Certificate Energetice facute “dupa ureche”

//Certificate Energetice facute “dupa ureche”

Certificate Energetice facute “dupa ureche”

“Persoanele care închiriază sau vând o clădire, un apartament sau o casă, trebuie să prezinte un certificat de performanţă energetică a acesteia. Un asemenea certificat costă câteva sute de lei, în funcţie de suprafaţă şi bineînţeles de tarifele auditorului. Proprietarii trebuie însă să fie atenţi deoarece au început deja să apară diverse persoane care oferă certificate făcute „pe genunchi“, la preţuri mici şi care nu conţin informaţii reale despre caracteristicile clădirilor.

„Tarifele diferă în funcţie de apartament, nu este un preţ fix. Problemele sunt însă cu cei care fac aceste certificate «pe genunchi» şi nu iau în calcul toate informaţiile despre caracteristicile tehnice ale apartamentelor sau caselor, cum ar fi prezenţa termopanelor“, ne-a declarat un auditorul energetic. Acesta a precizat că aceste certificate „pe genunchi“ sunt oferite la preţ mic însă a avertizat că „documentele nu prezintă informaţii reale despre performanţa energetică a clădirilor“„Urmează să prezentăm această situaţie şi la nivelul organizaţiei noastre şi să găsim o soluţie pentru că nu există reglementări foarte clare în această speţă“, a precizat GM.

Între timp, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a anunţat că sunt nule contractele de vânzare-cumpărare la care nu sunt ataşate aceste certificate de performanţă energetică. Finanţiştii au explicat că potrivit prevederilor Legii 159 din 2013, începând cu data de 19 iulie 2013, pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază este nevoie, anterior perfectării contractului, de o copie de pe certificatul de performanţă energetică a clădirii, astfel încât chiriaşul sau noul proprietar să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii pe care urmează să o cumpere sau închirieze, după caz.

„La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. La data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără respectarea prevederilor de mai sus sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil“, au anunţat reprezentanţii DGFP. ”

Sursa: Monitorul 27.07.2013.

De |2018-07-25T10:24:54+00:00august 29th, 2013|Certificare si auditare energetica|Nici un comentariu

Lasa un comentariu

0722-494-447 Salveaza numarul