Casa Lipatti – un loc de referinta

Spatiul DomestiCelebru din acest articol este Casa Lipatti (Dinu Lipatti), construita in anul 1902 si inregistrata in lista monumentelor istorice din Bucuresti, poate fi admirata pe bulevardul Lascar Catargiu nr.12, fiind unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu. Constructia se remarca printr-un stil marcat de elemente Art Nouveau, cu usoare influente baroce, devenind astfel o casa reprezentativa a Micului Paris.

Stilul arhitectural al casei Lipatti

“Art Nouveau”, termen provenit din limba franceza, inseamnand “noua arta”, este un stil artistic manifestat plenar in artele vizuale, designul si arhitectura de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. (sursa: wikipedia.com). In Romania, stilul a imprumutat influente neoromanesti, fiind, insa, usor de recunoscut datorita liniilor curbe, ondulate, a fluiditatii, a ritmurilor sincopate care amintesc de plante sau alte elemente organice.

Casa Lipatti

Casa Lipatti

Casa Lipatti este diferita de restul creatiilor arhitectului Petre Antonescu, acesta construind, in principal, in stil neo-romanesc. Compusa din subsol, parter si pod, aceasta casa monument are o importanta istorica nemasurata, nu numai datorita stilului arhitectural pus in opera cu o mare maiestrie, ci si datorita faptului ca fost casa marelui pianist si compozitor Dinu Lipatti.

Volumul exterior gandit de arhitect pentru casa Lipatti este marcat de un element compozitional similar cu un foisor, de care sunt articulate cele doua aripi ale casei, aripa principala fiind cea din dreapta, care contine marele salon, cu podiumul pe care se afla pianul lui Dinu Lipatti. Foisorul de intrare este marcat de un portal in forma de arc-potcoava, specific Art Nouveau-ului francez. Podul, care gazduia camerele servitorilor, este relizat cu o maiestrie exceptionala, atat ca forma cat si ca inovatie structurala ( realizat in colaborare cu Alexandru Dimitriu, recunoscut pentru numeroase alte acoperisuri, precum cel al Ateneului, al Palatului Patriarhal, al Bibliotecii Nationale si multe altele).

Stil clasic cu spatii generoase

In casa Lipatti, cu o suprafata utila de 429mp, interiorul ramane in armonie cu exteriorul casei, impresionand prin atmosfera burgheza specifica sfarsitului de secol XIX. Aerul este clasic, distins, iar spatiile interioare ale aripii principale s-au pastrat aproape nealterate. In casa Lipatti se regasesc ancadramentele usilor, decoratia plafoanelor, o parte din mobilierul original incastrat, precum si o soba de teracota Hardmuth si un ceas decorativ apartinand familiei Lipatti.
De-a lungul unui coridor lung se regasesc incaperile destinate functiunilor domestice, bucatarie, baie, depozitare, precum si un beci la subsol. Coridorul duce catre o intrare secundara din Strada Visarion, destinata servitorilor.

Noua casa Lipatti

Cladirea (Casa Lipatti) a fost restaurata partial in anul 2008 si dispune de terenul de 707mp.