Certificatul energetic? De ce?

Asadar, de ce avem nevoie de certificatul energetic? Intalnim intrebarea din titlul acestui articol aproape la fiecare discutie cu un client interesat de acest document sub diverse forme acoperind toata paleta de abordari de la politicoasa la tendentioasa.

Pentru siguranta noastra, e nevoie de certificatul energetic.

Incercam de fiecare data sa raspundem corect si impartial, este alegerea fiecaruia sa fie sau nu in conformitate cu prevederile sau regulile existente fie ca vorbim de cele locale, regionale, nationale sau chiar europene.

 

certificat energetic obligatoriu

certificat energetic obligatoriu

 

Ce spune legea

De curand, legislatia s-a modificat. De ce avem nevoie de certificatul energetic? Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013, publicată în Monitorul Oficial la 20 mai 2013, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005, privind performanţa energetică a clădirilor. Inainte sa explicam de ce a avut loc aceasta modificare mai trebuie sa spunem ca noua lege prevede ca, pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, proprietarul sau administratorul sunt obligaţi să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfecţionării contractului, o copie a certificatului energetic.

În cazul investitorilor (dezvoltatorilor imobiliari), aceştia vor avea nevoie să elaboreze certificatul energetic atât pe clădire (înainte de recepţia lucrării), cât şi pe fiecare unitate locativă în parte, la momentul vânzării acestora. La încheierea contractului de vânzare – cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite cerficatul, în original, noului proprietar. Obligativitatea certificatului energetic trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului 2010, dar a fost amânată de mai multe ori.

De ce s-a modificat legislatia?

Care este motivul pentru care a avut loc aceasta schimabare a legislatiei? De ce avem nevoie de certificatul energetic? Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanta energetica a cladirilor solicita statelor membre, printre altele, sa stabileasca un sistem de certificare energetica a cladirilor. In aceeasi lege au fost incluse si documentatii precum un auditul energetic.

Ce gasim in certificatul energetic

Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie – instalatii aferente, Certificatul Energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera proprietarului si potentialului cumparator, chirias, informatii privind consumul real de energie, deci la cât se ridica cheltuielile lunare de intretinere si câti bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la parametri optimi.

Actele necesare pentru certificatul energetic obligatoriu

Actele necesare pentru certificatul energetic obligatoriu

Cine are nevoie de certificatul energetic?

Pentru oricine care va cumpara sau va inchiria un imobil, de orice natura si cu orice scop (rezidential, comercial sau chiar industrial), certificatul energetic va reprezenta o estimare a viitoarelor costuri de folosinta. Ramanem insa la locuinte pentru ca de aici am pornit acest articol. In viitorul nu foarte indepartat, Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucât sunt mai usor de intretinut si aduc economii substantiale, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. De ce avem nevoie de certificatul energetic?

Astfel la cumparare sau inchiriere clientul va afla câta energie se consuma anual pe metrul patrat de spatiu util si decide astfel daca va alege o cladire de clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.

De ce avem nevoie de certificatul energetic? Din toate motivele de mai sus.

Pentru detalii complete despre certificatul energetic CLICK AICI.