. Pretul pentru acesta este de 10.463.000 de lei.

  In luna ianuarie a acestui an, “Casa Dinu Lipatti” a fost scoasa la licitatie, in urma unei executari silite, dupa ce actualii proprietari nu au mai putut plati un credit bancar. Atunci, pretul de pornire a fost stabilit la 2,54 milioane de euro.

  Pe internet a aparut o petitie prin care initiatorii cer Ministerului Culturii sa cumpere casa si sa o transforme in muzeu. Petitia a fost semnata de aproape 1.500 de persoane.

 2. I Love Lipatti 19 martie 2018 at 7:57 - Reply

  Casa memorială “Dinu Lipatti”, care va găzdui pe parcursul săptămanii viitoare cea de-a doua ediţie a festivalului “I love Lipatti”, va fi inaugurată luni, la ora 19.00 – 19.03.2018, transmite Primăria Municipiului Bucureşti.

  Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii şi publicaţii care să pună în valoare patrimoniul spiritual reprezentat de opera marelui muzician român şi transformarea lui într-un brand de ţară în condiţiile conştientizării acestuia pe plan intern şi internaţional.

  Tot luni, va avea loc şi deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului “I Love Lipatti”, care se va desfăşura în perioada 19 – 25 martie.

  Festivalul “I Love Lipatti” se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.
  În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea admira expoziţia “Dinu Lipatti 1917-1950”, alcătuită din 20 de fotografii cu familia, profesorii, prietenii acestuia. De la ora 20.00, soprana Irina Iordachescu, tenorul Lucian Corchis, actriţa Daniela Nane şi pianista Mădălina Pasol vor susţine un moment artistic, “Integrala liedurilor Dinu Lipatti”.

  În perioada 21-23 martie, vor avea loc conferinţe despre viata şi creaţia lui Dinu Lipatti susţinute de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu (“Walter Legge despre Dinu Lipatti”), prof. univ. dr. Dan Dediu (“Despre pianistica lui Dinu Lipatti”), lector univ. dr. Irina Hasnas (“Dinu Lipatti – Predecesori si urmasi”), jurnalistul Marius Constantinescu (“Dinu Lipatti. Schiţă pentru un anti-brand”).

Lasa un comentariu

0722-494-447 Salveaza numarul