Actele necesare pentru certificatul energetic.

In vederea realizarii certificatului energetic necesar incepand din data 2013 la orice tranzactie imobiliara sau inchiriere sunt necesare o evaluare la fata locului a cladirii si suprafetei auditate precum si cateva documente. In cazul in care nu aveti la dispozitie documentele referitoare la constructia cladirii (relevee, schite, etc.) acestea vor trebui facute separat, in baza unor masuratori de catre auditorul energetic.

Actele necesare pentru certificatul energetic obligatoriu sunt

In cazul apartamentelor.

In cazul cladirilor individuale

In cazul in care exista documentele disponibile, sunt necesare din cartea tehnica a constructiei :

  • Planuri amplasament cladire; planuri structura cladire; planuri si descriere instalatii in cladirea construita;
  • Date tehnice despre materiale de constructii folosite, date tehnice despre echipamentele de instalatii de incalzire, racire-climatizare, ventilatie, furnizari apa calda si apa rece, etc.

Alta modalitate de calcul

In vederea eliberarii documentatiei gasiti mai jos actele necesare pentru certificatul energetic obligatoriu, in functie de situatia specifica:

  • Consumurile de gaz/luna timp de minim un an;
  • Consumurile de curent/luna timp de minim un an;
  • Consumurile privind deseurile si canalizarea pe luna timp de minim un an.
  • Consumurile de apa calda si apa rece/luna timp de minim un an;
Actele necesare pentru certificatul energetic obligatoriu

Actele necesare pentru certificatul energetic obligatoriu

In cazul in care se doreste eliberarea unui certificat energetic pentru o cladire ce urmeaza a fi construita:

  • Ce materiale si echipamente vor fi folosite la instalatiile din cladire;
  • Descrierea instalatiilor de furnizare apa calda/rece, de gaz, energie electrica, si canalizare in instalatiile din cladire

Detalii complete despre gasiti aici despre certificatul energetic si toate actele necesare pentru certificatul energetic obligatoriu.

Cum se deruleaza certificarea energetica

Important de stiut este ca in vizita (evaluarea) ce se efectuează la apartament si cladire, aceasta dureaza putin si in functie de suprafata care trebuie inspectata (in cazul apartamentelor aceasta ar fi de maximum 30 de minute). Sunt urmarite informatii precum suprafata utila a locuintei, se masoara lungimea si inaltimea peretilor exteriori precum si a ferestrelor si se verifica instalatiile termice şi sanitare. Se noteaza daca apartamentul este dotat cu apometre şi repartitoare si care este tipul tamplariei exterioare (PVC, aluminiu, lemn). De asemenea, trebuie sa stim care este sistemul de incalzire al locuintei: termoficare sau centrală termica.

Daca in locuinta exista centrala termica, ne intereseaza combustibilul folosit: gaz, lemn, energie electrică. De asemenea, ar trebui vazut din ce material sunt fabricate caloriferele: fonta, otel, aluminiu.

Ce urmareste auditorul?

Auditorul energetic este interesesat si care este sistemul de preparare a apei calde – prin centrala termica, termoficare sau boiler. Un aspect important il constituie ampalsarea apartamentului in bloc (la parter, la ultimul etaj al cladirii, pe colt), cum la fel de importanta este şi orientarea acestuia: spre nord, sud, est sau vest.

Auditorul energetic noteaza şi aspecte legate de cladirea in care se afla apartamentul: starea peretilor exteriori si a terasei, starea si materialul tamplariei exterioare aferente partilor comune, starea si dotarea instalatiilor comune. Daca se constata materiale depreciate (tencuiala exterioara umeda sau crapat, tamplarie neetansa şi conducte neizolate) nota energetica a apartamentului poate scadea.

Certificat energetic vs Audit energetic

Certificatul energetic diferita semnificativ de un audit energetic prin natura informatiile si analizelor care se fac in vederea elaborarii acestuia. Atentie! Orice auditor energetic va trebui sa va solicite la prima intalnire actele necesare pentru certificatul energetic .