Certificatul Energetic AIA Proiect

Certificatul Energetic AIA Proiect

Certificatul Energetic (Certificatul de Performanta Energetica) este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie ,  precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.

Certificatul energetic este o cerinta a Uniunii Europene ce trebuia pusa in practica din 2007, de la aderare. Incepand cu acest an,  certificatul a devenit obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania.

Majoritatea cladirilor din Romania, spre exemplu blocurile de locuinte vechi, se incadreaza in clasa energetic a C sau D. Trebuie mentionat ca aceste clase energetice sunt de la G (foarte slab) pana la A (clasa energetica superioara ), preluat dupa modelul aparatelor electrocasnice in certificatul energetic.

Cum decurge o autorizare?

Demersurile sunt relative simple. Ne deplasam la locatie in vederea evaluarii, proprietarul prezinta colegului nostru care va intocmi un Certificat de Performanta Energetica (certificatul energetic) si va dispune si un set de masuri necesare pentru a imbunatatii calitatea energetica  a cladirii.

Cat dureaza si cat costa un certificat energetic?

O asemenea certificare dureaza maxim o saptamana de la evaluare in cazul in care avem situatia completa a dosarului. De regula se intocmesc in 3 zile lucratoare.

Preturile pe piata se raporteaza la mp la care se adauga TVA si difera semnificativ de la o companie la alta. Acest cost cu certificatul de regula este suportat de catre proprietarul cladirii, adica cel care doreste sa vanda.

Pasii pentru obtinerea unui certificat energetic

Primul pas pe care trebuie sa il faca un proprietar este sa adune actele (lista o gasiti mai jos), dupa care trebuie sa contacteze o firma autorizata. Firma preia documentatia si face o vizita la adresa respectiva, pentru a verifica toate aspectele necesare la fata locului. Dupa acest pas, in termen de trei zile se elibereaza Certificatul de Performanta Energetica (certificatul energetic)

In urma certificarii, va putem oferi si o parte de audit cu recomandari pentru optimizarea performantelor energetice actuale.

Ce acte sunt necesare?

De la caz la caz, considerand tipul cladirii si functiunile acesteia la calcularea performantei energetice se solicita pentru apartamente schita (releveul) din cadastru iar la casa pot fi necesare urmatoarele documente:

-Plan situatie – cu incadrarea cladirii in functie de punctele cardinale si vecinatati

-Planurile – subsol, parter, nivele curente

-Sectiuni- longitudinale, transversale

-Detalii constructie: pereti, terasa, pod, pardoseala peste sol, subsol, etc

-Fisa tehnice

-Tip de incalzire – detalii despre instalatia de incalzire.

 

Pentru detalii complete despre cerficatul energetic CLICK AICI.