Vrem sa va prezentam in acest articol avantajele si dezavantajele legate de centrala termica electrica.

Cum alegem o centrala termica electrica

Daca doriti sa va instalati sau sa inlocuiti sistemul de incalzire al locuintei, v-ati confruntat cel mai probabil cu problema selectarii unui anumit tip de centrala. Alegerea acesteia este o decizie importanta, atat prin prisma costurilor de investitie si intretinere, cat si a nivelului de confort creat. Unul dintre principalii factori care influenteaza tipul de centrala termica ales il reprezinta combustibilul utilizat, precum si disponibilitatea acestuia. Astfel putem vorbi despre centrala termica electrica, centrala termica clasica pe gaz metan, sau centrala pe combustibil solid (lemn, peleti, rumegus, carbune), acestea trei fiind cel mai des intalnite. Pe langa cele mentionate se mai gasesc centrale termice care folosesc GPL, combustibil lichid (motorina, pacura) sau pompele de caldura.

Una din etapele oricarui proiect de casa presupune alegerea instalatiilor si a tipului de combustigil folosit la incalzire sau preparare apa calda. E bine sa fiti pregatit pentru acel moment.

Ce spun specialistii

Specialistii sugereaza ca “in alegerea centralei termice, trebuie sa tinem cont de randamentul si eficienta energetica a centralei, de capacitatea de furnizare a apei calde, de sistemul de informare si diagnoza, de modalitatea de instalare, design si ergonomie, de siguranta in exploatare (pericol la inghet, evacuarea gazelor arse, protectie electrica etc.) dar si de perioada de garantie sau de metodele de instalare si utilizare”.

Model centrala termica electrica AIA Proiect

Model centrala termica electrica AIA Proiect

In functie de aceste, dar si de tipul combustibilului pe care il utilizeaza, de disponibilitatea acestuia precum si de costurile de racordare la retea, fiecare tip de centrala termica prezinta avantaje si dezavantaje. De data aceasta vom aduce in prim plan centrala termica electrica si vom analiza caracteristicile lor prin comparatie cu centralele care utilizeaza gazul metal si lemnul. Felul in care proiectantii aleg sa o includa in orice proiecte case construite ar trebui sa se faca tinand cont de aceste aspecte!

Aventajele centralei termice electrice

Centrala termica electrica are un prim avantaj important si anume aria foarte mare de acoperire a retelei electrice, disponibilitatea utilizarii ei. Astfel de centrale au un randament de 100%, deci fiecare kwh consumat este transformat in caldura. Centrala termica electrica are dimensiuni mici si este silentioasa, nu degaja noxe si deci nu are nevoie de cos de evacuare sau alte echipamente, instalatia de incalzire aferenta este simpla si nu impune revizii frecvente. Pentru ca nu produce noxe, nu este daunatoare mediului si poate fi utilizata chiar si in zone protejate. Un alt avantaj pentru centrala termica electrica il reprezinta usurinta in exploatare si siguranta mai mare, in plus nu necesita avize speciale.

Dezavantajele centralei termice electrice

Desigur, centrala termica electrica prezinta si dezavantaje, iar cel mai greu de neglijat il reprezinta costul ridicat al energiei electrice, fata de gaze sau lemne. Aceasta tine de performanta energetica. Un alt aspect negative ce trebuie consemnat pentru centrala termica electrica este faptul ca se preteaza cel mai bine locuintelor mici, sau cu necesar de incalzire pe perioada scurta, locuinte unde nu este nevoie de incalzire permenanta, poate case de vacanta, ori unde o alta solutie mai economica nu este posibila, datorita costurilor ridicate de exploatare. Cu atat mai mult costurile de racordare, sau chiar refacerea bransamentului electric al locuintei, daca instalarea unei astfel de centrale nu a fost gandita de la inceput, pot face centrala termica electrica destul de costisitoare.

Prin comparatie, centralele pe gaz, au avantajul ca se pot preta oricarui tip de instalatie de incalzire (in cazul analizat, centrala termica electrica, instalatia electrica din imobil trebuie redimensionata corespunzator) iar pretul gazului este mult mai mic, in prezent, fata de cel a energiei electrice, ceea ce duce la costuri de exploatare mult mai mici. Pe de alta parte, centrala pe gaz prezinta un risc mult mai mare (in principal risc de explozie, dar nu numai), necesita revizii mai dese precum si echipamente suplimentare (cos de evacuare a noxelor, detector de gaz), iar unul dintre cele mai mari inconveniente il reprezinta distributia redusa, lipsa furnizorilor sau costurile mult prea ridicate de racordare. In plus, datorita faptului ca acest combustibil este resursa naturala epuizabila, cu o exploatare care lasa amprente asupra mediului inconjurator, este de asteptat ca pretul gazului metan sa creasca considerabil in viitor.

Centrala termica electrica AIA Proiect

Centrala termica electrica AIA Proiect

Comparatii cu alte tipuri de centrale

Comparativ cu centrala termica electrica, centrala termica pe lemne, desi prezinta avantajul unui combustibil ieftin,ecologic si inepuizabil, daca defrisarile se fac controlat si responsabil, necesita totusi un spatiu special alocat centralei, precum si spatiu de depozitare pentru lemne. Un alt dezavantaj il reprezinta investitia initiala destul de mare, un astfel de sistem de incalzire presupune cazan, pompe de circulatie, vase de expansiune, sisteme de siguranta, acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa. Necesitatea incarcarilor dese cu combustibil poate fi destul de incomoda, iar randamentul energetic mediu(85%) nu este tocmai satisfacator.

Contacteaza un specialist pentru a alege centrala termica electrica la amenajareaori reamenajarea locuintei si/sau proiectarea instalatiilor.