Update 2018 – In cei 5 ani aproape trecuti de la introducerea legii referitoare la acest document, constientizarea de catre publicul implicat a importantei datelor din certificatul energetic obligatoriu in mod special pentru consumul energetic este in continuare scazuta. Perceptia generala ramane ca reprezinta doar un efort suplimentar al beneficiarului iar aici poate ca furnizorii ar fi putut face mai mult.

Spre exemplu, AIA Proiect ofera tuturor clientilor sai care solicita un certificat energetic consultanta detaliata asupra imobilului pe baza recomandarilor rezulatte in urma acestui raport.

Certificatul energetic obligatoriu

Certificatul energetic obligatoriu: proprietarii sunt obligati sa prezinte certificatul energetic obligatoriu al cladirii atunci cand vor sa faca o tranzactie imobiliara. Fie ca este vorba de o vanzare, fie de o inchiriere. „Fiecare proprietar trebuie sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic obligatoriu, altfel contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Eficienta energetica a inceput sa fie un punct important adus in discutie de catre potentialii chiriasi si cumparatori de spatii de birouri. Aceasta in contextul atentiei speciale acordate in ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanta ale cladirii si optimizarii acestora. De la inceputul anului si pana in prezent circa 20% din clientii nostri au ales cladiri de birouri eficiente energetic, bine izolate”, a declarat intr-un comunicat A.P., managing partner al unei companiei de consultanta imobiliara.

Ce sune legea

Certificatul energetic obligatoriu este introdus prin Legea 159/2013, publicata in Monitorul Oficial, pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Noua lege prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii. La incheierea contractului de vanzare-cumparare proprietarul are obligatia de a transmite certificatulul energetic obligatoriu, in original, noului proprietar.

certificatul energetic obligatoriu

certificatul energetic obligatoriu

Ce trebuie facut la vanzarea imobilului

De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare (gasiti aici mai multe detalii despre actele necesare la vanzarea imobilului), respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificatul energetic obligatoriu, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.

Obligativitatea introduceri pentru certificatul energetic obligatoriu trebuia sa intre in vigoare inca de la inceputul anului 2010, dar a fost amanata de mai multe ori, dupa ce notarii au sustinut ca masura va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile, iar Guvernul a apreciat ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare si ca numarul de auditori energetici este insuficient.

Certificatul energetic obligatoriu la receptia lucrarilor

Un alt moment important in care este solicitat certificatul energetic obligatoriu la receptia lucrarilor. Primariile nu mai accepta documentatiile specfice daca nu a fost inclus si acest document. Mai mult decat atat, ulterior receptiei, in momentul efectuarii lucrarilor de cadastru si intabulare, certificatul energetic obligatoriu – o copie a acestuia va trebui depusa la Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara pe raza caruia se afla imobilul.

Mai multe informatii puteti obine aici despre Certificatul Energetic Obligatoriu.