Polita de asigurare obligatorie a locuintei denumita si asigurare PAD (atentie, este altceva decat PUD, plan urbanistic de detaliu), reprezinta o polita de asigurare impotriva dezastrelor si este conform legii 260/2008 obligatorie pentru proprietarii de imobile.

Polita de asigurare obligatorie a locuintelor asigura casa pentru riscurile de catastrofa naturala cum ar fi cutremurul, calamitatile de tip inundatii naturale si alunecarile de teren. Polita de asigurare obligatorie a locuintei se inceie fie direct cu PAID (acesta este prescurtarea pentru POOL-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) si proprietar dar se poate inchiea si la unul din cei 12 asiguratori-reasiguratori agreeati de acesta. Casa poate fi aasigurata doar daca a fost autorizata in baza unui proiect de casa si cel mai probabil asiguratorul va cere dovada ca are cadastru si intabulare

Exista doua tipuri de asigurare obligatorie a locuintei, cea de 10 euro care acopera 10.000 de euro pentru constructiile care au peretii exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, respectiv cea de 20 de euro care acopera 20.000 de euro in cazul unui eveniment asigurat pentru constructiile care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.. Diferenta de la aceasta suma pana la valoarea reala a imobilului asigurat va trebui acoperita, daca doriti binenteles,prin o asigurare facultativa.

Nu ne-am propus aici sa va prezentam in detaiu polita de asigurare obligatorie a locuintei ci ne-a atras atentia PAID asupra aspectelor mai putin cunoscute despre PAD asa incat incepem intreband

 

Stiati ca…

 

 • Polita de asigurare obligatorie a locuintei nu va despagubeste evenimentul de furtuna. In cazul in care in urma fenomenelor atmosferice este avariat acoperisul locuintei si ploua in casa, daunele provocate de apa nu se vor despagubi prin polita PAD

 

 • Polita de asigurare obligatorie a locuintei se incheie exclusiv pentru imobilele cu destinatie de locuinta. Daca un apartament este folosit si ca punct de lucru pentru o firma, acest lucru ar putea reprezenta excludere la plata despagubirii.

 

 • Anexele, cladirile care nu sunt legate structural de locuinta nu sunt asigurate prin polita PAD (bucatarii de vara, foisoare, etc.). Pe de alta parte, magazia si garajul nu sunt asigurate prin polita de asigurare obligatorie a locuintei, chiar daca acestea pot fi legate structural de locuinta.

 

 • In situatia in care imobilul nu este finalizat (clădiri nefinalizate, provizorii, care nu au fost date în folosinţă şi bunuri conţinute în acestea (ex: clădiri în curs de construcţie cu structura de rezistenţă nefinalizată, fără acoperiş sau închideri exterioare, etc); sunt de asemenea asociate noţiunii de clădiri nefinalizate, clădirile aflate ìn curs de renovare / restaurare / consolidare ori in curs de extindere (pe orizontală şi/sau pe verticală); construcţiile care au mai puţin de trei pereţi, dacă nu fac corp comun cu alte clădiri) sau extinderile care afla in stadiul intermediar de proiect casa NU poate fi asigurata nici prin polita de asigurare obligatorie si nici prin asigurarea facultativa.

 

 • “In cazul in care in curte sunt 2 imobile cu destinatie de locuinta (ex. Casa batraneasca si o casa noua) trebuie incheiate pentru fiecare o polita de asigurare obligatorie a locuintei, separat. Centrala termica, boilerul si hidroforul sunt acoperite prin asigurare daca se afla intr-o incapere care este legata structural de imobilul asigurat (daca hidroforul este amplasat in curte, langa put, atunci acesta nu poate fi despagubit)” ne-au precizat reprezentantii PAID

 

 • Asiguratul are obligatia sa anunte primaria in scris ca la locuinta sa a avut loc o alunecare de teren sau o inundatie, solicitand totodata ca o comisie din partea primariei sa vina si sa constate daunele, eliberandu-i o copie dupa procesul verbal intocmit. Acel document va trebui depus la dosarul de dauna.

 

Polita de asigurare obligatorie a locuintei

Polita de asigurare obligatorie a locuintei

 • In cazul unei inundatii (calamitate naturala), daca un echipaj ISU a intervenit la locuinta asigurata pentru evacuarea apei, procesul verbal de interventie intocmit de pompieri este suficient si nu mai trebuie anuntata primaria.

 

 • Daca se produce un cutremur, insa, asiguratul trebuie sa solicite in scris, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, o adresa in care sa fie precizata intensitatea macroseismica resimtita in localitatea in care este amplasat imobilul asigurat ce a fost avariat in urma seismului respectiv. Adresa trebuie depusa la dosarul de dauna.

 

 • Asiguratul trebuie sa anunte asiguratorul la care a incheiat polita PAD cu privire la dauna produsa, in termen de 60 de zile de la momentul producerii evenimentului asigurat altfel poate pierde banii.

 

 • In cazul in care imobilul are mai multi coproprietari, despagubirea se va imparti conform cotelor detinute de catre acestia, fiind necesara completarea formularelor de despagubire de fiecare coproprietar in parte.

 

 • Daca polita de asigurare obligatorie a locuintei este cesionata in favoarea bancii (in cazul unui creditcu garantie imobiliara), poate fi necesar acordul institutiei bancare pentru obtinerea despagubirii.

 

Pentru a incheia o polita de asigurare obligatorie a locuintei puteti apela la unul din cei 12 asiguratori sau reasiguratori agreati.