Cum alegem un sistem de incalzire
Alegerea unui sistem de incalzire care sa se potriveasca locuintei dumneavoastra poate fi uneori dificila, vorbim in acest articol despre centrala termica in condensatie. Cunoasterea modului in care aceste sisteme functioneaza va poate ajuta sa faceti alegerea corecta. Reducerea consumului de combustibil al instalatiilor de incalzire si performanta energetica, deci a chelutielilor si a nivelului de emisii poluante reprezinta nu numai o prioritate a beneficiarilor directi ci si una la nivel mondial. In cadrul acestui articol vom discuta despre principiile de functionare pentru centrala termica in condensatie precum si despre avantajele si dezavantajele unei astfel de instalatii de incalzire (centrala termica in condensatie). Utilizarea acestui sistem in orice proiect de casa ar trebui sa fie facuta doar dupa o analiza atenta.
Cum functioneaza centrala termica in condensatie
Orice centrala termica sau cazan foloseste caldura produsa prin arderea unui combustibil (lemn, paleti, carbune, gaz natural, GPL, motorina etc) sau energia electrica pentru a incalzi agentul termic care este recirculat in instalatie (radiatoare, ventiloconvectoare, sistem de incalzire in pardoseala etc.). Centrala termica in condensatie are avantajul ca permite o utilizare mai eficienta a energiei rezultate din arderea combustibilului, prin valorificarea caldurii latente de condensare a vaporilor de apa continuti in gazele de ardere. Gaze pe care o centrala termica normala le-ar fi evacuat prin intermediul cosului de fum, in exterior. Aceste detalii sunt necesare oricarui proiectant de proiecte case sau cladiri cu diferite alte functiuni (comerciale, industriale, etc.).
Descrierea procesului din centrala termica in condensatie
Conform DEX, condensarea este procesul de trecere a unui corp din stare gazoasa in stare lichida prin scaderea temperaturii sau prin comprimare. Asadar, in urma fenomenului de ardere a unui combustibil, in gazele de ardere produse exista o anumita cantitate de apa aflata in stare de vapori.
Energia vaporilor de apa este pierduta in cazul instalatiilor obisnuite de incalzire, deoarece vaporii sunt eliminati prin cosul de fum. Spre deosebire de instalatiile obisnuite, centrala termica in condensatie foloseste aceasta energie dirijand vaporii de apa in echipament, ii condenseaza si transfera caldura de condensare obtinuta catre circuitul de incalzire.
Acest proces este facilitat de schimbatorul de caldura economic al centralei pe gaz in condensatie. Instalarea acestuia este conditionata de disponibilitatea unui cos de fum rezistent la umiditate sau a unor accesorii speciale pentru gaze arse.
Optimizarea functionarii
Pentru optimizarea functionarii, la centrala termica in condensatie este bine sa tinem cont de anumite lucruri. Cu cat condenseaza mai multi vapori din gazele de ardere, cu atat randamentul centralei va fi mai mare, de aceea un factor de importanta esentiala in instalatiile de la centrala termica in condensatie este temperatura de retur a agentului termic in cazan.
Astfel, cu cat aceasta este mai redusa, cu atat va fi mai mare cantitatea de caldura cedata de gazele de ardere agentului termic. Conform studiior functionarea centralei este mai eficienta la temperaturi ale returului mai mici de 50°C, randamentul creste proportional cu scaderea acestei temperaturi.
Incalzirea in pardoseala si centrala in condensatie
Sistemul de incalzire prin pardoseala este cel mai indicat de utilizat cu centrala termica in condensatie, datorita faptului ca returul are aproape permanent temperatura de 30°C (regimul tur/retur este de 40/30°C). Cu toate acestea centrala termica in condensatie poate fi pusa si in cadrul unui sistem de incalzire, care este echipat cu corpuri de incalzire( radiatoare dimensionate corect pentru a putea fi folosite impreuna cu o centrala termica in condensatie) proiectate sa lucreze cu temperaturi ale agentului termic de 55°C pe tur si 35°C pe retur.
In modul acesta gradul de utilizare pentru centrala termica in condensatie va fi cat mai ridicat rezultand un consum de energie / combustibil mai scazut.
In cazul in care conditiile de instalare nu sunt respectate sau corpurile de incalzire nu sunt corect dimensionate, fenomenul de condensatie nu se va ma produce, pentru ca la diferenta mica intre temperatura apei din radiatoare si temperatura gazelor de ardere nu va mai exista un schimb de caldura eficient.
Avantajele acestui sistem de incalzire
Printre avantajele unui sistem de incalzire cu centrala termica in condensatie se numara:
- consumul redus de combustibil (pana la 25-30% mai putin fata de o centrala termica normala)
- grad de eficienta extrem de ridicat (avand intreg sistemul de incalzire corect dimensionat)
- durata de viata mai mare (conform producatorilor durata de viata pentru centrala termica in condensatie este de aproximativ 15 ani, fata de 10 ani cat se propune unei centrale conventionale)
- pret avantajos (conform studiilor investitia se amortizeaza intr-un interval relativ scurt, 2-5ani, in functie de volumul de incalzire)
- caracterul ecologic (reducerea consumului de energie si combustibil)
- design atractiv cu panouri de automatizare, reglare si control.
Dezavantajele acestui sistem de incalzire
Dezavantajul principal intalnit la centrala termica in condensatie ar fi pretul de achizitie mai ridicat fata de cel al unei centrale conventionale, condensul rezultat ( necesitatea unei scurgeri), necesitatea indeplinirii anumitor conditii legate de izolarea imobilului, dimensionarea corecta a centralei, precum si a instalatiei interioare de incalzire pentru a asigura functionarea optima la centrala termica in condensatie la parametrii optimi.
Concluzia noastra este ca daca alegeti sa folositi o centrala termica in condensatie, alegeti metaforic vorbind „sa nu aruncati banii pe cos”. O centrala termica in condensatie gestionata de un cronotermostat si conectata la un circuit de incalzire in pardoseala poate aduce reduceri semnificative in exploatare, pana la 50% fata de un sistem de centrala clasica cu radiatoare.
Contacteaza un specialist in alegerea si proiectarea instaltiilor.
recomand folosirea termenului „condensare”,si nu „condensatie” (care nu exista in limba romana..)
totu…l si totusi nu e atins, nici macar superficial capitolul. mi-am piedut timpul cu aceleasi informatii ce mi-au fost furnizate si de vanzatori. felicitari pentru click bait.
Va multumim sincer pentru observatia critica, ne dorim sa crestem calitatea articolelor noastre astfel incat sa raspundem tuturor exigentelor dvs. Considerand faptul ca ne adresam in cea mai mare parte utilizatorilor, beneficiarilor tehnologiei analizate am incercat sa mentinem un nivel de informatie tehnica cat mai scazut astfel incat sa poate fi parcurs articolul de catre oricine indiferent de nivelul cuostintelor de specialitate. Credem ca un articol cu informatii tehnice detaliate ar putea creea confuzie mai degraba prin lipsa justificata a intelegerii unor notiuni de catre cititorii nostri si ne-ar indeparta de acestia. Cu consideratie,