Incepem aceasta serie in care vrem sa prezentam diverse tipuri de case de lemn si avantajele sau dezavantajele fiecareia cu una din cele mai rustice tipuri de case pe care o consideram – casa din busteni. o colectie de proiecte case din lemn puteti gasi aici iar pentru acestea putem recomada si executant oriunde in Romania.

Casa din lemn – casa din busteni

In cele mai multe situatii casa din busteni este aleasa pentru destinatia casa de vacanta dar, in functie de amplasamentul si incadrarea in zona, casa din busteni poate fi gandita si ca locuinta permanenta. Din experienta noastra, casa din lemn in general este in Romania alternativa “a treia”, prima fiind cea clasica cu zidarie si apoi cea mixta care include lemnul, de cele mai multe ori la structura mansardei si/sau sarpantei. Desi avem traditie in domeniu, conceptul durabilitatii asteptate de noi nu isi regaseste inca potentialul in acest tip de casa. In stransa legatura cu acest aspect, pretul – factor determinant in ultima perioada pentru alegerea materialelor de constructie a casei face ca lemnul sa revina semnificativ in preferinte, sustinut si de tehnologiile de tratare performante si din ce in ce mai accesibile.

Avantajele unei case din busteni

Casa din busteni are cateva avantaje semnificative. Optiunile referitoare la diametrul bustenilor este in stransa corelatie cu pretul pentru o casa din busteni dar si cu proprietatea importanta a lemnului de a inmagazina si elibera  caldura (o face cu mult mai bine decat caramida dupa unele studii). O alta caracteristica mai putin valorizata de beneficiari dar care ofera un confort dorit este ca lemnul absoarbe si umezela – uneori acest aspect  se poate transforma pentru casa din busteni sau casa de lemn in dezavantaj.

In afara de eficienta energetica buna pe care o ofera si de confortul amintit se mai poate spune ca atunci cand este bine executata, casa din busteni ofera o stabilitate ridicata si un risc minim de prabusire la cutremur daca se afla in zona cu risc seismic.

Un alt avantaj se refera la timpul relativ scurt de executie pentru o casa din busteni, putem spune din experientele avute ca un proiect de casa din busteni de complexitate si suprafata medie poate fi executat si oferit la cheie in 4-6 luni iar pretul de executie la gata pentru o astfel de casa variaza intre 300 – 500 euro / mp.

Dezavantajele casei din busteni

Ca dezavantaje pentru casa din busteni mentionam ca indiferent de gradul de ignifugare, la fel ca majoritatea caselor din lemn atentia la riscul legat de incendii trebuie sa fie ridicata. Din acest motiv, dar si din altele legate de felul in care se comporta in timp lemnul (efectele directe ale daunatorilor si ale conditiilor climaterice) trebuie tratat periodic iar costul tratamentelor difera in functie de ceea ce ofera de la un producator la altul. In general operatiunea aceasta ar trebui facuta la 4-5 ani, casele tratate cu lacuri special sunt mai bine protejate si rezista timpului cu mai mare usurinta, gradul de conservare le poate face sa ramane mult timp in folosinta – valabil binenteles si pentru casa din busteni.

Faptul ca absoarbe umezeala poate devine un dezavantaj in special pentru persoanele care prezinta sensibililitati ale cailor respiratorii dar acest aspect poate fi in prezent usor rezolvat prin aeratoare sau sisteme de climatizare.

Cat costa un proiect de casa din busteni?

Casa din busteni are un aer masiv si rustic dar prezinta impedimentul volumetriei rigide. Formele sunt oarecum limitate de liniile bustenilor iar cerintele legate de fatade pot transforma cu usurinta complexitatea unui proiect de casa din busteni ceea ce ridica implicit si costul de executie al acesteia.

Solicitati mai multe detalii, click aici: Contacteaza un specialist.

Casa din busteni AIA Proiect

Casa din busteni AIA Proiect