Totul se rezolva online?! Sau… NU chiar!

Pana la 20 Iulie 2013, certificatul energetic era o „recomandare” ceea ce facea ca doar in anumite situatii sa fie solicitat de cei care vindeau un imobil. atentie!

Un certificat energetic online nu este un document oficial! Romania s-a angajat sa armonizeze legislatia in concordanta cu directivele Uniunii Europene care reglamentat prin DIRECTIVA 2010/31/UE (click aici pentru versiunea integrala in limba romana)  care modifica Directiva 2002/91/CE  a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind performanța energetică a clădirilor.

Legea e clara cu privire la certificatul energetic!

Din motive de claritate, cu ocazia noilor modificări substanțiale, ar trebui să se procedeze la reformarea respectivei directive. Legislatia romaneasca a fost modificata astfel ca menţiunea privind transpunerea normelor comunitare va avea următorul cuprins: „Prezenta lege transpune integral in legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 2010/31/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanţa energetică a clădirilor (reformare), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 153 din 18 iunie 2010.” ocazie cu care certificatul energetic intocmit de un auditor energetic pentru cladiri a fost considerat oficial ca act (nu exista nicaieri referire la un certifica energetic online) si a devenit obligatoriu la incheierea tranzactiilor imobiliare sau la inchirierea imobilelor.

Nu semnati fara certificat energetic

“Încheierea unui contract, în absenţa unui certificat energetic, poate fi lovită de nulitate”. Si aici NU ne refrim la certificatul energetic online!  Acest aspect ar trebui avut in vedere mai ales de catre cumparatori desi obligativitatea prezentarii documentului este la vanzator.

Certificatul energetic online… nu are valoare de act!

Sa nu uitam ca cel care da banii pe o viitoare locuinta al carei contract de vanzare-cumparare va sta sub semnul intrebarii este cumparatorul. In opinia multora acest aspect lasa loc pentru un risc semnificativ la achizitia unui imobil atat din nerespectarea prevederilor cat si la utilizarea unui „certificat energetic online” care reprezinta doar hartii fara valoare avand in vedere ca in metodologia de acordare a acestora este clar exprimata evaluarea personala a imobilului de catre auditorul autorizat.

 

Problema ramane din pacate la fel de actuala si in 2018. Consumatorii ar trebui sa fie mai vigilenti si sa nu se mai lase pacaliti de vanzatorii de astfel de documentatii fara acoperire legala, respectiv un certificat energetic online.

certificat energetic online

certificat energetic online

Auditorii energetici AIA Proiect inspecteaza toate imobilele pe care le certifica si respecta intocmai metodologia si legislatia in vigoare la data elaborarii documenatiilor.

Gasiti detalii complete despre un audit energetic sau despre cerficatul energetic oficial (nicidecum un certificat energetic online) la 0722494447.