Celebra cladire Florin Court
Utilizata de catre Agatha Christie drept locuinta personala a legendarului detectiv Hercule Poirot, in cadrul serialului din anii ’90, cu acelasi nume, cladirea Florin Court dateaza inca din anii 1936. Imobilul rezidential are o minunata fatada curbata, in stil art deco, care a fost construita utilizand caramida confectionata special pe un cadru de sarma. Stilul prezent in cladirea Florin Court se remarca prin fluiditate, linii continue, orizontale precum si ferestre curbate care dau cursivitate imobilului.
Unde se afla?
Cladirea Florin Court este localizata in Piata Charterhouse din Londra, fiind una dintre cele mai impunatoare din partea de est a piatetei. Imobilul de 10 etaje a fost construit intre anii 1935-1937 de catre arhitectii Guy de Morgan& Parteners.
Planul in forma literei “U” a fost adoptat pentru a da o perspectiva mai buna asupra piatetei a unui numar cat mai mare de apartamente. Adminstratia Londrei a acordat permisiunea, ca zona centrala a corpului din cladirea Florin Court partea curbata, sa atinga dimensiunea maxima fara a se retrage la ultimul nivel, insistand, insa, ca cele doua aripi laterala sa pastreze aceasta retragere. Acest lucru a permis apartamentelor de la ultimul nivel sa beneficieze de gradini mici pe acoperis.
Cladirea Florin Court are structura metalica si este imbracata in caramizi galbene si maro de calitate superioara. Producatorii acestora au realizat si caramizile speciale utilizate la fatada curbata. Intrarea principala este marcata de o structura curbata, in consola, acoperita cu otel si cupru. Holul de intrare a avut initial o podea din marmura cu insertii, in prezent zona este acoperita cu mocheta.
Detalii tehnice de arhitectura
Organizarea functionala si planimetria au fost gandite in speranta ca oamenii de afaceri care aveau nevoie sa fie in Piata Smithfield, dimineata devreme, vor gasi aceste apartamente foarte convenabile. Majoritatea apartamentelor erau formate doar dintr-o camera cu pat si un grup sanitar, permitand astfel un numar total de 126 apartamente.
Doar un singur apartament pe nivel includea doua dormitoare si o camera de zi. Parterul dispunea de un birou destinat portarului, precum si de un apartament pentru portarul sef. La subsol se aflau un restaurant public, un cocktail bar si un club de seara, iar sub acest nivel se afla un garaj cu parcare pentru aproximativ 20 de autoturisme. In spatele imobilului se afla o cladire care cuprindea doua terenuri de squash.
Pana la inceputul anilor 1950, o parte din apartamente erau utilizate ca si birouri.
In 1988 cladirea Florin Court a fost renovata si modernizata pentru Regalian Properties, de catre arhitectii Hildebrand& Glicker (design interior: Andrew Dandrige) devenind, inca o data, imobil complet rezidential. Acesta a fost momentul in care si-a dobandit numele de cladirea Florin Court. Gradinile de pe acoperis au fost restabilite si au fost instalate facilitati de ultima generatie, cum ar fi cazi cu jacuzzi sau piscina interioara de la nivelul subsolului.
Motivul celebritatii internationale
In aceasta noua forma a aparut in atentia media, la sfarsitul anilor 1980-’90, drept Whitehaven Mansions, casa detectivului Hercule Poirot, personaj fictiv al faimoasei Agatha Christie.
Sursa text- traducere de pe www.british-history.ac.uk
Comenteaza