Casa 1014 – H Arquitectes

Va prezentam in acest articol un proiect extindere casa, 1014 de la H Arquitects este considerata una dintre cele mai reprezentative locuinte ale anului 2015. Acest proiect extindere casa este situata in centrul istoric al orasului Granollers,(provincie a Barcelonei) intr-un tesut urban dens.  Spatiul disponibil prin acest rpiect extindere casa este ingust si alungit, avand numai 6.5m latime; cu acces de pe doua strazi. Prezentul proiect extindere casa a plecat de la o cladire existenta, a carei stare avansata de degradare nu a permis decat pastrarea fatadei pricipale, care a fost conservata destul de bine, oferind astfel, o anumita valoare de patrimoniu. Noi credem ca este un proiect de casa deosebit.

Proiect extindere casa

Proiect extindere casa

 

Proiectul de extindere Casa 1014 – H Arquitectes

Dorinta proprietarilor a fost de a diferentia prin acest proiect extindere casa doua  zone ale locuintei: zona domestica, unde familia isi poate desfasura activitatile de zi cu zi, si o zona secundara, izolata si independenta fata de prima, care functioneaza ca o camera de zi sau pentru a intampina oaspetii ocazionali, precum si in scopul unor mese organizate sau intalniri mai ample. In concordanta cu planul urbanistic general al zonei si regulile aferente, conformarea spatiilor de-a lungul terenului este clar definita.

Zona domestica din acest proiect extindere casa este orientata catre strada principala, in timp ce partea de vest a terenului, izolata si separata de catre curtea centrala, devine o zona  dedicata accesului vehiculelor. Orientarea est- vest a parcelei si latimea mica a strazilor de acces au facut dificila obtinerea unui castig solar bun pe fatadele stradale. aceasta circumstanta, adaugata dificultatilor de a obtine un grad optim de intimitate la nivelul parterului, au dus la retragerea cladirilor prin prezentul proiect extindere casa de la aliniamentul stradal, creand astfel terase de acces pe ambele parti ale locuintei. Aceste terase aduc aportul solar necesar si, in acelasi timp, creeaza spatii de tranzitie, atat intre strada si casa, cat si intre climatul exterior si cel interior.

Spatiile semi-acoperite si practice cu acoperisuri retractabile permit captarea energiei solare pe timpul iernii, precum si ventilatia in timpul verii. In acest fel, atat intrarea prietonala de pe strada principala, cat si cea auto, de pe partea opusa, sunt rezolvate, evitand spatiile secundare si adesea neglijate, care sunt, de multe ori, generate de acest tip de utilizari. Calitatile ce tin de intimitate, lumina, spatiu si confort temic ale acestor zone, permit locuintei sa fie perceputa de la un capat la celalalt, fara nici un spatiu ascuns sau rezidual.

Aceste zone bioclimatice devin primul pas dintr-o secventa de spatii care leaga o strada de cealalta, oferind de-a lungul sau o varietate de conditii, caracteristici si proprietati diferentiate intre ele. Adaugarea acestei secvente de spatii si conditii termice genereaza un plan parter de aproximativ 53m lungime, insumand o suprafata de 345mp, destinati functiunilor cele mai frecvente ale locuintei. Acesta functioneaza si ca un hol lung, continuu, care permite accesul in zonele mai private si cele de serviciu ale casei, situate la etajul superior sau subsol, dupa caz.

Abordarea conceptuala Casa 1014 – H Arquitectes

Prin acest proiect extindere casa fiecare dintre camere este tratata in mod individual, fiind insa atent gandita astfel incat sa se conecteze cu camera alaturata, identitatea functionala a fiecarei camere este pastrata fara a ignora contributia sa asupra cladirii ca intreg. Aceasta abordare permite spatiilor exterioare sa atinga un nivel apropiat de cel al unui spatiu interior de locuit, fiind astfel o alta camera a casei. In acest fel, planul parterului imbina diferite camere interioare, spatii semi-acoperite cu bioclimat specific precum si zone exterioare descoperite.

Spatiile exterioare

Secventa de spatii creeaza un nivel de ambiguitate cu privire la ceea ce este un spatiu interior sau exterior. In acelasi timp prin prezentul proiect extindere casa 1014 spatiile exterioare sunt tratate diferentiat, in mod intentionat, astfel incat prezenta vegetatiei sau a ceramicii naturale sa ajute la crearea unui peisaj autentic, intr-un sit lipsit de peisaje.

Spatiile predefinite din proiectare

Organizarea bazata pe ordonarea alaturata a spatiilor, este strans legata de sistemul structural al cladirii, optand, in consecinta, pentru un sistem de pereti care consolideaza semnificativ tipologia casei. Peretii portanti inchid fiecare camera a locuintei, limitand atat dimensiunea cat si proportia golurilor intre spatii, in asa fel incat, structura conditioneaza in mod drastic experienta si perceptia asupra spatiului interior al locuintei prin acest proiect extindere casa.

Varietatea materialelor ceramice, diferitele texturi de piele, grosimea peretilor, capacitatea lor de reglare a umiditatii si inertia termica sunt elemente care genereaza experienta specifica fiecarei tipologii de spatiu. Spatiul este structura si structura configureaza spatiul este unul din dezideratele arhitectilor care au lucrat la acest proiect extindere casa.

Materiale si cerintele structurale

Relatia dintre diferitele elemente structurale produce discontinuitati ce trebuiesc rezolvate, generand astfel o oportunitate de a organiza zidaria de caramida si de a adauga grinzi unde straturile de caramida necesita consolidare. Peretii portanti sunt stratificati in benzi intre margini si buiandrugi creand un gradient de densitati, pornind de la piesele mai solide si subtiti de la nivelul parterului si pana la piesele mai groase si perforate de la etajele superioare. Cerintele structurale diverse ale lucrarilor de zidarie produc diferite ritmuri si texturi atingand astfel noi niveluri de expresivitate in acest proiect extindere casa 1014.

Materialele folosite in acest proiect extindere casa si distributia spatiala optimizeaza comportamentul pasiv al locuintei, pornind de la terasele bioclimatice, care asigura nu numai stabilitate termica intre 15°C si 25°C, un climat intermediar imbunatatit, cat si reducerea necesarului de energie a spatiilor aflate in legatura directa cu aceste terase. Sistemul structural si zidaria de caramida dubla, izolata cu 10cm de vata minerala, garanteaza o relatie foarte buna intre izolarea termica si inertia termica interioara. Nu in ultimul rand, prin acest proiect extindere casa beneficiaza de climatizare prin intermediul unui sistem radiant legat la un sistem geotermal, pentru a permite schimbul pasiv cu solul.

Performnata energetica

Aditional pardoselilor radiante, planseele compozite din foi metalice lucreaza cu solul, devenind mari radiatoare in timpul iernii, iar vara ajuta la disiparea caldurii. Aceasta inertie termica interna legata de temperatura solului, permite atingerea unui comportament termic foarte stabil de-a lungul anotimpurior, avand cel mai mic consum energetic si cea mai mare performanta energetica.

Pentru un proiect extindere casa puteti contacta un specialist aici.